به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، گذشته از انگیزه این قشر آسیب پذیر در یافتن شرایط بهتر کار، زندگی، تحصیل و در یک کلام آینده ای بهتر که سبب شده تا راهیِ مسیر پر فراز و نشیب مهاجرت شوند، وعدههای جو بایدن رئیسجمهوری منتخب آمریکا در پایان دادن به سیاستهای سختگیرانه دولت قبلی نیز موجب تقویت تلاش این پناهجویان شده است.
«ترامپ به دنبال اعمال محدودیت برای مهاجرت به آمریکا، هشدار ترامپ از اخراج میلیونها مهاجر»، «پرونده رسیدگی به سیاست ترامپ در قبال مهاجران مکزیکی روی میز دادگاه عالی آمریکا»، «ترامپ برنامه حمایت از مهاجران فاقد مدارک شناسایی موسوم به داکا را حذف کرد»، «رویارویی مهاجران آمریکای مرکزی با تهدیدات ترامپ»؛ اینها تنها گوشه ای از تیترهای رسانهها مرتبط با بحران مهاجرت در دوره چهارساله حضور ترامپ است.
به گزارش خبرگزاری افه، هزاران مهاجر هندوراسی از روز جمعه از شهر شمالی «سان پدرو سولا» به سمت گواتمالا به راه افتاده تا برای تحقق «رویای آمریکایی» از مرز مکزیک خود را به آمریکا برسانند. بحران مهاجرتی که در هندوراس امروز شاهد آن هستیم بازتاب بحرانی است که این کشور از سال ۲۰۰۹ با آن دست و پنجه نرم میکند و در سال ۲۰۲۰ وخیم تر شده است.
به نوشته این رسانه، شرایط دشوار اقتصادی، سیاسی، بیکاری، فقر و هزینه بالای زندگی همزمان با ظهور همهگیری کووید_۱۹ سبب شده تا گروه مهاجران با چشم بستن بر هشدارهای مقامهای گواتمالا و مکزیک مبنی بر جلوگیری از پیشروی آنها «تا جایی که خدا بخواهد» به راهشان ادامه دهند.
یکی از این پناهجویان در گفتوگو با افه گفت: من با خانواده ام راهی این سفر شده ایم و به دلیل گرانی تهیه گذرنامه، هیچ یک از اعضای خانواده ام گذرنامه ندارند. ما اگر بخواهیم پولمان را صرف تهیه مدارک کنیم، چیزی برای خوردن نخواهیم داشت.
به نوشته بی بی سی ، یک مقام ارشد دولت بایدن که نامش فاش نشده، گفته است مهاجرانی که در تلاش برای درخواست پناهندگی در آمریکا هستند باید بدانند که نمیتوانند بلافاصله وارد ایالات متحده شوند. به گفته این مقام، دولت بایدن اولویت را به مهاجرانی میدهد که هماکنون بدون مدارک قانونی در آمریکا زندگی میکنند، نه کسانی که تازه به سمت این کشور راه افتادهاند.
هندوراس از جمله کشورهای فقیر آمریکای مرکزی است که تحت شرایط قرنطینه و محدودیتهای مرتبط با همهگیری ویروس کرونا، اقتصاد آن نیز از هم پاشیده است به گونه ای که در سال گذشته (۲۰۲۰) بی سابقه ترین تورم و رکود را تجربه کرد. از طرفی وقوع طوفانهای سهمگین «اِتا» و «لوتا» و به دنبال آن خرابیها، سیلابهای بزرگ و رانش زمین در ماه نوامبر ۲۰۲۰ (آبان ماه) موجب تشدید معظلات این منطقه شده است.
تارنمای تحلیلی «پراجکت سیندیکیت» در گزارشی نوشت: اکثریت مهاجران غیر قانونی که با عبور از مرزهای جنوبی ایالات متحده وارد این کشور میشوند از سه کشور السالوادور، گواتمالا و هندوراس هستند که بی تردید این «مثلث شمالی» آمریکای مرکزی مورد توجه دولت آینده بایدن خواهند بود. شواهد نشان میدهد که وقتی سرانه تولید ناخالص داخلی یک کشور به حدود هشت هزار دلار برسد، تمایل به مهاجرت به شکل قابل توجهی کاهش مییابد. در حال حاضر سرانه تولید ناخالص داخلی گواتمالا و السالوادور حدود چهار هزار دلار و هندوراس حدود دو هزار و ۵۰۰ دلار است.
به نوشته پراجکت سیندیکیت، دولت ترامپ در سال ۲۰۱۹ با هدف تحت فشار گذاشتن این سه کشور در مهار جریان مهاجرت و تغییر سیاست های مرزی در حالی نسبت به مسدودی کمک ۴۵۰ میلیون دلاری به این منطقه اقدام کرد که به دنبال آن شماری از برنامههای رشد و توسعه لغو شده و نا تمام ماند.
دولت آمریکا که در سالهای اخیر ساخت دیوار مرزی با مکزیک را به عنوان اهرم بازدارنده از ورود مهاجران لاتین تبار به این کشور کلید زده است، در ماههای پایانی سال ۲۰۲۰ تلاشهایش را برای تکمیل ساخت دیوار مرزی بین ایالات متحده و مکزیک دو چندان کرد تا این پروژه پیش از آغاز مراسم تحلیف جو بایدن، رئیس جمهوری منتخب آمریکا پایان یابد. به گزارش روزنامه نیویورک تایمز، ساخت این دیوار مرزی که تا نوامبر ۲۰۲۰ به ۴۰۰ مایل رسید، چند ماه مانده به مراسم تحلیف جو بایدن در ۲۰۲۱، شدت گرفت.
مهاجرت همواره موضوع تنش آفرینی در روابط ترامپ و دموکراتها بوده و کاهش مهاجران قانونی و غیرقانونی شعار اصلی ترامپ در انتخابات بود. او تلاشهای اجرایی زیادی را برای تغییر سیاست صدور روادید، اخراج مهاجران لاتین تبار و تغییر ساختار پناهندگی در آمریکا انجام داد.
سیاستهای ترامپ در قبال مهاجران لاتین تبار، روندی که در حال اصلاح چهره امریکا در میان جوامع امریکای لاتین بود را متوقف کرد و بار دیگر خاطرات تلخ تجربه حضور و مداخله آمریکا در کشورهای امریکای لاتین را زنده کرد و موجب تقویت جریانهای ضد آمریکایی در این کشورها شد. احداث دیوار میان امریکا و مکزیک صرفا دیواری برای مکزیکیها نبود بلکه به نماد سیاست خصمانه امریکا علیه امریکای لاتین تبدیل شد.
ترامپ در سالهای اخیر با تاکید بر اینکه مکزیک باید بابت دیوار مرزی که او دارد بین دو کشور میسازد، پول پرداخت کند، آندرس مانوئل لوپز اوبرادور، همتای مکزیکی خود را تحت فشار قرار داد تا تدابیر امنیتی در مرزهای مکزیک را در مقابل مهاجران از سوی آمریکای مرکزی تشدید کند
در مقابل بایدن رویکرد ترامپ درباره مهاجرت و پناهجویان را رد کرده و آن را «شکست اخلاقی» توصیف کرده است. این رئیسجمهوری منتخب همواره از اصلاحات جامع در زمینه مهاجرت حمایت کرده و بر ریشه یابی معضل مهاجرت تاکید دارد.
ناظران بر این باورند که در دوران بایدن، سیاست آمریکا در زمینه مهاجرتی احتمالا ملایم تر خواهد شد که چنین موضوعی می تواند خوشایند کشورهای آمریکای لاتین از جمله همسایه آن مکزیک باشد. چنین امری محتمل است، اما هنوز شفاف نیست که دولت آتی آمریکا چگونه این مواضع را تبدیل به سیاست های عملی خواهد کرد.