بلگراد - ایرنا - معاون نخست وزیر پیشین صربستان با اشاره به اهمیت ایران در همکاری های تجاری و اقتصادی در جهان گفت : برداشته شدن تحریم های جامعه جهانی بر ایران بسیار مهم است و تهران و بلگراد برای افزایش همکاری ها باید قراردادهای جدید امضا کنند.

به گزارش ایرنا، «راسیم لیاییچ» رهبر حزب سوسیال دمکرات و سیاستمدار مسلمان صربستان که حزب وی در دولت و پارلمان این کشور حضور فعالی دارد در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار ایرنا در بلگراد در باره اینکه چه اقداماتی را می توان برای گسترش همکاری های دوکشور انجام داد،گفت: برداشته شدن تحریم های ایران بسیار مهم است و امیدوارم که روابط ایران و غرب عادی شود.

تاکید بر راه های گسترش همکاری های اقتصادی بین صربستان و ایران

لیاییچ که حزب وی سمت هایی از جمله وزارت تجارت - گردشگری و ارتباطات در دولت کنونی صربستان را در اختیار دارد و همواره نقش مثبت و سازنده ای در روند رو به رشد روابط صربستان با ایران داشته، افزود: مسلم است که این امر به آرامش روابط در سطح جهانی کمک زیادی می کند و مطمئناً زمینه همکاری فشرده تر بین ایران و بسیاری از کشورها از جمله صربستان را فراهم می کند.

وی که طی بیست سال گذشته در دولت های قبلی صربستان در سمت های معاون نخست وزیر و  وزیر تجارت، گردشگری و ارتباطات حضوری فعال داشت، گام مهم دیگر در گسترش روابط صربستان و ایران را اجرای عملیات پرداختی برای تسهیل در اقتصاد دو کشور، عهد قراردادهای جدید و وصول مطالبات تشریح کرد.

وی افزود: زمانی که از همکاری های اقتصادی بین دو کشور صحبت می کنیم، فضای زیادی برای گسترش همکاری کنونی وجود دارد تا این همکاری ها به سطح بالاتری ارتقا یابد.در دوران یوگسلاوی سابق، ایران مهمترین شریک یوگسلاوی در میان کشورهای آسیایی بود.

در گذشته، حجم همکاری های تجاری یوگسلاوی و ایران به بیش از 800 میلیون دلار می رسید و اکنون همه کشورهای یوگسلاوی سابق، آن حجم تجارت با ایران را ندارند.

وی که چندین سال در صدر کمیسیون مشترک تجاری بین صربستان و ایران بود گفت که در آن زمان همکاری دو کشور را از جمله در زمینه های کشاورزی، انرژی، زیر ساختاری، گردشگری و فناوری اطلاعات تعریف کردیم. اینها همه زمینه هایی هستند که در دوره آینده همکاری بین بلگراد و تهران می توانند بیشتر گسترش یابند.

لیاییچ، همکاری نزدیک بین تاجرین و بازرگانان را دیگر مورد برای گسترش همکاری های تجاری و اقتصادی بین صربستان و ایران نام بردو گفت که نقش دولت ها و کشورها مرتبط کردن بخش های تجاری است.

وی افزود که در پانزدهمین نشست کمیته مشترک تجاری صربستان و ایران یک مجمع تجاری در بلگراد ترتیب داده شد و این امر راهی برای بهتر کردن و گسترش همکاری های تجاری بین دو کشور است.نقش کشورها ایجاد یک فضای سیاسی و دفاع از اساس و پایه های همکاری است.این همکاری باید از طریق بخش های خصوصی در دو کشور صربستان و ایران انجام و دنبال شود.

این سیاستمدار صرب که در چندین سال گذشته عضوی از دولت صربستان بوده، سرمایه گذاری بزرگ ایران در اقتصاد صربستان را دیگر عنصر مهم در گسترش همکاری ها بین دو کشور بر شمرد تا اینکه پتانسیل صربستان در بخش های دیگر که امکان سرمایه گذاری وجود دارد، ارائه شود.

وی تکرار کرد: امیدوارم در آینده، بازرگانان ایرانی و بخش خصوصی در ایران، صربستان را به عنوان یک مقصد مهم برای سرمایه گذاری در این قسمت از جهان تشخیص دهند. معتقدم، وقتی همه عناصر همکاری را برآورده کردیم، می توانیم در مورد یک همکاری تجاری و اقتصادی بزرگ بین دو کشور صحبت کنیم.

ارتقای همکاری های صربستان با ایران و عملکرد مشترک در بازار سوم

سیاستمدار صرب در پاسخ به این سئوال که آیا ایران می تواند چهار راهی برای صربستان در منطقه آسیای غربی و خلیج فارس و صربستان مرکزی برای ایران در بالکان باشد، گفت: صربستان مهمترین و بزرگترین اقتصاد در میان کشورهای بالکان غربی است، چهل و پنج درصد از کل سرمایه گذار ی ها در این منطقه با صربستان انجام می شود و به همین دلیل صربستان می تواند برای کل این منطقه مهم باشد.

از طرف دیگر، وقتی در مورد دیگر کشورها صحبت می کنیم، ما به عملکرد مشترک در بازارهای سوم از طریق همکاری با ایران علاقه مند هستیم. بنابراین کاملاً مسلم است که فضای حضور مشترک از جمله در بازارهای افغانستان،عراق، تاجیکستان وجود دارد. به طوری که می توانیم بستر مناسبی برای عملکرد یکدیگر در هر دو منطقه باشیم.

علاقمندی صربستان برای امضای توافق نامه تجارت آزاد با ایران

لیاییچ در خصوص  این سئوال که صربستان و ایران، گفت و گوهای تخصصی درباره توافق تجارت آزاد را آغاز کرده اند و اینکه این توافق نامه چه نقشی می تواند درتوسعه همکاری ها داشته باشد، با اشاره به اهمیت مذاکرات در باره توافق نامه تجارت آزاد، تصریح کرد: گقت وگو پیرامون توافق نامه تجارت آزاد برای تسهیل همکاری بین تاجرین دو کشور بسیار مهم است.

ما یک تیمی داریم که می تواند گفت و گوها در مورد تجارت آزاد را به منظور تبادل کالا و راه های آن بررسی کند تا اینکه با رعایت به همه قوانین سازمان تجارت جهانی به یک توافق نامه مدرن دست یابیم. معتقدم که چنین توافقی حجم تجارت را بین دو کشور بسیار افزایش می دهد.

تجربه ما با ترکیه بسیار موفق بود.از زمانی که ما با ترکیه قرارداد تجارت آزاد امضا کردیم، حجم تجارت با این کشور هشت برابر افزایش یافته است. البته این کار آسان نخواهد بود زیرا هر کشوری از پتانسیل، منابع اقتصادی، محصولات و کالاهای داخلی خود محافظت می کند، اما اگر اراده سیاسی وجود داشته باشد، فکر می کنم می توانیم به توافق مشترک که برای طرفین قابل قبول باشد، دست یابیم.

ایران یک بازار قدردان، عظیم و مهم برای هر کشور در جهان است

وی گفت: امیدوارم که ایران فرصتی برای دستیابی به توافق با جامعه بین الملل پیدا کند تا تحریم ها برداشته شوند و در نتیجه تمامی درها بر روی این ابتکارات که در بالا ذکر گردید، باز شوند.به یاد می آورم که اولین باروقتی تحریم ها علیه ایران برداشته شد،من در آن زمان عملا اولین مقام رسمی بودم که به ایران سفر کردم و روزی که وارد تهران شدم یک هواپیما از قبل به ایران رسیده بود که با آن وزیر تجارت فنلاند همراه با با صد تاجر وارد ایران شده بودند.

ایران یک بازار بسیار عظیم و مهم برای هر کشور است، چه توسعه یافته و یا کمتر توسعه یافته باشد.هیچ کس از یک بازار عظیم با حدود هشتاد میلیون نفر جمعیت صرف نظر نمی کند.کشوری با هشتاد میلیون جمعیت یک بازار مهم برای همه است و ما اکنون باید در زمینه سازی شرایط برای فعالیت در آن بازار بزرگ فعال باشیم و در کنار هم در جهت منافع اقتصاد هر دو کشور تلاش کنیم.

صربستان در کنار اولویت اروپایی، همکاری با دوستان سنتی خود را ادامه می دهد

لیاییچ در باره تاثیر روند پیوستن صربستان به اتحادیه اروپا بر همکاری های دو جانبه گفت: پیوستن به اتحادیه اروپا اولین اولویت سیاست خارجی ما است. با وجود تمام نقاط ضعف داخلی که اتحادیه اروپا اکنون با آن روبرو است، پیوستن به این اتحادیه هنوز بهترین چارچوب برای کشورهای بالکان غربی از جمله صربستان است.

 با این حال، پیوستن ما به اتحادیه اروپا موجب نمی شود که همکاری با دوستان سنتی خود را دنبال نکنیم. از یک طرف ما خواهان گشایش بازارهای کشورهای دیگر هستیم و از سوی دیگر می خواهیم به بازارهای  گذشته خود بازگردیم. مایل هستیم که ساختار راه و ساختمانی خود را به بازار آسیا از جمله ایران برگردانیم.

شکی نیست که اتحادیه اروپا اولین شریک اقتصادی ما است. شصت و پنج درصد تجارت خارجی صربستان با کشورهای اتحادیه اروپا انجام می شود. اما این به معنای بستن تمامی درها در همکاری با دیگر کشورها نیست. برعکس چنین سیاستی باید درهای همکاری بیشتر با دیگر کشورها را هموار کند. چنین سیاستی موجب ایجاد و توسعه بازارها و دوستی ها می شود.

لیاییچ که حزب وی سمت هایی مانند قائم مقام های وزارت های کشاورزی و حمل و نقل و توسعه زیربنائی را نیز در دولت کنونی صربستان در دست دارد، اشاره کرد که صربستان در کنار اولویت خود در پیوستن به اتحادیه اروپا به همکاری و گسترش روابط خوب خود با دیگر کشورها از جمله چین، روسیه، جهان عرب، ترکیه و ایران ادامه می دهد.

تاکید بر ادامه همکاری های گردشگری با ایران

وی همچنین با اشاره به اینکه هر کجا که امکان حضور مشترک در بازارهای سوم وجود داشته باشد، باید از آن استفاده شود به علاقمندی صربستان برای گسترش همکاری ها با ایران در زمینه های مختلف از جمله گردشگری به عنوان یکی از زمینه های همکاری که می تواند در آینده بسیار مهم باشد، اشاره کرد.

بنا به اظهارات لیاییچ؛ علاقه برای ادامه همکاری های گردشگری بین صربستان وایران وجود دارد و مطمئن است که در آینده همکاری های گردشگری به عنوان یک زمینه جدید همکاری بین دو کشور مجددا باز و گسترش خواهد یافت. وی ایجاد تسهیلات در روند روادید را برای تردد گردشگران و تجار دو کشور مهم دانست.

صلح و ثبات پیش شرط گسترش همکاری های اقتصادی است

رهبر حزب سوسیال دمکرات صربستان در پایان این گفت و گو با اشاره به اهمیت صلح و ثبات در منطقه بالکان گفت: البته صلح و ثبات پیش شرط پیشرفت اقتصادی و همکاری اقتصادی است. اگر ما صلح  و ثبات نداشته باشیم، تمام توافقات و اراده ای که وجود دارد بی فایده است.

ما باید هر دو این پیش شرط ها را که شرط همه شرایط پیشرفت اقتصادی و اجتماعی، توسعه همکاری های فرهنگی و سایر اشکال همکاری از جمله روابط کلی دو جانبه بین کشورها است، فراهم کنیم.

فکر می کنم از یک طرف توسعه همکاری اقتصادی در منطقه و به موازات آن حل  مشکلات گذشته در درجه اول با همه کشورهای یوگسلاوی سابق و سپس برای هر کشور دیگر بصورت جداگانه به معنای توسعه همکاری اقتصادی مهم است و به همین دلیل ما ایده "مینی شینگن" را در بالکان غربی آغاز کردیم که مردم بتوانند آزادانه سفر و اقتصاد بدون محدودیت داشته باشند و علاوه بر آن ثباتی داریم که اقتصاد و دیگر ابعاد توسعه را تضمین می کند.