تهران-ایرنا- معاون نظارت بر بهره‌برداری شرکت آب و فاضلاب منطقه یک شهر تهران گفت: اکنون زمان رسیدگی به حوادث انشعاب‌ها ۶۰ دقیقه و حوادث شبکه اصلی ۱۲۰ دقیقه است که این شرکت جزو فعال‌ترین‌ها در این زمینه است.

به گزارش شرکت آب و فاضلاب استان تهران، احمد محمودی سوره روز دوشنبه گفت: اصلاح فرآیند مدیریت گروه‌های امداد موتوری، بهره‌برداری از نرم‌افزار سامعه (مدیریت هوشمند حوادث و اتفاقات آب)، تکمیل و تجهیز گروه‌های امداد و ارایه آموزش‌های فنی و بهره‌برداری به کارکنان جهت افزایش مهارت آنان در ترمیم و تعمیر لوله‌ها را در کاهش زمان رسیدگی به حوادث موثر است.

وی با بیان اینکه تعداد و زمان رسیدگی به حوادث از شاخص‌های مهم حوزه نظارت بر بهره‌برداری محسوب می‌شود، گفت: شرکت آبفای منطقه یک شهر تهران در چند سال اخیر به لحاظ کاهش تعداد و زمان رسیدگی به حوادث شبکه و انشعاب‌ها عملکرد بسیار خوبی داشته است.  

وی افزود: تحلیل حوادث نشان می‌دهد که از سال ۹۴ تاکنون، شرکت آبفای منطقه یک همه ساله از نظر تعداد و زمان رسیدگی به حوادث دارای رشد منفی بوده است.

وی شاخص کنونی شکست شبکه (تعداد حوادث نسبت به طول شبکه) در آبفای منطقه یک را حدود ۹ درصد و شاخص شکست انشعاب (تعداد حوادث نسبت به مجموع انشعاب‌ها) را ۷ درصد اعلام و تصریح کرد: خوشبختانه آبفای منطقه یک تهران در بین شرکت‌های زیرمجموعه آبفای استان تهران مقام نخست را از نظر پایین بودن تعداد و زمان رسیدگی به حوادث به خود اختصاص داده است.  

معاون نظارت بر بهره‌برداری شرکت آبفای منطقه یک شهر تهران مجموع انشعاب‌های آب این شرکت را حدود ۱۲۲ هزار انشعاب عنوان کرد و گفت: در بودجه سال جاری، حدود ۹هزار و۵۰۰ حادثه در بخش انشعاب‌های منطقه پیش‌بینی کرده‌ایم که تا پایان پاییز حدود شش هزار حادثه گزارش شده است و اگر تا پایان امسال همین روند را ادامه بدهیم، به کمتر از ۷خواهیم رسید که در بخش شکست شبکه نیز این انتظار می‌رود.

وی یکی از دلایل موثر در کاهش تعداد حوادث در آبفای منطقه یک را اجرای پروژه اصلاح زون‌های فشاری دانست و افزود: اصلاح زون‌های فشاری در اثر نتایجی که از تحلیل هیدرولیکی مخازن به دست می‌آید، انجام می‌شود که تاکنون از مجموع ۲۶ مخزن فعال در منطقه، تحلیل هیدرولیکی هشت مخزن استخراج و زون‌های فشاری اصلاح شده است و این اقدام در سه مخزن دیگر در حال انجام است.  

وی هدف از اصلاح زون‌های فشاری را پایین آوردن فشار مازاد فشارشکن و تبدیل آن به فشار بهینه و یا بالا بردن فشار در مناطقی خواند که با کمبود فشار مواجه است.

به گفته محمودی، یکی از ویژگی‌های شبکه آبفای منطقه یک، اختلاف ارتفاع نزدیک به ۵۸۰ متر از بالاترین تا پایین‌ترین نقطه منطقه است و اگر از بالاترین نقطه آب را رها و در پایین‌ترین نقطه تحویل بگیریم، ۵۸ اتمسفر فشار را تحویل خواهیم گرفت که فشار بسیار بالایی است و باید در مسیر، فشار را بشکنیم.  

وی با بیان اینکه شکستن این فشار توسط شیرهای فشارشکن انجام می‌شود، گفت: در محدوده آبفای منطقه یک تعداد ۲۹۲ شیر فشارشکن فعال داریم که وظیفه تنظیم فشار آب را برعهده دارند.  

وی تصریح کرد: اصلاح زون‌های فشاری افزون بر جلوگیری از هدررفت آب و بالا رفتن سرانه مصرف، نوسان‌های فشاری را که نخستین عامل شکست در لوله‌ها چه در شبکه و چه در انشعاب‌ها است، برطرف و به کاهش تعداد حوادث کمک می‌کند.  

معاون نظارت بر بهره‌برداری شرکت آبفای منطقه یک شهر تهران در ادامه از رصد آنلاین حدود ۱۲۰ شیر فشارشکن منطقه با بهره‌گیری از سامانه اسکادا خبر داد و گفت: هم‌اکنون حدود ۵۰ درصد سامانه اسکادا در منطقه یک راه‌اندازی شده است که با بهره‌گیری از آن، حدود ۱۲۰ فشارشکن مانیتورینگ شده و دستور دریافت می‌کنند و با کنترل لحظه‌ای آنها، از نوسان‌های فشاری و شکست لوله‌ها جلوگیری و در صورت بروز حادثه، به‌موقع رسیدگی می‌کنیم.  

وی افزود: همچنین با ارتباط نزدیکی که بین حوزه‌های بهره برداری شبکه توزیع آب، دفتر مدیریت مصرف و اسکادا و دفتر کنترل کیفیت ایجاد شده است، هرگونه نوسان‌های در شبکه توزیع آب ازجمله فشار، دبی و پارامترهای کیفی به صورت آنلاین رصد و گزارش‌های آن به مدیران و مسئولان مربوطه در ستاد و نواحی ارسال می‌شود و مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌گیرد و این ارتباط نزدیک باعث شده است تعداد حوادث بسیار کاهش یابد.  

وی همچنین رسیدگی به شیرآلات مفقود، PM درست و بازدید مانورهای به موقع را به عنوان سایر عوامل موثر در کاهش تعداد حوادث برشمرد.