به گزارش ایرنا، خبرگزاری فرانسه روز جمعه نوشت: اعتبار این پیمان (نیواستارت) که وضعیت زرادخانه هسته ای دو قدرت را تعیین می کند، ۵ فوریه یعنی تنها ۱۶ روز بعداز مراسم تحلیف ریاست جمهوری بایدن منقضی می شود.
این آخرین معاهده مهم کاهش تسلیحات بین دو دشمن سابق در جنگ سرد است.
با نزدیک شدن به مهلت انقضای زمان معاهده و دربحبوحه اختلافات در خصوص بیشتر مسائل بین المللی و اتهامات دخالت در انتخابات، جاسوسی و حملات سایبری، مسکو و واشنگتن مجبور هستند سطح مطالبات خود را پایین آورده و وضعیت تاسف آور در روابط بین خود را کنار بگذارند.
«النا چرننکو» که در روزنامه روسی کومرسانت کارمی کند ومذاکرات ماه های اخیر را از نزدیک دنبال کرده است، تاکید کرد که شروط برای هر دو کشور بزرگ است.
وی به خبرگزاری فرانسه گفت: این پیمان احتمال اینکه یکی از دو اردوگاه درخصوص نیات یا برنامه های اردوگاه دیگر اشتباه کند، مشخص می کند همانطور که در جریان جنگ سرد اتفاق افتاد و به شرایط بسیار خطرناکی منجر شد.
«ولادیمیر فرولوف» روزنامه نگار روس هم گفت که هر توافقی اولویت های بودجه ای را برای مقامات دو کشورتعیین می کند.
وی افزود: تمدید احتمالی این پیمان مشخص خواهد کرد که آیا باید برای خرید نیازهای هسته ای در مقایسه با بخش بهداشت بیشتر از آنچه لازم است، هزینه شود.
«باراک اوباما» و «دیمیتری مدودف» روسای جمهوری وقت آمریکا و روسیه، در بحبوحه تلاش برای «تنظیم و ساماندهی مجدد» روابط بین دو کشور، در سال ۲۰۱۰ میلادی پیمان «نیو استارت» را امضا کردند.
در متن پیمان تعداد ۱۵۵۰ کلاهک هسته ای را برای هر دو اردوگاه و همچنین تعداد پرتابگرها و پرتابگر موشک ها را مشخص می کند وهمین تعداد برای چندین بار نابود کردن زمین کافی است.
فشارها و امتیازات
جو بایدن درصورت تحقق موفقیتی دیپلماتیک درهفته های نخست ریاست جمهوری خود، چیزهای زیادی به دست می آورد اما تحت فشار بخشی ازطبقه سیاسی آمریکا قرار دارد که خواهان سیاست سختگیرانه تری در قبال روسیه است و این یکی از عناصر مبارزات انتخاباتی او بود.
قانونگذاران آمریکایی سال گذشته خواستار مجازات روسیه به دلیل موج حملات سایبری برای هدف قرار دادن ادارات و شرکت ها در آمریکا شدند و این حملات را به روسیه نسبت دادند.
واشنگتن در ابتدا علاوه بر اخراج دیپلمات های روس، در چندین مورد نیز مسکو را تحریم کرد که با واکنش روسیه مواجه شد.
اما «جک سالیوان» مشاور امنیت ملی رییس جمهوری منتخب آمریکا، در ماه ژانویه گفت که بایدن از تیم خود خواسته است تا درباره تمدید «پیمان جدید برای کاهش سلاح های استراتژیک» فکر کند.
مدت کوتاهی پیش، «ولادیمیر پوتین» رییس جمهوری روسیه پیشنهاد کرد که این پیمان بدون پیش شرط به مدت یک سال تمدید شود و از «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه خود خواست تا پاسخ «هماهنگ و همسان» آمریکا به این پیشنهاد را بدست آورد.
از سوی دیگر، «میخائیل گورباچوف» آخرین رییس جمهوری دوران اتحاد جماهیر شوروی سابق که به قهرمان معاهدات کنترل تسلیحات در طول جنگ سرد معروف است، این هفته گفت که انتظار دارد جو بایدن پیمان نیواستارت را تمدید کند.
گورباچوف از دو اردوگاه خواست برای کاهش مطالبات در آینده مذاکره کنند.
فرولوف خبرنگار روس گفت که روسیه امیدوار است این پیمان تمدید شود زیرا به مسکو امکان می دهد نیروهای هسته ای خود را با سرعت اما بدون اینکه مجبور باشد وارد یک مسابقه شتاب زده تسلیحاتی شود، مدرنیزه و نوسازی کند.
مذاکرات برای تمدید این پیمان در دوران ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» که خواستار ورود چین دیگر قدرت بزرگ هسته ای بود، برای ماه ها در بن بست قرارگرفت.
پکن هیچ توجهی به این درخواست ترامپ نکرد اما احتمال می رود با شروع ریاست جمهوری جو بایدن این شروط از بین برود.
چرننکو گفت: با وجود عناصر تقابل میان آمریکا و روسیه اما انتظار می رود در آمریکا عاقلانی سرکار بیایند که می تواند شرایط را برای مسکو و واشنگتن در رسیدن به توافق فراهم سازد.