شهاب محمدی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه شب گذشته بار دیگر تالاب زریبار در آتش سوخت، اظهار داشت: این آتش صبح امروز با همکاری کارکنان محیط زیست و مهیا بودن شرایط آب و هوایی مهار شد.
وی اضافه کرد: براساس بررسیها و پایشهای انجام شده توسط کارکنان محیط زیست شهرستان مریوان در آخرین فقره آتش سوزی رخ داده در تالاب زریبار ۱۳۳ هکتار از نیزارهای این تالاب طعمه حریق شد.
معاون فنی ادارهکل حفاظت محیط زیست کردستان با اشاره به اینکه دلیل اصلی این آتش سوزی عامل انسانی است، گفت: یکی از عوامل آن اقدام تعدادی از متخلفین صید ماهی برای مهیا کردن شرایط صید راحتتر اقدام به آتش زدن نیزارها میکنند.
محمدی با اعلام اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون بیش از ۱۰ فقره آتش سوزی در محدوده تالاب زریبار اتفاق افتاده است، یادآور شد: تاکنون ۲ پرونده قضایی در این خصوص تشکیل شده و یک نفر از عاملان آتش سوزی در این تالاب هم شناسایی و تحویل مقامات قضایی داده شده است.
وی با بیان اینکه قاضی پرونده با توجه به میزان سطح و عمق آتش سوزی و عمدی یا غیرعمدی بودن آن حکم صادر میکند، افزود: امسال یکی از عاملان آتش سوزی زریبار به تحمل ۲ سال حبس محکوم شد.
معاون فنی ادارهکل حفاظت محیط زیست کردستان یادآور شد: انتظار میرود فعالان و دوستداران محیط زیست به ویژه انجمنهای محیط زیستی جدیتر از همیشه در راستای جلوگیری از حریق زریبار و کمک در اطفاء آن در محل حضور داشته باشند.
حدود ۱۳۳هکتار از نیزار های تالاب زریوار دچار حریق شد
رییس اداره حفاظت محیط زیست مریوان با بیان اینکه حدود ۱۳۳ هکتار از نیزارهای اطراف و داخل تالاب بین المللی زریوار در اثر سهل انگاری و بی توجهی برخی افراد در آتش سوخت گفت: این مقدار آتش سوزی در سالهای اخیر کم سابقه بوده که باعث نابودی زیستگاه جانوری و حیوانی این منطقه شد.
ابراهیم همت بلند داشت: خسارت های وارده به نیزارهای اطراف تالاب زریوار بر اثر این حریق باید توسط کارشناسان برآورد شود ولی قطع به یقین این مقدار از وسعت آتش سوزی به پرندگان ،پستانکار و جانواران دیگری در این منطقه از بین رفته باشند بسیار زیاد خواهد بود.
وی افزود: تحقیقات برای شناسایی خاطیان این آتش سوزی های آغاز شده و در صورت شناسایی متخلفان پرونده قضایی برای آنها تشکیل و به مراجع قضایی ارسال میشود و فرمانداری، ماموران اجرایی حفاظت محیط زیست مریوان و شهرادری دو شبانه روز است که با تمام امکانات در حال رصد و سعی در اطفای حریق دارند.
همت بلند با بیان اینکه آتش سوزی های نیزارهای زریبار تهدیدی جدی برای آینده این تالاب بین المللی و نابود کننده حیات گونه های جانوری و پرندگان است، تاکیدکرد: صیانت و حفاظت از این سرمایه ملی که متعلق به نسل های آینده است، وظیفه همگانی است و از عموم مردم میخواهیم هرگونه آتش سوزی یا مورد مشکوک را به اداره حفاظت محیط زیست شهرستان مریوان اطلاع دهند.
وی یادآور شد: نیزارهای دریاچه زریبار مامن و آشیانه بسیاری از پرندگان و موجودات آبزی و کنار آبزی به شمار میرود که با سوختن نیزارها این جاندارن نیز ازبین می روند و حتی در معرض خطر انقراض قرار میگیرند.
تالاب زریبار هفتمین تالاب ثبت شده ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در کنوانسیون بین المللی رامسر است، پناهگاه حیات وحش و تالاب زریبار دارای حجم تقریبی آب بیش از ۳۰ میلیون مترمکعب است و سرریز آب دریاچه از قسمت جنوبی با نام رودخانه مریوان خارج میشود.
طول دریاچه زریبار حدود پنج کیلومتر و عرض آن حدود ۱.۶ کیلومتر، وسعت تالاب به دلیل تغییرات حجم آبی در فصول مختلف متغیر و حداقل و حداکثر عمق آن به ترتیب ۲ و ۶ متر است.
زریبار در یک دره طولی وسیع قرار دارد و از ۲ طرف غرب و شرق با کوههای پوشیده از جنگل احاطه شده و پوشش غالب اراضی منطقه را جنگل و بیشهزارهای نیمه انبوه تشکیل میدهد که گونه غالب جنگلی آن بلوط ایرانی است.
گیاهان شناوری چون سراتوفیلیوم، سریوفیلیوم و گونههایی از گیاهان خاردار و گونههای نی، هزارنی، بارهنگ آبی، نیلوفر آبی، علف هفت بند، پیچک ها، لویی، بزواش، جگن و نعناع پوشش گیاهی این تالاب را تشکیل میدهد.
سیاه ماهی خالدار، سیاه ماهی معمولی، عروس ماهی و ماهی گامبوزیا از جمله گونههای بومی و ماهی آمور سفید، کپور آیینه ای، کپور معمولی، کپور سرگنده (بیگ هد) و فیتوفاک از جمله گونههای غیربومی این دریاچه است.
شهرستان مرزی مریوان در فاصله ۱۲۰ کیلومتری غرب سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است.