محمدرضا قلی پور روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: تا سال ۹۵ خانوارهای عشایری این استان سالانه پنج هزار و ۵۹۳ تن گوشت قرمز تولید می کردند که با ارایه تسهیلات ارزان قیمت برای افزایش تولید گوشت قرمز و اجرای طرح زنجیره گوشت قرمز در بین خانوارهای عشایری، این میزان اکنون بیش از ۵۰ درصد افزایش یافته است.
وی میزان تسهیلات ارائه شده به دامداران عشایر استان در پنج سال اخیر را ۸۷۵ میلیارد ریال با بهره چهار تا ۱۰ درصد عنوان کرد و افزود: در این بازه زمانی بهره وری گوشت نیز در بین دامداران عشایری استان افزایش یافته است.
وی گفت: طرح زنجیره تولید گوشت قرمز با اهداف کاهش هزینه تولید و طول دوره پرواربندی و کاهش ضریب تبدیل خوراک اجرا می شود که میانگین مصرف خوراک دام به صورت سنتی بین ۱۲ تا ۱۳ کیلوگرم برای تولید یک کیلوگرم گوشت بوده و با اجرای این روش به پنج کیلوگرم خوراک برای تولید یک کیلوگرم گوشت رسیده است.
قلی پور اضافه کرد: اجرای طرح زنجیره تولید، ۵۰ درصد هزینه تولید یک واحد دامداری را کاهش می دهد و از طرفی سبب افزایش تولید و درآمد خانوار، ایجاد اشتغال جدید، تثبیت شغل در مناطق عشایری و خروج بخشی از دام مازاد عشایر از مراتع می شود.
وی گفت: ما طرح زنجیره تولید را برای افراد متقاضی در سطح استان انجام می دهیم و براساس هدفگذاری انجام شده در پایان اجرای طرح عشایر خراسان شمالی سالانه ۹ هزار تن گوشت قرمز تولید خواهند کرد.
مدیرکل امور عشایری خراسان شمالی گفت: ۱۷ هزار تن خوراک دام در ۹ ماهه سال جاری برای تغذیه دستی دامها بین تولیدکنندگان عشایری این استان توزیع شده است.
قلی پور اظهار داشت: امسال نهاده های دامی به صورت خام در اختیار دامداران قرار نمی گیرد بلکه به منظور افزایش بهرهوری تبدیل به کنسانتره شده و سپس در اختیار آنان قرار می گیرد.
وی همچنین کاهش هزینه های تولید و دسترسی بیشتر خانواده ها به علوفه دستی را از دیگر اهداف فراوری نهاده ها و تبدیل آن به کنسانتره عنوان کرد.
قلی پور افزود: علاوه بر این میزان، ماهانه هزار و ۶۰۰ تن کنسانتره برای تغذیه دستی دام بین خانوارهای عشایری کوچرو این استان توزیع میشود که از طریق سازمان جهاد کشاورزی استان تامین شده است.
مدیرکل امور عشایری خراسان شمالی با بیان اینکه مراتع مراوه تپه استان گلستان نیز همه نیاز تغذیه ای دام عشایر کوچرو استان را تامین نمی کند، گفت: به همین منظور هزار تن نهاده نیز برای دامدارانی که در قشلاق به سر می برند در نظر گرفته شده است تا به این قشر مولد کمک شود.
وی با بیان اینکه در تامین نهاده های دامی برای عشایر مشکلی نداریم، افزود: اما به علت قیمت بالای گوشت در فروشگاه ها و قصابی ها سرانه مصرف گوشت قرمز در استان پایین آمده است.
قلی پور اظهار داشت: گوشت تولیدی عشایر این استان کیفیت بالایی دارد اما به علت نبود صنایع بسته بندی، تبدیلی و تکمیلی و معرفی نشدن مناسب، ارزش افزوده آن نصیب دیگر استان ها می شود.
مدیرکل امور عشایر خراسان شمالی گفت: عشایر این استان ۲۵ درصد گوشت قرمز استان را تولید می کنند.
وی گفت: عشایر این استان به لحاظ جمعیتی در رده ۱۵ و در بخش تولید فراورده های دامی در رده ۱۲ کشور قرار دارند.
عشایر خراسان شمالی با ۳۰ هزار نفر جمعیت بیش از ۷۰۰ هزار راس دام سبک در اختیار دارند که ۲۵ درصد گوشت استان را تولید میکنند.
خراسان شمالی ۸۶۳ هزار نفر جمعیت دارد که ۴۴ درصد آنان در روستاها سکونت دارند.
این استان با داشتن ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد دامی یکی از قطب های دامپروری کشور محسوب می شود.