دکتر مجید سالاری روز شنبه در گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: با توجه به گستردگی کتابخانههای عمومی کشور از نظر تعداد، کتابداران و کارکنان و مخاطبان، لازم بود که ارزیابی دقیقی از عملکرد کتابخانههای عمومی داشته باشیم.
وی ادامه داد: به همین دلیل جلسات متعدد در تهران و مشهد با کارشناسان مربوطه برگزار و مطالعات گستردهای انجام شد که در نهایت حدود ۲۱۰ معیار برای رتبه بندی کتابخانهها شناسایی شد که برخی از آنها کمی و برخی دیگر کیفی بود.
عضو هیات علمی دانشکده مهندسی صنایع دانشگاه فردوسی مشهد با تشریح دسته بندیهای ارائه شده از این معیارها گفت: ما معیارها را به دو دسته کلی ورودی و خروجی تقسیم کردیم و به دلیل حجم زیاد آنها از تکنیک تحلیل پوششی دادهها بهره بردیم.
وی افزود: در ادامه به مدلی دست پیدا کردیم و آن را توسعه دادیم که منجر به تولید نرمافزاری شد که میتواند با توجه به معیارهای تعریف شده کار ارزیابی عملکرد کتابخانهها را انجام دهد.
سالاری در باره قابلیتهای این سامانه ادامه داد: سامانه طراحی شده یک سامانه پویا است که قابلیتهایی چون ارزیابی و رتبه بندی کتابخانههای هم درجه، تغییر و ارتقای شاخصهای مختلف ارزیابی در مقاطع زمانی مختلف، استفاده از نظر خبرگان در رتبهبندی و در نهایت تحلیل نتایج و ارائه نتایج ضعف و قوت کتابخانهها در مقایسه با یکدیگر را دارد و این سامانه را بسیار کاربردی میکند.
وی گفت: مهمترین اصلی که در طراحی سامانه رتبه بندی کتابخانههای عمومی رعایت شده، اصل ساده سازی است به طوری که تمام کاربران بتوانند به راحتی با سامانه در تعامل باشند تا روند رتبه بندی به سرعت انجام شود.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد افزود: در این سامانه از دو سامانه اصلی مدیریت کاربران و مدیریت عملکرد استفاده شده که هرکدام فرایندها و قابلیت پویایی خاص خود را دارند.
وی ادامه داد: این سامانه در آخرین روز دی ماه سال جاری و در مراسم پایانی طرح پژوهشی کتابخانههای عمومی کشور رونمایی شد.
مجموعه متمرکز دانشگاه فردوسی شامل ۱۳ دانشکده، هفت پژوهشکده، ۱۳ خوابگاه، کتابخانه مرکزی، ساختمانهای اداری، تاسیسات و محوطههای ورزشی و فضای سبز در گستره ۳۰۰ هکتاری واقع در شمال غرب کلانشهر مشهد است.
حدود ۴۰ هکتار از این وسعت را زیربنای ساختمانها و تاسیسات دانشگاه تشکیل میدهد و بقیه ۲۶۰ هکتار آن شامل خیابانها، مسیرهای دسترسی به دانشکدهها و گستره قابل توجه فضای سبز دانشگاه فردوسی به عنوان "دانشگاه سبز" است.
دانشگاه ۷۰ ساله فردوسی مشهد که سال ۱۳۲۸ تأسیس شد، سومین دانشگاه باسابقه ایران پس از دانشگاههای تهران و تبریز، هماینک در قالب دانشکدههای ادبیات و علوم انسانی، الهیات و معارف اسلامی، علوم، مهندسی، کشاورزی، علوم ریاضی، علوم اداری و اقتصادی، دامپزشکی، علوم تربیتی و روانشناسی، منابع طبیعی، علوم ورزشی، معماری و شهرسازی، حقوق و علوم سیاسی ۲۵ هزار دانشجو دارد که دو هزار و ۵۰۰ نفر آنها در مقطع دکتری و ۶ هزار نفر در مقطع کارشناسی ارشد و بقیه در مقطع کارشناسی مشغول تحصیل هستند.
هزار و ۷۵۰ دانشجوی خارجی نیز از دیگر کشورهای جهان در دانشگاه فردوسی تحصیل میکنند. این دانشگاه از نظر تعداد دانشجویان خارجی رتبه نخست را در میان دانشگاههای ایران دارد.