به گزارش ایرنا؛ شهر همدان همه ساله همزمان با فرارسیدن فصل زمستان و بارشهای برفی، بهترین ظرفیت را برای ورزشهای زمستانی به ویژه یخ نوردی، اسکی، کوهنوردی و حتی سنگنوردی مهیا می کند.
این شهر با بهره گیری از شرایط محیطی و آب و هوای مناسب همواره به عنوان یکی از قطبهای ورزش زمستانی در کشور مطرح بوده و قهرمانان بسیاری را نیز در رشتههای ورزشی یخ نوردی، سنگنوردی، کوهنوردی و اسکی پرورش داده اما در سالهای اخیر با ضعف در تصمیم گیری و بیتوجهی متولیان امر مواجه شده است.
دامنه و ارتفاعات الوند اگرچه در این سالها به لحاظ برخورداری از ظرفیت موجود در برگزاری ورزشها و بازیهای زمستانی مغفول مانده است اما مردم به صورت خودجوش به تیوپ سواری و برف بازی متمایل شدهاند.
دامنه و ارتفاعات الوند اگرچه در این سالها به لحاظ برخورداری از ظرفیت موجود در برگزاری ورزشها و بازیهای زمستانی مغفول مانده است اما مردم به صورت خودجوش به تیوپ سواری و برف بازی متمایل شدهاند.
هر چند همین بازیهای زمستانی ایمنسازی و متناسب با استاندارد روز نبوده و در برخی مواقع نیز حوادثی را به دنبال داشته است.
با این حال همچنان مردم میل به تیوپ سواری دارند و زمستان کرونایی هم باعث نشده تا حضورشان در دامنههای الوند کمرنگ شود.
در این سالها تصمیم گیری درستی در زمینه سازماندهی ورزشهای زمستانی همدان نشده و به صورت پراکنده شاهد برخی فعالیتها هستیم.
دهکده فراموش شده
ویژگیهای منحصر به فرد همدان در فعالیت ورزشی فصل زمستان باعث شد تا رضا زارعی رییس فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی کشور از این شهر به عنوان دهکده کوچک ورزشهای زمستانی نام ببرد.
زیرساختهای همدان این پتانسیل را ایجاد کرده تا میزبانی رویدادهای مهم بین المللی و نیز اردوهای ملی در فصل زمستان و در رشتههایی نظیر اسکی و کوهنوردی و حتی سنگنوردی مهیا باشد اما در سالهای اخیر کمتر به این مقوله پرداخته شده است.
زیرساختهای همدان این پتانسیل را ایجاد کرده تا میزبانی رویدادهای مهم بین المللی و نیز اردوهای ملی در فصل زمستان و در رشتههایی نظیر اسکی و کوهنوردی و حتی سنگنوردی مهیا باشد اما در سالهای اخیر کمتر به این مقوله پرداخته شد.
این شرایط تمجید رییس فدراسیون کوهنوردی را به دنبال داشت چرا که استان همدان در رشتههایی نظیر یخ نوردی، اسکی و کوهنوردی نیز دارای ظرفیتهای بالقوه است.
با این حال این دهکده به فراموشی سپرده شده و تصمیم گیریهای جزیرهای در سالهای اخیر نیز ثمربخش نبوده است.
اوایل دهه ۹۰ همواره شاهد برگزاری جشنواره ورزشهای زمستانی در این شهر بودیم به طوریکه بیش از یک هزار ورزشکار از اقصی نقاط کشور برای حضور در این جشنواره و در رشتههای کوهنوردی، اسکی، یخ نوردی و سنگنوردی به شهر همدان سفر میکردند.
زور کرونا به اسکی و کوهنوردی نرسید
با وجود اینکه امسال شیوع ویروس کرونا موجب تعطیلی مطلق ورزش شد، اما بودند کوهنوردانی که با عبور از نام این ویروس، قدم به ارتفاعات الوند گذاشته و قله را فتح کردند.
حتی اسکی بازان نیز در این ایام فعالیت مستمر در رشتههای مختلف اسکی دارند و زور کرونا تاکنون به این ۲ رشته ورزشی نرسیده است.
هر چند امسال فصل بارش کم بوده و آنطور که باید ورزش اسکی بازتاب گسترده نداشت اما همچنان عشق به این رشته باعث شد تا اسکی بازان از خط قرمز کرونا عبور کرده و در سردسیرترین منطقه همدان به فعالیت جمعی بپردازند.
هر چند پروتکلهای بهداشتی در اولویت اسکی بازان بوده و هست و آنها با این شرایط فعالیت اسکی دارند.
کوهنوردی نیز همواره جزو رشتههای با قدمت و تاریخی همدان محسوب میشود و به شکل روزانه شاهد تردد انبوه کوهنوردان به خصوص روزهای پایانی هفته به ارتفاعات الوند هستیم.
آبشار گنجنامه، دیواره بکر یخی
آبشار گنجنامه این روزها با کاهش شدید دما و برودت هوا یخ بسته و چهرهای زیبا و چشم نواز به خود گرفته است.
پیشتر این آبشار مکانی برای میزبانیهای کشوری بود و در این سالهای اخیر نیز به صورت پراکنده شاهد تمرین برخی یخ نوردان با تجربه کشور بودهایم.
با این حال همواره از آبشار گنج نامه به عنوان یکی از بهترین مکانها برای تمرین و مسابقات یخ نوردی یاد میشود.
آبشار گنجنامه با ۱۲ متر ارتفاع در مسیر صعود به ارتفاعات کوه الوند و در پنج کیلومتری غرب همدان کنار کتیبههای گنجنامه قرار دارد.
آبشار گنجنامه با ۱۲ متر ارتفاع در مسیر صعود به ارتفاعات کوه الوند و در پنج کیلومتری غرب همدان کنار کتیبههای گنجنامه قرار دارد.
این آبشار دارای آب دائمی است و در زمستانها نیز در جریان است اما کاهش شدید دما باعث شده تا این روزها در یخ زدگی مطلق بسر ببرد.
آبشار گنجنامه همه ساله پذیرای بازدیدکنندگان بسیار است و امسال حتی با وجود شیوع کرونا بسیاری از مردم حتی در فصل یخ زده و زمستانی نیز به دیدن آن رفتهاند.
یخ نوردان نیز به هنگام بالا رفتن از دیوارههای یخی آبشار گنج نامه راهی دره عباسآباد میشوند.
ظرفیت بالقوه همدان در گردشگری ورزشی
مدیرکل ورزش و جوانان همدان معتقد است؛ این استان ظرفیت بالقوه در توسعه صنعت گردشگری ورزشی دارد و توجه به این محور یکی از رویکردهای مهم دستگاه ورزش در دوره مدیریتی جدید است.
حمید سیفی افزود: وجود مجموعه توریستی تلهکابین گنجنامه، سایت توریستی عباسآباد، آبشار و کتیبه گنجنامه، پیست اسکی تاریکدره، برفنوردی در دامنههای الوند بهویژه درههای عباسآباد، حیدره و امامزاده کوه، منطقه سد اکباتان، غار علیصدر، دریاچه مصنوعی کوثر، دشت حفاظتشده اسدآباد، رودخانههای خرمرود، سرابی، کرزانرود، قلقلرود، غار سردکوه، غار فریازان، پارک مردم و پارک ارم در همدان در زمینه گردشگری ورزشی ظرفیتی غنی است.
وی بیان کرد: امروزه همدان از قابلیتهای مناسبی در ورزشهای کوهستانی برخوردار است اما این ویژگیها نیازمند تعریف رویدادهای فصلی و رقابتی با مشارکت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است.
سیفی خاطرنشان کرد: ویژگیهای طبیعی و اقلیمی این شهر از جمله داشتن آب و هوای پاک و سالم، کوهستانی بودن، وجود ارتفاعات مناسب برای سنگنوردی و کوهنوردی، وجود پیست بینالمللی اسکی برای ورزشهای زمستانی و امکان استفاده از آن در تابستان برای اسکی چمن، برخورداری از مجموعه سنگنوردی فرهاد، وجود غارهای متعدد و نزدیکی مناطق کوهستانی به شهر و دسترسی به آنها جزو زمینه های ایجاد شده در توسعه و رونق صنعت گردشگری ورزشی است.
وی یادآور شد: گردشگری ورزشی در کشور به ویژه در استان همدان هنوز در گامهای نخست خود قرار دارد و نیاز به برنامهریزی، توجه و تقویت است.