مسعود الماسی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این میزان محصول فندق به ارزش اقتصادی هشت هزار و ۲۲۰ میلیارد ریال در ۱۹۰ هزار هکتار از باغهای فندق گیلان برداشت شده است.
وی با بیان اینکه گیلان از رتبه اول تولید محصول فندق در کشور برخوردار است، اضافه کرد: ۵۹ هزار و ۱۰۰ بهره بردار در این بخش فعالیت دارند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان خاطر نشان کرد: شهرستان های رودسر، سیاهکل، رودبار، املش، تالش و آستارا عمده شهرستان های تولید کننده محصول فندق در این استان هستند.
بر اساس آخرین آمار، ۶ واحد فرآوری و بسته بندی فندق در شهرستانهای رودسر، املش و سیاهکل وجود دارد، اشکورات رحیم آباد رودسر نیز بزرگترین تولیدکننده فندق و به عنوان پایتخت فندق ایران شناخته میشود.
فندق یک منبع خوب از ویتامینهای B1، B2 و B6 است. این ویتامینها برای حفظ سلامت مغز و خونسازی ضروری هستند، مخصوصاً برای کودکان در حال رشد. ویتامین E ثابت شدهاست که مصرف ۲۵ تا ۳۰ گرم فندق در روز، تمامی ویتامین E مورد نیاز در روز را تأمین میکند و برای پیشگیری از بیماریهای عروق سیاهرگ قلبی و سرطان کافی است. روغن فندق بهترین منبع شناخته شده ویتامین E است که برای سلامت ماهیچههای قلب و دیگر ماهیچههای بدن ضروری است. این ویتامین همچنین برای عملکرد طبیعی سیستم تولید مثل ضروری میباشد. ویتامین E از تجزیه و همولیز گلبولهای قرمز خون جلوگیری میکند، بنابراین به عنوان نوعی محافظ در برابر کم خونی یا آنمی عمل میکند. از دیگر فواید ویتامین E که در فندق به وفور یافت میشود، پیشگیری و ممانعت از عوامل ایجادکننده سرطان میباشد. اگر سرطان قبلاً در بدن شکل گرفته باشد، ویتامین E با سلولهای سرطانی میجنگد. املاح فندق فندق دارای مواد معدنی زیر میباشد:
کلسیم، که برای رشد استخوانها و دندانها ضروری است.آهن، که در خونسازی نقش دارد.روی، که نقش مهمی در هورمونهای جنسی دارد.پتاسیم، که برای تحریک سیستم عصبی و عملکرد مناسب عضلات و ماهیچهها ضروری است.
فندق دارای پروتئین، مواد چرب، کلسیم، فسفر و پتاسیم است و مصرف آن برای تقویت حافظه، درمان بیماریهای گوارشی توصیه میشود.فندق در صنعت شیرینیسازی برای ساخت پرالین مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین با ترکیب آن با شکلات میتوان شکلات ترافل و همچنین محصولاتی همچون نوتلا و فرانجلیکو تولید نمود. روغن فندق نیز که از فندق بدست میآید، بسیار خوشطعم است و در پختوپز مورد استفاده قرار میگیرد.
فندقها سالانه از اواسط پاییز برداشت میشوند. وقتی پاییز میآید درختها، فندق و برگهایشان میریزد. اکثر باغداران تجاری منتظر میشوند تا دانهها خودشان بیفتد. به جای اینکه از تجهیزات استفاده کنند یا درخت را تکان دهند. فندقها ممکن است تا ۳ بار در طول فصل برداشت جمعآوری شوند و این بستگی به کمیت فندقها و افتادن آنها نسبت به اقلیم دارد.