صمد باقری روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: طرح "ترسیب کربن" (ذخیره کربن موجود در هوا در خاک و گیاهان) در سه روستای "آغداش"، "منصورآباد" و "قپچاق" بخش مرحمت آباد میاندوآب با تشکیل تعاونی و برگزاری دورههای آموزشی براساس نیازسنجیهای انجام گرفته آغاز شده است.
وی با بیان اینکه این طرح در این سه روستا در قالب ۲۵ گروه با ۱۹۷ نفر عضو با ۴۸۰ میلیون ریال سرمایه گذاری اجرا شده، افزود: در تیرماه امسال نیز این طرح در ۶ روستای بخش مرکزی شامل "قلعه بزرگ"، "حیران"، "قزقلعه"، "کورآباد"، "بفروان" و "تپهرش" به مرحله اجرا درآمده و در حال ورود به مرحله دوم است.
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری میاندوآب با بیان اینکه در پروژه "ترسیب کربن" از تسهیلگران آقا و خانم که دورههای تخصصی این طرح را گذرانیدهاند استفاده میشود، اظهار داشت: طرح فوق پروژهای جامع جهت توسعه پایدار روستاهاست که شناسایی نیازهای آموزشی و حرفهای و شناسایی افراد برای شرکت در دورههای آموزشی در رشتههای مختلف انجام میگیرد.
وی بیان کرد: هماهنگی با دستگاههای مربوطه برای برگزاری دورههای آموزشی در روستاهای هدف با توجه به نیازهای آموزشی هر روستا مانند سازمان فنی و حرفهای، جهاد کشاورزی، اداره بهزیستی، کمیته امداد امام خمینی، بخش خصوصی و امور بانوان فرمانداری شهرستان برای هر روستا انجام گرفته و طبق لیست نیازهای آموزشی برنامه آموزشی مدون میشود.
وی بیان اینکه مراحل اجرایی این طرح در میاندوآب از سال ۱۳۹۷ آغاز شده است اضافه کرد: این طرح با مطالعات اولیه به روش PRA (ارزیابی مشارکتی روستایی) و با تشکیل گروه توسعه موقت که متشکل از زنان و مردان این روستاها بودند فعالیت خود را آغاز کرد.
باقری گفت: در این پروژه از شیوههای گردآوری اطلاعات به شیوه مشارکتی استفاده شده و تمامی اطلاعات در زمینههای طبیعی، انسانی، اجتماعی، زیرساختی و اقتصادی با حضور خود مردم گردآوری شدهاست.
طرح ترسیب کربن پیرو اهدافی که در انسجام گروههای مردمی، جلب اعتماد آنها و توانمندسازی جوامع محلی در قالب پروژههای از پیش تعریف شده، اقداماتی را در روستاهایی که معیشت آنها در معرض خطر قرار دارد اجرا میشود.
کاهش سطح فقر و محرومیت، کاهش مهاجرت و برگشت مهاجران به روستاها، اشتغالزایی، کاهش میزان بیابانی شدن با اجرای طرح های نهالکاری و منابع طبیعی، توانمندسازی و افزایش مشارکت جوامع محلی، توسعه در بخشهای زیرساختی و طبیعی با مشارکت مردم و ارتقای سرمایه اجتماعی و انسانی را از دیگر اهداف طرح طرح ترسیب کربن به روند ذخیره کربن موجود در هوا، در خاک و گیاهان گفته میشود که هدف نهایی آن ارائه یک الگوی اقتصادی برای رسوب دادن کربن در جو و کاهش گازهای گلخانهای است.
دی اکسیدکربن عمدهترین گاز گلخانهای است که فعالیتهای انسانی، غلظت آن را در اتمسفر افزایش داده است؛ ترسیب کربن در پوشش درختی، گیاهی و خاکهای تحت آن سادهترین و به لحاظ اقتصادی عملیاتیترین راهکار ممکن جهت کاهش کربن اتمسفری محسوب میشود.
هدف نهایی این طرح، ارائه یک الگوی اجتماعی- اقتصادی برای رسوب کربن در جو است که با رویکرد محیط زیستی شروع میشود و با بررسی ظرفیتهای اکولوژیکی ادامه پیدا میکند.
میاندوآب با بیش از ۲۷۷ هزار نفر جمعیت در جنوب آذربایجانغربی واقع شده است.