اصفهان- ایرنا- سرپرست واحد سلامت اجتماعی مرکز بهداشت استان اصفهان گفت: خانواده‌هایی که یک یا چند تن از اعضا و یا سرپرست خانواده را به دلیل ابتلا به ویروس کرونا از دست دادند به حمایت‌های معیشتی و اجتماعی ویژه‌ نیاز دارند.

زهرا امینی روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: توجه به وضعیت روانی و معیشتی این خانواده‌ها و مدیریت جریان سوگ در بستگان درجه یک فرد متوفی، یکی از ضروریات فرهنگی و اجتماعی است که باید به صورت جدی به آن توجه کرد.

وی، دیدن چهره متوفی و پذیرش مرگ وی، گریه و تخلیه هیجانات منفی در مراسم ختم و دلجویی اطرافیان به هنگام حضور در خانه فرد متوفی را از جمله آداب اجتماعی و مناسک مذهبی برشمرد که پذیرش سوگ را از سوی بستگان متوفی تسهیل می کند. 

عضو هیات علمی گروه پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بیان کرد: محدود شدن یا برگزاری نشدن مراسم، ترس اطرافیان از مواجهه با پیکر فرد فوت شده به دلیل احتمال انتشار بیماری، عدم هم آغوشی و دلجویی از بستگان متوفی گاهی موجب شکل‌گیری پدیده سوگ پیچیده و بروز علائم افسردگی در بستگان فرد متوفی می‌شود.

وی سوگ طبیعی را فرآیندی چندماهه معرفی کرد که با علائمی نظیر گریه و زاری، احساس شدید غم و اندوه، تحریک‌پذیری، اشتغال ذهنی و مرور خاطرات او، اختلال خواب و تمرکز و کاهش فعالیت‌های روزمره همراه است که به طور عموم ۲ تا ۱۲ ماه طول می‌کشد.

سرپرست واحد سلامت اجتماعی مرکز بهداشت استان اظهارداشت: مرگ ناگهانی بر اثر کرونا موجب طولانی شدن دوران سوگ و بروز علائم غیرطبیعی مانند حس گناه، آرزوی مرگ، اشتغال ذهنی بیمارگونه درخصوص مرگ، احساس بی‌ارزشی و اختلال عملکرد و تجربیات توهمی نظیر شنیدن صدا یا دیدن تصویر فرد متوفی می‌شود که در این صورت مراجعه به روانپزشک ضروری است.

امینی تسهیل دسترسی افراد داغدار به مشاوره مرتبط با سوگ و آموزش صحیح اعضای جامعه درخصوص مواجهه با خانواده‌های داغدیده را دو رکن اساسی در مدیریت پدیده سوگ در جامعه ذکر کرد.

وی خاطرنشان کرد: تنها گذاشتن خانواده داغدار به بهانه هراس از ابتلا به کرونا باوری اشتباه است که شرایط روانی و سلامت عمومی خانواده‌ متوفیان کرونا را به مخاطره می‌اندازد.

این استاد دانشگاه بروز مشکلات معیشتی در صورت فوت پدر یا سرپرست خانواده را از دیگر مسائل مهم مرتبط با تلفات ناشی از کرونا اضافه و تاکید کرد: برای توانمندسازی اقتصادی این خانوارها و تامین معیشتی آن‌ها لازم است برنامه‌های حمایتی و اقدامات اجتماعی موثری از سوی نهادهای مدنی، انجمن‌ها، مراکز خیریه و مردم نهاد، صورت پذیرد.

تربیت مشاوران متخصص حوزه سوگ ضروری است

این متخصص پزشکی اجتماعی به راهکارهای شناختی و رفتاری موثر برای سازگار کردن خانواده‌های داغدیده با جریان عادی زندگی اشاره کرد و گفت: اعضای خانواده در خصوص فرد متوفی صحبت کنند، خاطرات تلخ و شیرین وی را بر زبان آورده و اشک و زاری را جایگزین بُهت و سکوت کنند تا تخلیه و پالایش هیجانی لازم در آن‌ها انجام گرفته و از انباشت احساسات منفی جلوگیری شود.

وی با اشاره به اینکه شنونده بودن و پرهیز از توصیه مهمترین مهارت همدلی با افراد داغدار است بیان کرد: تربیت مشاوران متخصص در حوزه سوگ یکی از ضروریات مهم جامعه علمی کشور است و صرف نظر همه‌گیری‌های خطرآفرینی نظیر کرونا لازم است در جامعه مشاوران، مددکاران و متخصصانی وجود داشته باشند که با اجرای مداخلات درمانی به موقع حمایت‌های روانی و اجتماعی لازم را از افراد داغدیده به عمل آورند.

امینی با ابراز خرسندی از رعایت پروتکل های بهداشتی در آرامستان‌های عمومی اصفهان تصریح کرد: لازم است علاوه بر رعایت دقیق نکات بهداشتی با پرهیز از افراط های بی‌مورد و ترویج باورهای غلط و غیرعلمی در جامعه، اجازه دهیم پدیده سوگ و جریان سوگواری در خانواده‌های داغدیده به شکل صحیح طی شده و سازگاری لازم با پدیده رخ داده در آن‌ها ایجاد شود.

براساس اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور تاکنون بیش از یک میلیون و ۳۸۵ هزار نفر در بطور قطع در کشور به ویروس کرونا مبتلا شدند که از بین آنها بیش ۵۷ هزار نفر جان باختند و بیش از یک میلیون و ۱۷۷ هزار نفر نیز بهبود یافتند.