گناباد- ایرنا- رییس شبکه دامپزشکی گناباد با هشدار نسبت به احتمال شیوع آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در این شهرستان خواستار افزایش هوشیاری مردم و تولید کنندگان مرغ و طیور در این زمینه شد.

دکتر محمدرضا متقی روز پنجشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به شیوع آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در برخی نقاط خراسان جنوبی و همجواری گناباد با این استان توجه به اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از شیوع این بیماری در این شهرستان ضروری است.

وی با بیان اینکه تاکنون موردی از آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در گناباد مشاهده نشده است افزود: اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از سرایت این بیماری توسط شبکه دامپزشکی با همکاری مسوولان دستگاههای اجرایی ذیربط در دست انجام است.

رییس شبکه دامپزشکی گناباد ادامه داد: گشتهای میدانی مشترک با مشارکت محیط زیست به منظور رصد و پایش زیستگاهها و آبگیرهای طبیعی گناباد به خصوص کال شور و سد کلات برای جلوگیری از انتقال و شیوع این بیماری در گناباد در حال انجام است.

وی گفت: آبگیرها به عنوان محل فرود پرندگان مهاجر و آبزی می توانند محلی برای انتقال آلودگی باشند لذا برای ممانعت از شیوع بیماری، رصد و پایش مستمر آبگیرها و زیستگاه‌های طبیعی منطقه انجام می‌شود تا در صورت مشاهده مورد مشکوک اقدامات پیشگیرانه در دستور کار قرار گیرد.

دکتر متقی افزود: به دنبال شیوع این بیماری در استان خراسان جنوبی جلسه ستاد آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در فرمانداری گناباد تشکیل و تمامی دستگاههای اجرایی و ارگانهای مرتبط شامل محیط زیست، جهاد کشاورزی، فرماندهی انتظامی، اداره راه و شهرسازی، شهرداریها و دهیاری‌ها به طور کامل توجیه شدند و  دستورالعمل‌های لازم به شرکت‌های تعاونی مرغداران گوشتی و تخم‌گذار و واحدهای تولید و پخش خوراک دام و طیور و کشتارگاه طیور ابلاغ شد.

وی ادامه داد: بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان یک بیماری با ماهیت ویروسی و خطر سرایت و تلفات زیاد است و پرندگان صنعتی شامل طیور گوشتی، طیور تخم‌گذار و طیور مادر و پرندگان بومی نظیر شترمرغ و بوقلمون را بیمار می‌کند و احتمال انتقال و شیوع آن به عنوان یک بیماری سرمادوست طی ماه‌های آینده بسیار است.

رییس شبکه دامپزشکی گناباد گفت: بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان یک بیماری مشترک بین انسان و طیور است و در صورت عدم توجه کافی به رعایت مسائل پیشگیرانه انسان را هم درگیر می کند و این بیماری درمان ندارد و تنها راه  مقابله با آن معدوم‌سازی واحدهای آلوده است.

وی مشارکت دامداران و دست اندرکاران تولید مرغ و طیور در این شهرستان را برای واکسیناسیون دام و طیور طی سنوات گذشته ناچیز توصیف کرد و افزود: با فرهنگ سازی لازم و تبیین اهمیت واکسیناسیون در کاهش تلفات و جلوگیری از شیوع بیماریها، مشارکت آنان در سال جاری افزایش یافته به طوری که خود پیگیر انجام آن هستند.

دکتر متقی کمبود نیروی متخصص دامپزشکی را از جمله مشکلات در نظارت مطلوب بر واحدهای دام و طیور این شهرستان عنوان کرد و ادامه داد: با وجود گستردگی وظایف، ۵۰ نفر در این بخش فعالیت دارند که موجب محدودیت هایی در این بخش شده است.

شهرستان گناباد با تولید ۲ هزار و ۲۰۶ تن تخم مرغ، ۶۳ هزار و ۵۰۰ تن شیر، ۲ هزار و ۱۵۹ تن گوشت قرمز و ۱۳ هزار و ۲۱۶ تن گوشت مرغ به ترتیب رتبه های اول، دوم، سوم و چهاردهم استان خراسان رضوی را در این زمینه ها به خود اختصاص داده است.

۳۰۰ هزار واحد دامی متشکل از ۱۸ هزار راس دام سنگین و ۱۲۰ هزار راس دام سبک، ۴۰۰ واحد گاوداری، ۱۶۰ واحد پرورش مرغ گوشتی و تخم گذار، ۱۲ واحد تولیدی مواد لبنی و خوراک دام و طیور و بسته بندی گوشت مرغ و ۶ کشتارگاه طیور و دام سنگین در گناباد فعال است.

شهرستان ۹۳ هزار نفری گناباد در ۲۸۷ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.