به گزارش روز چهارشنبه وزارت جهاد کشاورزی، «کیخسرو چنگلوایی» با اشاره به نقش مهم کشاورزی و منابع طبیعی در تامین امنیت غذایی اظهار داشت: بر اساس آمارهای سازمان خواروبار و کشاورزی هر ساله عوامل خسارت زای زنده در مزارع و انبارها بیش از ۴۰ درصد به محصولات کشاورزی خسارت وارد می کنند که این رقم در کشور ما حدود ۳۵ درصد است.
وی افزود: براساس بند چهار ماده ۶۱ احکام دایمی به منظور حفظ تولید و نیل به خودکفایی در تولید محصولات اساسی کشاورزی از جمله گندم، جو، ذرت، برنج و دانه های روغنی گسترش مبارزه تلفیقی با آفات و بیماریهای گیاهی، مصرف بهینه سموم، کود شیمیایی، مواد زیستشناختی (بیولوژیکی) و داروهای دامی و همچنین مبارزه زیستشناختی (بیولوژیکی) توسط این سازمان صورت می گیرد .
این مقام مسئول، توسعه کشت زیستی (ارگانیک) مدیریت تلفیقی تولید و اعمال استانداردهای ملی کنترل کیفی تولیدات و فرآوردههای کشاورزی در راستای پوشش تولید را از دیگر اقدامات صورت گرفته عنوان کرد.
چنگلوایی با بیان اینکه طبق ماده ۳۱ قانون برنامه ششم توسعه نیز فراهم نمودن امکانات مصرف بهینه سموم، دفع آفات نباتی و کودهای شیمیایی، استفاده بیشتر از کود آلی (کمپوست) و مبارزه زیستی و تدوین ضوابط ورود نیز بر عهده سازمان حفظ نباتات می باشد تصریح نمود:ساخت و ترکیب ساخت (فرمولاسیون) کود و سم، توسعه کشت محصولات سالم و محصولات زیستی (ارگانیک)، اعمال استانداردهای ملی کنترل کیفی تولیدات و فرآوردههای کشاورزی گسترش مبارزه تلفیقی با آفات و بیماریهای گیاهی، مصرف بهینه نهادهها از جمله انواع سم و کود و حمایت از درمانگاههای گیاهپزشکی در راستای ارتقای سلامت انسان و جامعه از اقدامات حاکمیتی این سازمان است.
وی جلوگیری از ورود، استقرار و پراکنش آفات، بیماری ها و علف های هرز قرنطینه ای به کشور را از جمله ماموریت های این سازمان جهت حفظ و حراست گیاهان از گزند عوامل خسارت زا عنوان و اضافه کرد:به کارگیری شبکه های مراقبت، ردیابی پایش و رصد آفات و بیماریها، مدیریت عوامل خسارتزای گیاهی با بهره گیری از روشهای نوین کنترل با تاکید بر شیوه های سازگار با محیط زیست، مدیریت و نظارت بر تامین و توزیع آفتکشها و تجهیزات مورد نیاز از دیگر اقدامات صورت گرفته توسط این سازمان است.
رییس سازمان حفظ نباتات کشور به برنامه ریزی، هدایت و نظارت بر عملیات پیشگیری و مهار ملخ صحرایی و سن گندم نیز اشاره و اظهار داشت: در صورت عدم مدیریت بیماریها و آفات و علف هرز بیش از ۱۴ میلیارد دلار به بخش کشاورزی آسیب خواهد رسید.
چنگلوایی ادامه داد: سازمان حفظ نباتات برای تحقق امنیت غذایی و دسترسی راحت به غذا از نظر کمیت و کیفیت سعی در مدیریت و استفاده بهینه از آفت کش ها و آموزش کشاورزان، بهره برداران و مروجان به روشهای مختلف، حذف سموم پرخطر و جایگزین کردن سموم کم خطر و حذف بالغ بر ۱۰۰ قلم سم پرخطر از فهرست سموم مجاز کشور در سالهای اخیر نموده است.
رییس سازمان حفظ نباتات کشور با اشاره به اینکه ایران در جایگاه دهم مصرف سم در دنیا قرار دارد افزود: مصرف جهانی سم به ازای هر کیلوگرم محصول ۴۴۴میلی گرم می باشد که این میزان در ایران ۳۳ میلی گرم است.
چنگلوایی با بیان اینکه طی سه سال گذشته ۱۵۰ قلم آفت کش های جدید کم خطر با دز پایین در هیأت نظارت بر سموم و۴۲ آفت کش بیولوژیک نیز به تصویب رسیده بر فراهم نمودن زمینه تولید برای فرومونهای پیش آگاهی، پروتیین هیدرولیزات و عوامل مفید گلخانه برای نخستین بار در کشور، تسهیل فرآیند اخذ مجوز مصرف آفتکشهای بیولوژیک و فرآورده ها و تجهیزات کنترل غیرشیمیایی آفات تاکید کرد.
وی اعطای تسهیلات یارانه ای به تولیدکنندگان عوامل بیولوژیک و اجرای ۵۱ پایلوت مدیریت تلفیقی برای ۱۰ آفت کلیدی و اجرای ۸۲ پایلوت ارزیابی مدلهای پیش آگاهی برای ۷ آفت در کلیه استانها و جایگزینی سایر روشها به جای استفاده از گاز متیل بروماید را از اقدامات مهم این سازمان عنوان کرد که منجر به حفظ حدود ۳۵ میلیون تن محصول کشاورزی زراعی و باغی از گزند خسارت عوامل خسارتزا و کاهش مصرف آفتکشها در سطح نزدیک به چهار میلیون هکتار شده است.
به گزارش ایرنا، طبق آمارها عملیات ردیابی آفت های قرنطینه خارجی در ۹ ماهه امسال در سطحی افزون بر ۷۰۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی کشور با نظارت دفتر پایش و تحلیل خطر سازمان و با تعیین برشهای استانی مربوطه انجام شد.
طی مدت مذکور روی بیش از ۱۸ میلیون محموله پیاز گیاهان زینتی وارداتی و بیش از یکهزار تن محموله غدد بذری سیب زمینی وارداتی ضوابط قرنطینهای اعمال شد.
در ۹ ماهه سال ۹۹ مجوز ۴۹ کلینیک گیاهپزشکی با هدف استفاده از توانمندی بخش خصوصی در انجام امورات قرنطینه گیاهی صادر و تمدید شد.