تهران- ایرنا- سفیر جمهوری اسلامی ایران در ژاپن با اشاره به اینکه برای توسعه روابط دو جانبه میان تهران و توکیو از جمله تجارت نفت، همکاری های اقتصادی، دانشگاهی و فرهنگی از نظر ایران مشکل و مانعی وجود ندارد؛ گفت: متاسفانه تحریم های غیرقانونی آمریکا و ملاحظات ژاپن، مانع اصلی توسعه روابط دو کشور است.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا از سفارت ایران در ژاپن، «مرتضی رحمانی موحد» در گفت و گو با روزنامه ماینیچی ژاپن افزود: روابط ژاپن و ایران قدیمی ترین روابط بین شرق آسیا و غرب آسیا است و دو کشور بیش از ۹۰ سال است روابط سیاسی دارند. اکنون نیز اگر طرف ژاپنی استراتژی موثری نشان داده و اقدامات مفیدی انجام دهد، روابط دو کشور بیش از پیش توسعه خواهد یافت.

اول آمریکا باید حرکت کند

سفیر ایران در ژاپن در مورد احتمال بازگشت آمریکا به برجام هم گفت: توافق هسته‌ای نتیجه سال ها گفت و گوهای مداوم میان ایران و قدرت های جهان است. در زمان حصول توافق، بایدن معاون رئیس جمهوری آمریکا بود و با جزئیات توافق آشنایی دارد. آقای بایدن از قبل اظهار داشته که به توافق هسته ای احترام می‌گذارد و گفته است که «به توافق باز خواهد گشت». می‌خواهیم با دقت ببینیم که آیا حرف او عملی می شود یا نه.

رحمانی موحد افزود: دولت ترامپ در ماه مه ۲۰۱۸ از توافق هسته ای خارج شد. ایران از آن زمان صبورانه با کشورهای اروپایی مذاکره کرد، با این حال پس از گذشت یک سال «صبر راهبردی» ما دیدیم که دیگر نمی‌توانیم از منافع اقتصادی ناشی از رفع تحریم ها بهره ببریم و در نتیجه تصمیم گرفتیم تعهدات خود ذیل برجام را به طور مرحله ای کاهش دهیم.

سفیر ایران در ژاپن اظهار کرد: روشن است که کدام یک از طرف‌ها اول برجام را نقض کرد. طبیعی است اول باید ایالات متحده عمل کند و سپس ایران نیز اقدامات متناسب با آن را انجام خواهد داد. این، منطقی‌ترین و عملی‌ترین روش است. پس از آن می توانیم در چارچوب برجام گفت و گو و مذاکره کنیم.

وی ادامه داد: از دید ایران، ایالات متحده متهم است. این کشور سیاست های زورگویانه را دنبال کرده و موانعی بر سر روابط ایران با سایر کشورها به ویژه روابط اقتصادی را ایجاد کرد. آمریکا تروریسم اقتصادی، پزشکی و نظامی را علیه ایران اعمال کرده و بسیاری از مقررات و توافقات بین المللی را نقض کرده است. بایدن در جریان انتخابات اعلام کرد که به توافق هسته ای و "توافق پاریس" باز خواهد گشت. می خواهیم به دقت نگاه کنیم که وعده او تا چه حد محقق خواهد شد.

ادعای آمریکا مبنی بر اینکه «اقلام انسان دوستانه جزو تحریم نیست»؛دروغ است

سفیر ایران در ژاپن در مورد آسیب های ناشی از تحریم های اقتصادی آمریکا نیز گفت: در ایران نیز مانند سایر کشورها ویروس کرونا شیوع یافته است. ایران از پیشرفته ترین و قوی‌ترین سیستم سلامت و پزشکی در مناطقی از دریای مدیترانه تا آسیای میانه برخوردار است؛ اما کشورمان با تحریم های اقتصادی ایالات متحده مواجه شده و ضربه دیده است. با این وجود با تلاش های محققان جوان داخلی و با اتکاء به توانمندی کشور خود در حال تولید اقلام بهداشتی و پزشکی هستیم. واکسن کرونا نیز در دست تولید و آزمایش های بالینی است.

وی در مورد داروها و تجهیزات پزشکی نیز اظهار کرد: تجارت با ژاپن و اروپا در این حوزه انجام شده بود، اما در اثر تحریم ها متوقف شده است. اکنون با افزایش مبتلایان به کرونا، تعداد زیادی از داروها مورد نیاز است. در اوایل ایالات متحده اظهار داشته بود که "لوازم و اقلام انسانی جزو تحریم های اقتصادی نیست"، اما در واقع تجارت و تأمین اقلام انسانی نیز امکان پذیر نیست لذا ادعای آمریکا یک کذب محض است.

رحمانی موحد در مورد همکاری های پزشکی ایران و ژاپن هم گفت: بین سازمان همکاری‌های بین المللی ژاپن و ایران توافق همکاری‌های پزشکی امضا شده است. طبق این توافق قرار بود ژاپن تجهیزات دو بیمارستان ایران را تامین کند. فهرست محتوای همکاری نیز تهیه شد اما این برنامه پیشرفت نکرد، دلیل این مسئله نیز تحریم های آمریکا است.

دمکراسی ایالات متحده یک شعار پوچ و بی محتوا است

رحمانی موحد در مورد وضعیت دمکراسی در آمریکا هم گفت: دمکراسی ایالات متحده یک شعار پوچ و بی محتوا است. این کشور حتی حقوق بشر را فدای منافع اقتصادی خود می کند. ایالات متحده مدت هاست که برخی کشورهای جهان را به عدم دفاع از حقوق بشر و یا عدم رعایت قوانین متهم می کند، خود ترامپ در تلاش است تا دمکراسی را به روش غیرقانونی تخریب کند.

وی ادامه داد: ایالات متحده در سال های اخیر مقدار زیادی تسلیحات به عربستان سعودی و امارات متحده عربی صادر کرده که این امر باعث ایجاد فاجعه در یمن شده است. کودکان و زنان خردسال مورد اصابت حملات هوایی قرار گرفته و حتی مکان های عروسی و مدارس نیز مورد حمله قرار گرفته اند. تمامی این سلاح ها توسط ایالات متحده تأمین شده است. می توان گفت آنچه که در واشنگتن اتفاق افتاد، چهره واقعی لیبرالیسم ایالات متحده را افشا کرد.

عادی سازی روابط رژیم صهیونیستی با کشورهای عربی خیانت به فلسطین است

سفیر ایران در ادامه اقدام برای عادی سازی روابط دیپلماتیک بین رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی را خیانتی بزرگ به آرمان «آزادی خواهی مردم فلسطین»  قلمداد کرد و افزود: برخی کشورها معتقدند برقراری ارتباطات با رژیم صهیونیستی امنیت را برای آنها ایجاد خواهد کرد، اما این یک توهم است و امنیت و صلح را به همراه نخواهد داشت.

رحمانی موحد گفت: اسرائیل سال گذشته یک دانشمند هسته ای ایرانی به نام محسن فخری زاده را به شهادت رساند. برای صلح و ثبات منطقه خاورمیانه ضروری است که جامعه بین الملل چنین اقدام تروریستی را محکوم کند.

وی افزود: عربستان سعودی با ایران رویکرد خصمانه ای دارد، اما طرف ایرانی آماده گفت و گو با عربستان است. طرح صلح هرمز (HOPE) که توسط رئیس جمهور روحانی ارائه شده، طرحی برای همکاری و گفتگوی چند جانبه منطقه ای است. ایران همچنین به طرف عربستانی پیشنهاد کرده که پیمان عدم تجاوز را منعقد کنند.

غنی سازی ۲۰ درصدی موضوع جدیدی نیست

سفیر جمهوری اسلامی ایران در ژاپن در مورد غنی سازی اورانیوم در ایران هم اظهار کرد: ایران قبل از توافق هسته ای برجام، غنی سازی ۲۰ درصدی را انجام داده بوده و موضوع جدیدی نیست. از قبل تمام برنامه هسته ای ایران تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار گرفته و بارها گزارش هایی مبنی بر «پایبندی کامل ایران به تعهدات خود ذیل برجام»  ارائه شده است. پس از امضای برجام، ایران میزان غنی سازی اورانیوم را زیر ۳.۶۷ درصد نگه داشت، اما شرط این اقدام آن است که منافع اقتصادی ایران تامین شود.

وی افزود: سیاست دفاعی ایران متکی به سلاح های هسته ای نیست. همانگونه که مقام معظم رهبری فتوا صادره کرده و فرموده اند توسعه، تولید و استفاده از همه سلاح های کشتار جمعی به ویژه سلاح هسته ای از لحاظ احکام شرعی حرام و ممنوع است. اورانیوم با غلظت ۲۰ درصدی صرفا برای اهداف پزشکی و تحقیقاتی است.

رحمانی موحد ادامه داد: کشوری که آژانس بین المللی انرژی اتمی باید بیشتر روی ان تحقیق و بررسی کند، اسرائیل است نه ایران. اکثر کشورهای خاورمیانه عضو NPT هستند، اما اسرائیل عضو این پیمان نیست. ثبات منطقه خاورمیانه برای ژاپن نیز مهم است. دارا بودن سلاح هسته ای توسط اسرائیل می تواند ژاپن را نیز تهدید کند.

سفیر ایران در ژاپن در مورد پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای هم گفت: این پیمان با توافقات بین المللی لازم الاجرا می شود و از اهمیت بالایی برخوردار است. ایران نیز این معاهده را امضا کرده اما چرا ژاپن که قربانی بمب اتمی است، علیرغم مخالفت با سلاح های هسته ای، این پیمان را به امضاء نمی رساند؟

وی ادامه داد: ایران با تولید، استفاده و اشاعه همه سلاح های کشتار جمعی به ویژه سلاح های هسته ای مخالف است. ایران همچنین برای صلح و ثبات منطقه حساس خاورمیانه، طرح منطقه خاورمیانه عاری از سلاح هسته ای را به سازمان ملل ارائه داده است.

منبع: روزنامه ماینیچی