بجنورد- ایرنا- مدیرکل امور عشایر خراسان شمالی گفت: تولید صنایع دستی توسط خانوارهای عشایری این استان در دولت تدبیر و امید بیش از ۲ برابر شد و اکنون پنج درصد درآمد این قشر تولیدکننده از این محل تامین می‌شود.

محمدرضا قلی پور روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: قبل از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، خانوارهای عشایری این استان سالانه چهار هزار و ۵۰۰ متر مربع انواع صنایع دستی تولید می کردند که این رقم اکنون با رشدی ۵۷ درصدی به ۱۰ هزار و ۳۰۰ متر مربع رسیده است.

وی بر تنوع بخشی اشتغال خانوارهای عشایری این استان تاکید و بیان کرد: در این راستا خانوارهای عشایری باید حمایت شوند تا علاوه بر تولید گوشت، فعالیت اقتصادی دیگری نیز برای افزایش درآمد خانوار خود داشته باشند.  

وی افزود: صنایع دستی عشایر استان انواع قالی کردی، قالیچه، سفره کردی، جاجیم، گلیم، خورجین، پلاس، لباس های محلی، دستکش، کلاه، توبره و کیف های دستی را شامل می شود که بخشی از آن برای مصرف خانوار است و بخشی به بازار عرضه می شود.

ایجاد پنج شرکت صنایع دستی زنان عشایری 

وی با بیان اینکه در راستای حمایت از هنرمندان صنایع دستی پنج شرکت ویژه زنان عشایری ایجاد شده است، گفت: حتی بازاریابی و فروش تولیدات آنان نیز انجام می شود و این شرکت ها زمینه فروش اینترنتی محصولات آنان را نیز فراهم کرده اند.

مدیرکل امور عشایر خراسان شمالی اظهار داشت: علاوه بر این تمام خانوارهای عشایری عضو اتحادیه ها و شرکت های تعاونی هستند که محصولات آنان نیز در این شرکت ها به فروش می رسد و با بخش خصوصی نیز برای مشارکت در این بخش رایزنی هایی داشته ایم.

قلی پور بر تشکیل صندوق خرد زنان نیز تاکید کرد و افزود: هم اینک در حوزه صنایع دستی ۲۳ صندوق خرد توسط زنان عشایری استان راه اندازی شده است که تولیدات خود را عرضه می کنند و همچنین از مصرف کنندگان سفارش کار می گیرند.

وی گفت: هم اینک هنرمندان عشایری در حوزه تولید سیاه چادر نیز فعالیت دارند که این امر علاوه بر افزایش درآمد خانوارها، کمکی به شناسایی هویت این قشر خواهد کرد و این فرهنگ را زنده نگاه خواهد داشت.

قلی پور به احیای بافت سیاه چادر در بین خانوارهای عشایری اشاره کرد و افزود: این صندوق های خرد زنان از تسهیلات چهار درصد نیز برخوردار خواهند شد.

وی با بیان اینکه بازارچه ویژه فروش محصولات عشایری در این استان وجود ندارد، اظهار داشت: اما در سایر بازارچه ها غرفه هایی در اختیار قشر عشایر نیز برای فروش محصول قرار داده می شود اما نیازمند توسعه است.

وی گفت: ۹۵ درصد درآمد قشر عشایر از فعالیت در حوزه دامپروری به دست می آید و پنج درصد از محل فروش صنایع دستی و گیاهان دارویی است.

مدیرکل امور عشایر خراسان شمالی خاطرنشان کرد: صنایع دستی می تواند علاوه بر افزایش درآمد و ارزش افزوده به عنوان فرهنگی اصیل در حوزه عشایر حفظ شود.

وی افزود: بیشتر زنان و دختران عشایری به ‌موازات سایر فعالیت‌های خود از اوقات فراغتشان برای تولید صنایع دستی استفاده می‌کنند.

قلی پور گفت: قسمت عمده تولیدات عشایر جنبه خودمصرفی دارد و به‌صورت گوناگون مانند گلیم،  جوال، خورجین و سایر اقلام در زندگی روزمره آنان دیده شده و یا در مراکز داد و ستد محلی مبادله می‌شود و از این طریق بخشی از درآمد مورد نیاز خانوارها را تأمین می‌کند.

مدیرکل امور عشایر خراسان شمالی گفت: در طول دولت تدبیر و امید هزار و ۶۸۶ شغل برای فرزندان عشایر استان ایجاد شد که بیشتر آن در حوزه دامپروری بود اما بخشی از آن نیز مربوط به صنایع دستی، گیاهان دارویی و گردشگری بوده است.

استان ۸۶۳ هزار نفری خراسان شمالی در شمال شرق کشور دارای اقوام کرد، کرمانج، ترک، ترکمن، تات و بلوچ است که صنایع دستی هر یک از آن ها ویژگی های منحصر به فردی دارد.

هم اینک ۱۶ هزار هنرمند و صنعتگر در بخش صنایع دستی خراسان شمالی در قالب مشاغل خانگی و کارگاه‌های تولید انفرادی و گروهی مشغول به فعالیت هستند.

سالانه ۱۵۰ هزار مترمربع گلیم‌سفره ‌کردی در خراسان شمالی بافته می‌شود که بر این اساس و با توجه به تجمع بافندگان آن در بجنورد، این شهر به عنوان شهر ملی گلیم ‌سفره‌کردی ثبت شده است.

هم اینک حدود چهار هزار خانوار عشایری خراسان شمالی برای زمستان گذرانی در مناطق گرمسیری و قشلاقی مستقر هستند.

پنج هزار و ۳۵۰ خانوار عشایری خراسان شمالی بیش از ۷۰۰ هزار رأس دام سبک در اختیار دارند که ۲۵ درصد گوشت استان را تولید می‌کنند.

عشایر خراسان شمالی با جمعیتی بیش از ۳۰ هزار نفر در قالب ۲ ایل زعفرانلو و شادلو و ۳۸ طایفه با شیوه‌های سنتی کوچرو و نیمه کوچرو در این استان کوچروی می‌کنند.