تهران- ایرنا- روزنامه گاردین در گزارشی با اشاره به روند کند واکسیناسیون کرونا در اروپا، از تهدید اتحادیه اروپا برای منع صادرات واکسن کرونا به کشورهای غیرعضو مانند انگلیس خبرداد.

به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا به نقل از تارنمای خبری این روزنامه، پس از آنکه شرکت داروسازی آسترازنکا (شرکت داروسازی بریتنیایی- سوئدی) به عدم توانایی از ارائه توضیحات رضایتبخش در مورد کمبود دزهای وعده داده شده واکسن متهم شد، اتحادیه اروپا تهدید به جلوگیری از صادرات واکسن کرونا به کشورهای خارج از اتحادیه اروپا مانند انگلیس کرده است.

گفته شده است پس از آنکه آسترازنکا روز جمعه به طرز حیرت انگیزی به کمیسیون اروپا اطلاع داد که در برنامه مدنظر برای توزیع واکسن، کمبودهای قابل توجهی وجود دارد، برنامه توزیع واکسن این شرکت غیرقابل قبول خوانده شد.  

اتحادیه اروپا قرار است در سه ماهه اول سال جاری ۱۰۰ میلیون دز دریافت کند. اما بیم آن می رود که این نهاد با وجود پیش خریدهای زیاد پیش از تایید واکسن توسط آژانس دارویی اروپا، تنها نیمی از آن را دریافت کند.

«اورسولا فون درلاین» رئیس کمیسیون اروپا دیروز دوشنبه در تماس با رئیس اجرایی این شرکت دارویی گفت که این شرکت باید به تعهدات قراردادی خود عمل کند. انتظار می رود آژانس دارویی اروپا تا پایان هفته جاری واکسن ساخت این شرکت را تائید کند.  

در پی این تماس تلفنی، سخنگوی فون درلاین اعلام کرد که وی به صراحت اعلام کرده است که انتظار دارد آسترازنکا ترتیبات پیش بینی شده در قرارداد پیش خرید را انجام دهد.

استلا کریاکیدز (Stella Kyriakides) کمیسار بهداشت اتحادیه اروپا هم در یک گفت و گوی تلویزیونی ضمن ابراز سرخوردگی از رفتار این شرکت دارویی، هشدار داد که پاسخ های ارائه شده از سوی آسترازنکا تاکنون رضایت بخش نبوده است.

از سوی دیگر، این تحولات فشارها بر کمیسیون اروپا را افزایش داده است، زیرا به دلیل روند کند واکسیناسیون در کشورهای عضو اتحادیه اروپا در مقایسه با انگلیس و آمریکا انتقادات بسیاری از این نهاد اروپایی می شود.

براساس گزارش ها تاکنون، انگلیس بیش از ۱۰ دز واکسن به ازای هر ۱۰۰ نفر ساکن تجویز کرده است، اما طبق اطلاعات موجود، اتحادیه اروپا برای هر ۱۰۰ نفر از ساکنان خود کمتر از ۲ دز واکسن مصرف کرده است.

از این رو کمیساریای بهداشت اتحادیه اروپا تاکید کرده است که اتحادیه اروپا خود را ملزم دانسته نسبت به صادرات واکسن از کشورهای عضو مطلع شود، از جمله واکسن های تولید شده شرکت فایزر که انگلیس برای تهیه آن به آزمایشگاههای اروپا متکی است؛ موضوعی که تردیدها در خصوص منع صادرات واکسن را افزایش داده است.

اتحادیه اروپا دو میلیارد و ۷۰۰ میلیون یورو برای (دو میلیارد و ۳۰۰ پوند) برای تولید سریع و تولید واکسن ویروس کرونا هزینه کرده است. به همین دلیل گفته می شود که کمیسیون اروپا پیشنهاد داده است کشورهای عضو در مورد ساز وکار شفاف صادرات واکسن در اسراع وقت توافق کنند.  

«ینس اشپان» وزیر بهداشت آلمان هم ضمن حمایت از پیشنهاد کمیسیون گفت: ما به عنوان اتحادیه اروپا، باید بدانیم که آیا واکسن هایی از اتحادیه اروپا صادر می شود یا خیر و اینکه کدام واکسن ها. وی افزود: تنها از این راه می توان دریافت که آیا قراردادهای اتحادیه اروپا با تولیدکنندگان واکسن منصفانه عمل می کند یا خیر.

کشورهای عضو اتحادیه اروپا از تاریخ ۲۷ دسامبر ۲۰۲۰ (۷ دی) به طور رسمی طرح واکسیناسیون جمعیت ۴۵۰ میلیون نفری خود را در برابر بیماری همه گیر کووید-۱۹ آغاز کردند.