به گزارش چهارشنبه روابط عمومی دانشگاه یزد، آیتالله محمدرضا ناصری با ابراز خرسندی از ارتقای رتبه علمی دانشگاه یزد و قرارگیری در بین ۱۰ دانشگاه برتر کشور و موفقیتهای علمی پژوهشی اساتید آن از رئیس و دیگر مسئولین این دانشگاه تشکر و قدردانی کرد.
وی در این خصوص افزود: امیدواریم دانشگاه یزد با وجود چنین استادان برجستهای در مسیر پیش رو همواره موفق بوده و در حفظ و ارتقای علمی در کنار واقعیتها و ارزشهای والای انسانی تلاش کند.
امام جمعه یزد با استناد به روایاتی از ائمه معصوم به تفسیر آیاتی از قرآن کریم در باب علم و دانش پرداخت و گفت: در آیات زیادی به تفکر و تعقل اشاره شده و علم به دو دسته علم مقصود که علم شنیدن و علم مطبوع که باعث تولید علم و شکوفاشدن انسان میشود، تقسیم شده است.
وی با تشریح سه اصل تدین، تفکر و تعقل در قرآن کریم، اظهار داشت: این سه اصل در زندگی بشر بر اساس آنچه خداوند تعیین کرده برای رشد نیاز بوده که همواره دشمنان سعی کردهاند آن را از ما بگیرند.
ناصری، خواستار فرهنگسازی و تحول اساسی در نحوه آموزش کودکان با تدوین سیستم آموزشی جدیدی براساس این سه اصل شد تا در آینده بتوان نسلی عاقل، دانشمند، نوآور و مؤمن تربیت کرد.
وی دوران دانش آموزی را بهترین زمان برای رشد فکری، عقلی و جسمی توصیف کرد و سه اصل تدین، تفکر و تعقل را در آموزش ضروری دانست و گفت: هرکدام از شما استادان باید در دانشگاه هزاران نفر انسان موفق همچون خود آموزش داده و پردههای تاریک را از جلوی چشم افراد برای پیشرفت علم و صنعت کشور بردارید تا در نهایت به کشورهای بیگانه و دشمنان محتاج نباشیم.
دکتر قاسم برید لقمانی رئیس دانشگاه یزد نیز در این مراسم با اشاره به گذشت ۳۲ سال از تاسیس این دانشگاه و هدفگذاری آن برای قرارگیری در ردیف ۱۰دانشگاه برتر کشور به تشریح سیاستهای این دانشگاه پرداخت .
وی گفت: افتخارات زیادی که در مقولههای پژوهشی کسب شده نتیجه زحمات و تلاشهای مجموعه دانشگاه یزد است که منجر به دستاوردی تاریخی در سال جاری شد و این دانشگاه توانست برای اولین بار در ردیف ۸ دانشگاه جامع برتر کشور قرار بگیرد که باید برای حفظ و ارتقای این جایگاه تلاش مضاعف کرد.
دکتر بریدلقمانی با استناد به بیانات مقام معظم رهبری اظهار داشت: در حال حاضر چارهای جز اعتماد به علم و دانش دانشگاهها برای نجات کشور وجود ندارد. وی با تاکید بر اینکه امروز الگوی پیشرفت علمی کشور در مسائل نظامی و هستهای الگوی خوبی است، افزود: این الگو نشان میدهد با اعتماد و اتکا به نیروهای داخلی میتوانیم قدمهای خوبی در توسعه و برونرفت از مشکلات کشور برداریم.
رئیس دانشگاه یزد افزود: با سرمایهگذاری و اقدامات خوبی که صورت گرفته مشکلات زیادی از صنعت کشور به دست دانشگاهیان حل شده و خواهیم دید این حرکتی که آرام و بدون هیاهو شروع شده است در چند سال آینده، انفجاری از موفقیت و شگفتی را رقم خواهد زد.
وی در پایان به رسالتهای اجتماعی دانشگاه یزد اشاره کرد و جهتگیری نهاد رهبری در راس دانشگاهها را مکمل حرکت اجرایی معرفی کرد و افزود: اقدامات بسیارخوبی از سوی نهاد رهبری در دفاع از علم و دانش، شرکتهای دانشبنیان و فناور و اهداف دانشگاه شاهد هستیم.
حجت الاسلام والمسلمین محمدمهدی حرزاده مسئول نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه نیز در این دیدار ارزش انسان را وابسته به علم دانست و دانشمندان را مجاهدان عرصه علم توصیف کرد.
در ادامه، دکتر محمدحسین رحیمینسب مدیر دفتر نمایندگی آستان قدس رضوی در استان به معرفی این دفتر پرداخت و گفت: این دفتر دارای ۱۹مجموعه خادمیاران بوده که کانون خادم یاران علمی استان یکی از آنهاست.
به گفته وی، تاکنون ۱۵۲نفر از استادان دانشگاه و افراد دارای تحصیلات تکمیلی و بالاتر با عضویت در این کانون خادمالرضا شده و از دیگر وظایف این کانون شناسایی و تجلیل از افرادی است که کار علمی و پژوهشی انجام دادهاند.
در این مراسم پس از اجرای گروه تواشیح خادمین حضرت رضا (ع) از دکتر علی مصطفایی پور، دکتر بیژن دواز، دکتر محمد مظلوم به عنوان ۱درصد دانشمندان برتر جهان اسلام، دکتر سیدعلیرضا افشانی به عنوان پژوهشگر برترکشوری و دکتر محمد ترکاشوند به عنوان پژوهشگر برگزیده استانی تجلیل شد.
دانشگاه یزد اخیرا در بین هشت دانشگاه جامع برتر کشور قرار گرفت و رتبه جهانی این دانشگاه هم ارتقا یافت.
پژوهشگران دانشگاه یزد به دنبال حل مشکلات جمعیتی مهاجران هستند
پنجاه و ششمین نشست کانون تفکر سلامت اجتماعی دانشگاه یزد با محوریت "پیشنهادهای کاربردی در ساماندهی مهاجرت داخلی به استان" به صورت مجازی برگزار و در آن اعلام شد: پژوهشگران دانشگاه یزد به دنبال حل مشکلات جمعیتی مهاجران هستند.
به گزارش روز چهارشنبه روابط عمومی دانشگاه یزد در ابتدای این نشست دکترسیدرضا جوادیان، دبیر کانون تفکر سلامت اجتماعی دانشگاه یزد با ارائه گزارشی از اهم مطالب جلسات قبل کانون در خصوص مساله مهاجرت، مواردی همچون آموزش شهروندان جهت پذیرش مهاجران، ارتقای سطح دانش همراهان مهاجر و تعریف مشخصی از مهاجرت و مهاجران به یزد را در دستور کار قرار داد.
دبیرکانون تفکر سلامت اجتماعی، ثبت اطلاعات جابجاییهای جمعیتی از طرف اداره ثبت احوال به منظور رصد و بررسی علل مهاجرت در استان یزد را ضروری دانست و افزود: وجود مرجعی واحد جهت تجمیع اطلاعات از سازمانهای مختلف در این راستا میتواند راهگشا باشد.
دکتر جوادیان محور رایزنیهای کانون تفکر سلامت اجتماعی در حوزه مهاجرت را یکسانسازی افراد در مقابل قانون توصیف کرد که راهی جز دسترسی به اطلاعات آماری برای برنامهریزی در این حوزه وجود ندارد.
به گفته وی مساله ساماندهی و یا انتقال مهاجران ذیل همکاری با دیگر بخشها امکان پذیر است چرا که پیش از هر چیز باید مشخص شود که انتقال تا چه اندازه میتواند بروز آسیبها را تقلیل داده و یا پیشگیری کند.
دکتر جوادیان رسیدن به شعار "همه با هم برای هم" را لازمه حصول هویت جمعی دانست که با ارائه پیشنهادهای کاربردی در حوزه مهاجران استانی قابل دستیابی است.
در ادامه نشست دکتر نسرین بابائیان، استادیار دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد ضمن گزارش گردآوری کلیه نظرات و پیشنهادهای کارشناسی موجود در حوزه مهاجرت استان، به ارائه پیشنهادهای کاربردی در ساماندهی مهاجرت داخلی به استان یزد پرداخت.
وی در رابطه با وضعیت مهاجرت در استان گفت: یزد جزو معدود استانهایی است که طی چهار سرشماری اخیر خالص مهاجرتی مثبت داشته به طوری که در سال ۸۵ جایگاه سوم در این شاخص و در سال ۹۰ جایگاه چهارم را در میان سایر استانها به خود اختصاص داده است. دکتر باباییان بیشترین جمعیت وارد شده را از استانهای کرمان، سیستان و بلوچستان، تهران و فارس عنوان کرد که این جابجایی مهاجرتی داخلی سود بیشتری را نسبت به دیگر استان ها نصیب یزد کرده است.
تقاضای بودجه نویسی برمبنای مرزبندیهای فرهنگی، مهندسی فرهنگی به منظور یکپارچگی اجتماعی انسجام فرهنگی، ارتقای اخلاق و رفتارهای شهروندی، تشویق مهاجران به تشکیل انجمنهای داوطلبانه برای دفاع از حقوق خود در چارچوب قانون، ارتقای سطح آموزش شهروندان در زمینه علل مهاجرت و ضرورت نگاه واقع بینانه نسبت به آن، توسعه اجتماعی از طریق افزایش اعتماد اجتماعی و گسترش روحیه خودباوری و خوداتکایی از جمله پیشنهادهایی بود که این عضو هیأت علمی برای بهبود وضعیت موجود ارایه کرد.
بابائیان تعریف و تبیین مفهوم مهاجرت در استان یزد را مستلزم بررسی مواردی همچون پیامدهای مهاجرت استان دانست که نیازمند مطالعه دقیق علمی و پژوهشی است.
وی آشنایی گروههای هدف با منافع موجود، تشکیل شبکههای ارتباطی نخبگان برای تقویت هویت بومی و زمینهسازی مهاجرت معکوس را از مهمترین مباحث موجود در حوزه آموزش مهاجرین معرفی کرد.
دکتر ملیحه علیمندگاری، استادیار دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد دیگر سخنران این نشست نیز همکاری دستگاههای قضایی و مراجع مرتبط با پیشگیری از جرایم در خصوص کسب اطلاعات مهاجران را خواستار شد، تا با در اختیار قرار دادن اطلاعات به واحدهای پژوهشی همچون کانون تفکر، بررسیها و پژوهشهای جمعیتی مرتبط تحقق یابد.
دکتر سعید عطار رئیس دبیرخانه کانونهای تفکر دانشگاه یزد از وجود بانک اطلاعاتی قوی در ثبت احوال و دادگستری خبر داد که میتواند مورد استفاده پژوهشهای علمی قرار گیرد.
وی موانع اصلی موجود در دسترسی به اطلاعات جمعیت شناختی مورد نیاز را عدم اعتماد سازمانها به یکدیگر جهت تبادل اطلاعات و در دسترس نبودن اطلاعات سازمانها برای عموم مردم عنوان کرد، در حالیکه روح حاکم بر مباحث علمی مهاجر ستیزی نبوده است.
شکوه نیک نظر مدیر موسسه افق روشن فردا، علت نبود دید کلان در کشور را عملکرد جزیرهای واحدها دانست و در راستای دستیابی به اطلاعات مورد نیاز پژوهشی، طراحی مدل اطلاعاتی را پیشنهاد کرد.
وی تجمیع شاخصههای افراد توسط اداره اطلاعات به عنوان مرجع اطلاعاتی را گامی موثر دانست که گروههای پژوهشی ذیل مدل طراحی شده خود میتوانند اطلاعات جزئی از بخش مورد نیاز بانک موجود را درخواست کرده و دریافت نمایند.
دکتر محمد ترکاشوند عضو هیئت علمی بخش مردمشناسی دانشگاه یزد، ضمن ابراز مخالفت خود با ایجاد تمایز میان مهاجران و افراد غیر مهاجر، آموزش را مولفهای موثر در پذیرش شرایط پس از مهاجرت برشمرد.
وی برجستهسازی و بسط جرایم تعدادی از مهاجران به کل آنها را خلاف جهت اهداف کانون تفکر عنوان کرد و افزود: ایجاد ترس و وحشت از مهاجر، زمینهساز تشکیل دوگانگی میان بومیان و مهاجران است.
کاظم شاملو، رئیس خبرگزاری ایرنا با بیان وجود نوعی نگاه تقابلی در میان بومیان و مهاجران استان یزد حتی در سطح افراد دارای تحصیلات بالا، این نگاه را آسیبی دانست که میتواند به تقابل میان مهاجران و شهروندان بومی استان دامن بزند.
ضرورت جهتدهی پایان نامههای تحصیلات تکمیلی به سمت ارایه راهکارهای مفید و کاربردی برای حل این مسایل، از دیگر مباحثی بود که رئیس خبرگزاری ایرنا بدان اشاره کرد.
در این نشست دکتر سید علیرضا افشانی، دکتر مجتبی ملک افضلی، دکتر سمانه اسعدی از اعضای هیئت علمی دانشگاه یزد، امید عسکری کارشناس روابط عمومی و فاطمه زارع کارشناس پژوهشی کانونهای تفکر دانشگاه یزد نیز حضور داشتند.