تهران - ایرنا - رییس مرکز ملی هوا و اقلیم سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: اعتبار مورد نیاز برای اجرای راهکارهای ارائه شده در گزارش سیاهه انتشار آلودگی هوا در بودجه ١۴٠٠ دیده نشده است. 

به گزارش خبرنگار ایرنا، سید مهدی میرزایی قمی روز سه شنبه در مراسم رونمایی از برنامه جامع اقدام ملی کاهش آلودگی هوای کلانشهرها (سیاهه انتشار) افزود: با توجه به اهمیت داشتن هوای پاک، رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست در مکاتبه ای با رییس سازمان برنامه و بودجه درخواست کرد تا اعتبار مورد نیاز راهکارهای سیاهه انتشار در بودجه ١۴٠٠ لحاظ شود اما این امر محقق نشد در حالی که چنین بودجه ای حتما باید تخصیص یابد. 
وی به تهیه سیاهه انتشار آلودگی هوا در کلانشهر ها اشاره کرد و گفت: بر اساس ماده ٢٢ آیین نامه فنی قانون هوای پاک سازمان حفاظت محیط‌زیست موظف شد تا پایان شهریور ١٣٩٨ نسبت به تهیه سیاهه انتشار آلودگی هوا در کلانشهر ها اقدام کند.
مریزایی قمی اظهار داشت: در این راستا سازمان حفاظت محیط‌زیست با کنسرسیوم دانشگاه های برتر کشور با محوریت دانشگاه تهران تفاهم نامه ای امضا کرد که در ابتدا قرار شد این سیاهه را برای هفت کلانشهر کشور از جمله تهران، کرج، تبریز، اراک، اصفهان و شیراز تهیه کند که در گام بعدی دو شهر قم و کرمانشاه نیز به آن اضافه شد. 
وی تاکید کرد: این سیاهه برای اولین بار با این کیفیت در سطح کشور تهیه شده، البته در سال ١٣٩٢ سیاهه انتشار آلودگی هوا در تهران تهیه شده بود اما با این کیفیت و وسعت نبود. 

رییس مرکز ملی هوا و اقلیم سازمان حفاظت محیط‌زیست ادامه داد: در قانون هوای پاک که یکی از مترقی تمرین قوانین است قوانین متعددی در خصوص آلودگی هوا آمده است.

میرزایی قمی گفت: در قانون هوای پاک به مسائلی مانند سوخت، خودرو، معاینه فنی و حمل و نقل تاکید شده اما اثر هر کدام از این اقدامات مشخص نشده بود، به عنوان مثال مشخص نشده که نوسازی چقدر در کاهش آلودگی تاثیر دارد اما در سیاهه انتشار آلودگی هوا همه این اطلاعات آورده شده است ، در واقع یک نگاه کلی از آلودگی هوا در کلانشهرها به دست آمده است.

وی با بیان اینکه در بررسی سیاهه انتشار دو منبع آلایندگی انسان ساز و طبیعی در نظر قرار گرفته شد، افزود: تمرکز بر روی منابع انسان ساز شامل منابع متحرک و ثابت بود که بر اساس این سیاهه راهکار و ارزیابی اقتصادی مشخص و وظایف هر کدام از دستگاه های اجرایی هم مشخص شده است و بر اساس تکالیف تعیین شده پایش می شوند.

میرزایی قمی ادامه داد: در تهیه سیاهه انتشار آلودگی ۱۳ شاخص مختلف را در نظر گرفتیم و بر اساس آنها راهکاریی در سطح ملی مانند نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی، خروج خودروهای فرسوده و استانی به فراخور شرایط استان ارائه دادیم، در واقع برای هر استان یک برش راهکاری در نظر گرفتیم.

وی اظهار داشت: بحث بعدی ایجاد سامانه سیاهه انتشار بود که سال گذشته رونمایی و در اختیار استان ها قرار گرفت و بر این اساس اطلاعات مربوطه در این زمینه به روز رسانی می شود، همچنین سامانه پیش بینی آلودگی هوا هم در راستای سامانه سیاهه انتشار تشکیل شد که بر اساس تفاهم نامه صورت گرفته میان سازمان حفاظت محیط زیست ، وزارت راه و مسکن و شهرسازی و دانشگاه تهران مقرر شد اطلاعات سیاهه در اختیار سازمان هواشناسی قرار گیرد تا بتواند پبیش بینی ۷۲ ساعت قبل را انجام دهد.

رییس مرکز ملی هوا و اقلیم سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: همچنین خسارت های اجتماعی آلودگی هوا را نیز مشخص کردیم یعنی آلاینده ها بر اساس هزینه ای که وارد می کنند مشخص شد، همه این اقداماتی که صورت گرفته تاکنون در کشور بی نظیر بود چون در این سیاهه برنامه دستگاه های مرتبط در راستای کاهش آلودگی هوا مشخص شده است.