تهران- ایرنا- رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دومین روز از برگزاری نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران گفت: مردم به‌ویژه علاقه‌مندان نشر و قلم منتظر ثبت رکوردهای خوبی از این نمایشگاه باشند.

به گزارش روز جمعه گروه فرهنگی ایرنا از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، همایون امیرزاده افزود: نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران که بر اساس راهبرد مهم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شاهد برگزاری آن هستیم، بی تردید معدل های خوب و امیدبخشی را در پایان برگزاری این رخداد بزرگ فرهنگی به ثبت می رساند.
وی تاکید کرد: پیدایش و شروع به کار این پدیده مجازی همراه با نگرانی های مختلفی بود که بخشی از آن ناظر بر نگرانی از میزان توانمندی فضای مجازی در خدمات رسانی به مخاطبان و علاقه مندان کتاب بود و بخش دیگری از نگرانی ها این بود که آیا از این رخداد نوپدید استقبال می شود.

 این نگرانی ها باعث شد با دقت بیشتری به موضوع نمایشگاه کتاب تهران توجه شود. بنابراین برگزاری این نمایشگاه با هدف پویا ساختن عرصه نشر کشور دارای مسیر پرریسک و حساسی بود و نشان داد که در این زمینه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارای مدیران عملگرا و جسوری در شرایط بحرانی هستند.

وی ادامه داد: با آغاز بیماری کرونا حوزه های مختلف فرهنگی و هنری کشور تحت تاثیر عمیقی قرار گرفت. این موضوع نه تنها متوجه جامعه ایران بلکه سراسر جهان بود. در بررسی هایی که در موضوع خسارت های وارده به حوزه فرهنگ و هنر در سایر کشورهای درگیر همه‌گیری مشخص می شود خسارت های وارده به بخش های فرهنگ و هنر همه گیر بوده و حتی در کشورهایی که زیرساخت های فرهنگی آن ها به مراتب از ایران قوی تر بوده این خسارت ها عمیق و اثرگذار بوده و بخش های فرهنگی و هنری در همه کشورها بیشترین خسارت ها را متحمل شده اند.

بررسی و احصای آسیب‌های کرونا به حوزه فرهنگ، هنر و رسانه
این مقام مسئول در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: در ایران هم این شرایط مستثنی نبود و حوزه نشر، یکی از حوزه های مهم پرمخاطب و اثرگذار در موضوعات فرهنگی تحت تاثیر آن قرار گرفت و بسیاری از فعالیت های حوزه نشر کشور با رکود بی سابقه ای مواجه شد.

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با نگاه به مناسبات حمایتی که دولت تدوین و ارائه کرده بود به بررسی خسارت های وارده بر این حوزه پرداخت و در سامانه های مشخص شده دولت، سعی کرد حضور جدی داشته باشد. این اقدام کار سخت و مهمی بود و خسارت های ناشی از کرونا در حوزه های فرهنگ، هنر و رسانه برآورد هزینه شد تا این حوزه شکننده و آسیب پذیر از سایر رسته های شغلی عقب نماند.

امیرزاده تاکید کرد: البته در اعلام نخستینی که درباره رسته های خسارت دیده از کرونا اعلام شد حوزه های فرهنگ، هنر و رسانه یا دیده نشده یا کمتر به آن توجه شده بود. بنابراین گام نخست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این بود که در این رسته های شغلی، جایگاه مشاغل فرهنگ، هنر و رسانه هم دیده شود و خالی نماند. پیگیری های مجدانه ای در این زمینه صورت گرفت و این تلاش ها به ثمر نشست و رسته های شغلی فرهنگی و هنری در فهرست رسته های خسارت دیده از کرونا به رسمیت شناخته شد.

گام بعدی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه اقداماتی بود که در حوزه های مختلف مانند ارائه بسته های معیشتی، پرداخت خسارت ها، بیمه هنرمندان و پرداخت تسهیلات ارزان قیمت صورت گرفت و در این زمینه بر اساس منابع موجود کشور شاهد تلاش های خوبی بودیم.

رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به برخی مشکلات ناشی از شیوع کرونا و برگزاری نمایشگاه کتاب تهران در این شرایط  افزود: نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به عنوان بزرگترین رخداد فرهنگی کشور بر اساس شیوه نامه های اعلامی مراجع ذیربط که ستاد ملی کرونا است، به تعطیلی کشیده شد و در این شرایط باید راه چاره ای اندیشیده می شد و از همان ابتدا موضوع برگزاری نمایشگاه کتاب تهران به صورت مجازی مورد توجه قرار گرفت.

وی افزود: دستور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه به معاون امور فرهنگی این وزارتخانه ابلاغ شد که در اسرع وقت طرح اولیه برگزاری نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران ارائه و بر اساس مشورت های کارشناسی شده با خبرگان این حوزه به ویژه ذینفعان و بخش های خصوصی طرح اولیه برگزاری این نمایشگاه ارائه شد.
وی ادامه داد: معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با درک درست از شرایط موجود اقدام به ارائه اولین نسخه اجرایی نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران کرد و بعد از آن مجدد بررسی های کارشناسی در این زمینه صورت گرفت.
امیرزاده تاکید کرد: امروز که شاهد دومین روز برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب تهران هستیم و به رغم اینکه در نخستین روز برگزاری به دلیل استقبال گسترده مخاطبان ایرانی در سراسر کشور از این رخداد شاهد اختلال در سامانه این نمایشگاه بودیم، با تاکید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و تلاش های بی وقفه عوامل فنی اکنون این سامانه فعال است و روند خوبی را طی می کند.
 

نمایشگاه مجازی کتاب تهران الگوی مناسبی برای ادامه فعالیت‌های فرهنگی 
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: آنچه شاهد خواهیم بود این است که در نمایشگاه مجازی کتاب تهران به عنوان یک رخداد موفق فرهنگی در شرایط سخت بحران کرونا رکوردهای کم نظیری از این نمایشگاه ثبت می شود و می تواند برای ادامه مسیر فعالیت های فرهنگی الگوی مناسبی باشد.البته تلاش ها و فعالیت های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به طور صرف بسنده به حوزه نشر نیست اما از ابتدای امسال تاکنون شاهد خرید بیش از ۵۰ میلیارد تومان کتاب در فرایند برنامه های حمایتی فصلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستیم.
وی تصریح کرد: اگر فروش ۹۹ میلیارد تومانی نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در سال ۹۸ را ملاک ارزیابی قرار دهیم به نظر می رسد به رغم تاثیر شکننده ای که کرونا بر عرصه های مختلف شغلی داشته، معدل موجود در این حوزه نشان می دهد این برنامه ها حساب شده و کارشناسی شده است و توانسته به میزان قابل توجهی از خسارت های ناشی از کرونا جلوگیری شود.

پس از لغو نمایشگاه کتاب تهران در فروردین امسال، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به دنبال راهی برای حمایت از ناشران و بازار کتاب کشور بود و با استفاده از تجربیات حضور در نمایشگاه‌های مجازی برگزار شده توسط دیگر کشورها نظیر نمایشگاه بزرگ کتاب فرانفکورت که مجازی برگزار شد، تصمیم بر برگزاری نمایشگاه کتاب مجازی گرفت و محسن جوادی معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران به ریاست ایوب دهقانکار را مسئول برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب معرفی کرد.

در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران، هزار و ۷۳۲ ناشر داخلی ثبت‌نام کردند و بالغ بر ۱۰۰ هزار عنوان کتاب آماده عرضه در سایت نمایشگاه مجازی کتاب تهران قرار دارد. ۱۸۰ ناشر خارجی با ۲۰ هزار عنوان کتاب، ۱۴۲ نهاد فرهنگی و آژانس ادبی در بخش رایت‌سنتر نیز در این نمایشگاه حضور دارند و ۱۴۵ نشست رونمایی کتاب، ۲۰ نشست بین‌المللی و ۲۵ نشست داخلی با حضور ۱۸۰ سخنران داخلی و خارجی در حال برگزاری است.

بیش از ۸۰ هزار دانشجو و طلبه و ۳۰ هزار هیئت علمی و اهالی قلم از تسهیلات نمایشگاه کتاب برخوردار خواهند شد و هزینه ارسال کتاب‌ها نیز از سوی شرکت پست جمهوری اسلامی برای همه مخاطبان رایگان اعلام شده است.   نمایشگاه مجازی کتاب تهران، یکم تا ششم بهمن ماه، در حال برگزاری است.