مسکو - ایرنا - «گنادی آودییف» رئیس اداره امور بین الملل حزب لیبرال دمکرات روسیه گفت: روابط راهبردی ایران و روسیه تحت تاثیر هیچ عامل منفی قرار نمی گیرد و روند توسعه این روابط در عرصه های مختلف ادامه می یابد.

«گنادی آودییف» مشاور ارشد ولادیمیر ژیرینفسکی رهبر حزب لیبرال دمکرات (یکی از چهار حزب مهم حاضر در پارلمان روسیه) است. وی از اعضای هیات علمی انستیتو تمدن جهانی مسکو هم هست.

«آودییف در زمان اتحاد جماهیر شوروی سالها رایزن فرهنگی آن ابرقدرت در ایران بود. «لودمیلا یوگنی یونا آودییوا» شاعره و نویسنده روسی هم همسر گنادی آودییف است که تحت تاثیر انقلاب، فرهنگ و تمدن ایرانیان و تحولات روزهای انقلاب چند کتاب خاطرات از ایران به رشته تحریر در آورده است.

 گنادی به عنوان مشاور ارشد ولادیمیر ژیرینفسکی رهبر حزب لیبرال دمکرات روسیه از شخصیت های تاثیرگذار در روسیه بوده است. وی ۵۰ سال در عرصه امور مربوط به ایران تحقیق کرده است.

 حزب لیبرال دمکرات روسیه دومین حزب سیاسی مطرح روسیه است که در تصمیم گیری های این کشور تاثیر گذاری زیاد دارد.

  «گنادی آودییف در گفت و گویی با  خبرنگار ایرنا در مسکو به تشریح اهمیت روابط ایران و روسیه پرداخت.
 
وی در باره روابط راهبردی ایران و روسیه گفت: اگر بخواهیم درباره روابط راهبردی بین ایران و روسیه و قبل از آن اتحاد جماهیر شوروی صحبت کنیم، باید به این نکته اشاره کنم که مسکو به توسعه روابط همه جانبه بر اساس اصل حسن همجواری با جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشور بزرگ خاورمیانه علاقه مند است.
 

زیربنای خوب روابط ایران و روسیه

رئیس اداره امور بین الملل حزب لیبرال دمکرات روسیه خاطر نشان کرد: روابط ایران و روسیه عمق و ریشه تاریخی دارد و با توسعه روز افزون روابط با این پشتوانه بزرگ بر زیربنای خوبی قرار گرفته است.

  آودییف  تصریح کرد: سران ایران و روسیه باتوجه به موقعیت جغرافیایی دو کشور تلاش کردند که روابطی را بنا کنند که جوابگوی همکاریهای دو کشور در عرصه های مختلف سیاسی، اقتصادی، ادبی و فرهنگی و تعامل ها در عرصه بین المللی باشد.

استاد انستیتو تمدن جهانی روسیه گفت: من به عنوان کارشناسی که ۵۰ سال در این عرصه (امور مربوط به ایران) تحقیق کرده ام و به عنوان مشاور ارشد ژیرینفسکی رهبر حزب لیبرال دمکرات روسیه و شخصی که در عرصه قانونگذاری فعالیت گسترده دارد و عضو شورای حکومتی است می توانم بگویم که حزب لیبرال دمکرات روسیه امکان مشارکت در توسعه روابط ایران و روسیه را دارد.  

رئیس اداره امور بین الملل حزب لیبرال دمکرات روسیه گفت: پتانسیل برای توسعه روابط دو کشور بویژه درحوزه هایی مانند عرصه فرهنگی و مشارکت حزب لیبرال دمکرات در این روند بسیار بزرگ است زیرا حزب ما موقعیت بسیار مستحکمی در سیاستگذاری کشور دارد و ژیرینفسکی نقش بزرگی در توسعه روابط مسکو با کشورهای مشرق زمین ازجمله ایران دارد.

دورنما و افق های روشن روابط ایران و روسیه

آودییف در ادامه گفت و گو و در پاسخ به  سوال ایرنا در باره چشم انداز روابط ایران و روسیه اظهار داشت: دورنمای بسیار خوبی برای توسعه همکاریهای ایران و روسیه می بینم که به دو کشور برای تحکیم موقعیت خود در عرصه بین المللی کمک می کند.

مشاور ارشد رهبر  حزب لیبرال دمکرات روسیه افزود: دو کشور می توانند در عرصه های مهمی همچون اقتصاد، صنعت، حوزه های مرتبط با فناوریهای پیشرفته و روابط بین دانشگاهی و علمی و انرژی همکاریهای خود را توسعه دهند و از ظرفیت های موجود برای این منظور استفاده کنند.

وی در ادامه با اشاره به دیدگاه بسیار مثبت سران روسیه به توسعه روابط با ایران اظهار داشت: قبلا مرز شوروی و ایران را مرز دوستی می خواندیم و اهمیت اولیه این شعار در دوره روسیه نوین حفظ شده است و باتوجه به وضع سیاسی و ژئوپلیتیکی پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران می تواند نتایج بسیار مثبت داشته باشد و حزب لیبرال دمکرات روسیه در آن مشارکت فعال دارد.  
 

گسترش همکاری های ایران و روسیه برای مقابله با تحریم های آمریکا 

رئیس اداره امور بین الملل حزب لیبرال دمکرات روسیه در پاسخ به این سوال که آیا  تغییر و تحولات در عرصه بین الملل از جمله تغییر دولت در آمریکا یا رویدادهای منطقه ای از جمله جنگ قره باغ و یا لابی صهیونیستی تاثیری بر این روابط راهبردی دارد؟ گفت: البته آمریکا به عنوان قدرت پیشروی جهانی نفوذ خود را در همه مناطق جهان ازجمله در منطقه خاورمیانه و دریای سیاه دنبال می کند.

وی افزود: رویدادهای سیاسی و تلاطمات اخیر در آمریکا در رابطه با تغییر حکومت این کشور می تواند بر مناسبات سیاسی همه مناطق جهان ازجمله منطقه خاورمیانه تاثیر بگذارد.  

آودییف با بیان اینکه روابط ایران و آمریکا در دوره پس از پیروی انقلاب اسلامی ایران سیر منفی داشت، اظهار داشت: واشنگتن تلاش می کند وضعیت ایران را با اعمال تحریم های اقتصادی و مالی و صنعتی و تکنولوژیکی بد و وخیم کند و سعی دارد ایران را از حقوق خود برای توسعه انرژی هسته ای برای اهداف صلح آمیز محروم کند و این تلاش ها بر روابط ایران و آمریکا تاثیر منفی می گذارد.

این مقام حزبی روسیه با بیان اینکه ما نیز همانند ایران از تحریم های آمریکا لطمه می بینیم، اظهار داشت: امکانات ایران و روسیه در عرصه های علمی و تکنولوژیکی و منابع طبیعی دو کشور ایجاب می کند برای توسعه روابط اقتصادی و فرهنگی اقدام کنیم و تلاش های دو کشور دوست شرایط برای ایجاد جزیره ثبات در خاورمیانه را فراهم می کند و در سوریه شاهد همکاری دو کشور بودیم که در بهبودی وضع این کشور تاثیر مهم داشت.

همکاری  ایران و روسیه در منطقه قفقاز بزرگ و نیز حل مناقشه قره باغ

وی در مورد همکاری ایران و روسیه در منطقه قفقاز بزرگ و نیز حل مناقشه قره باغ گفت: این مناقشه بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان اخیرا باعث حوادث ناگوار و کشته شدن نظامیان دو کشور شد.

وی افزود: به همین دلیل روسیه مشارکت بسیار فعالی برای برقراری صلح در قره باغ داشت و ما تصمیم گرفتیم بدون مشارکت آمریکا این مساله را حل کنیم.

آودییف گفت: این وضعیت نشان داد که کشورهای ما می توانند همه مسائل را بدون مداخله آمریکا حل کنند و واشنگتن تاکنون از شکست سیاست های خود در منطقه خاورمیانه درس عبرت نگرفته است و به سیاست های مداخله جویانه و زیاده طلبی ها ادامه می دهد.

ضرورت فعالیت شبکه های رادیو و تلویزیونی فارسی و روس زبان 

رئیس اداره امور بین الملل حزب لیبرال دمکرات روسیه در پاسخ به این پرسش که آیا با توجه به روابط راهبردی دو طرف تاکنون برای شناخت دو ملت از همدیگر برای راه اندازی یک شبکه تلویزیونی  به زبان‌های روسی و فارسی اقدامی شده است؟ گفت: من معتقدم که حتما باید برنامه های رادیو و تلویزیونی مسکو به زبان فارسی در ایران و برنامه های مشابهی به زبان روسی برای روسیه آغاز شود. این امر به احیای روابط فرهنگی دو کشور کمک می کند.

وی در مورد مخاطبان رادیو مسکو در ایران گفت: شمار بسیار زیادی در ایران مخاطبان رادیو مسکو هستند و اکنون وضعیت ما با زمانی که رادیو مسکو فقط برنامه های سیاسی پخش می کرد فرق کرده است و از رادیو می توان برنامه های فرهنگی پخش کرد و کانال های تلویزیونی دو کشور نیز می توانند فعالیت کنند.

همکاری ایران و روسیه برای مقابله با تحریم های آمریکا 

آودییف گفت: تحریم ها و محدودیت هایی که آمریکا  بر ایران و روسیه اعمال کرده تا از توسعه و پیشرفت این دو کشور جلوگیری کند مانع گسترش روابط اقتصادی و فرهنگی مسکو و تهران می شود.  

وی افزود: اگر دولت جدید آمریکا بخواهد از شکست های خود در مورد ایران درس بگیرد امید وجود دارد و برای این منظور باید با بکارگیری توانمندی و پتانسیل موجود، گروه های سیاسی و فرهنگی ما مشارکت داشته باشند. سفارت جمهوری اسلامی ایران و کاظم جلالی سفیر ایران در روسیه نقش بزرگی برای توسعه روابط دوجانبه ایران و روسیه ایفا می کنند.

لزوم استفاده از ظرفیت های بزرگ برای توسعه همکاریهای بازرگانی 

رئیس اداره امور بین الملل حزب لیبرال دمکرات روسیه گفت کاملا واضح است که حجم مبادلات بازرگانی جوابگوی روابط دو کشور نیست.  

وی افزود: شاخص یک میلیارد دلار یا کمی بیشتر از این رقم برای مبادلات بازرگانی ایران و روسیه با امکانات دو کشور مطابقت نمی کند و دو کشور باتوجه به حوزه های اقتصادی بزرگ و نیز تولیدات و نیز این واقعیت که ایران انواع محصولات کشاورزی و مواد غذایی مورد نیاز روسیه را می تواند تامین کند و نیز امکانات لجستیکی و حمل و نقل، مبادلات بازرگانی می تواند چند برابر رشد داشته باشد.

آودییف گفت: پتانسیل های استفاده نشده بسیار زیادی بین ایران و روسیه وجود دارد که باید بکارگرفته شود.  

روسیه به دنبال وابسته کردن ایران نیست

استاد انستیتو تمدن جهانی روسیه در پاسخ به این سوال که اخیرا برخی از شبکه های مغرض مجازی داخل و خارج از کشور بیان می کنند که  روسیه  با برنامه ریزی بلند مدت قصد دارد ایران را به خود وابسته کند گفت: فقط بدخواهان می گویند که روسیه می خواهد ایران را وابسته به خود کند.

وی افزود: ایران سیاست مستقل اجرا می کند و روسیه نیز در همه کانال ها برای توسعه روابط با این کشور تلاش می کند و روابط مسکو و تهران در عرصه های مختلف ازجمله سیاسی، فرهنگی و علمی گسترش می یابد. روسیه بدون مقاصد سودجویانه تلاش می کند روابط با ایران را توسعه دهد.

مقام حزبی ارشد روس گفت: ایران (در دوره پس از پیروزی انقلاب اسلامی) هیچگاه دست نشانده کشورهای دیگر نبوده و روسیه نیز یکی از قدرت های بزرگ است که با ایران روابط همه جانبه و سودمند متقابل در همه عرصه ها چه داخلی یا خارجی دارد.