ارومیه- ایرنا- مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری آذربایجان‌غربی گفت: اقامت گردشگران در اماکن اقامتی استان از یک میلیون و ۳۱۷ هزارو و ۸۵۲ نفر ۱۰ ماهه سال گذشته به ۹۵ هزار نفر در سال جاری رسیده که کاهشی ۹۳ درصدی را نشان می دهد.

جلیل جباری پنجشنبه‌شب در گفت و گو با خبرنگاران افزود: در سال گذشته افزون بر ۴۱۰ هزار نفر از موزه هاو اماکن تاریخی و فرهنگی استان بازدید داشتند که این بازدیدها هم اکنون با کاهش ۷۶.۳ درصدی به ۹۵ هزار و ۷۲۶ نفر تقلیل یافته است.

وی ادامه داد: در مجموع شیوع ویروس کرونا به بخش گردشگری استان یکهزار و ۱۵۰ میلیارد ریال خسارت وارد کرده است که می توان اثرات آن را در بخشهای مختلف گردشگری و صنایع دستی مشاهده کرد.

مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی گفت: از آغاز شیوع بیماری کووید ۱۹ در استان تاسیسات گردشگری اعم از هتلها، رستورانها، هتل آپارتمانها، هتلها و واحد های بوم گردی و بخش های سرمایه گذاری دچار خسارت شدند و فروشگاههای صنایع دستی نیز با کاهش فروش بسیاری مواجه هستند.

وی با اشاره به اینکه میراث فرهنگی استان درصدد راه اندازی خانه خلاق صنایع دستی و هنرهای سنتی است، اظهار داشت: از آغاز شیوع ویروس کرونا  بسته حمایتی برای ۵۰۰ کارگاه صنایع دستی استان به شکل نقدی و غیر نقدی تامین و ارائه شده است و برای بیمه تامین اجتماعی فعالان این بخش نیز اقدامات خوبی صورت گرفته و بازارچه ای در میدان انقلاب ارومیه راه اندازی شده است.

جباری با اشاره به فعالیت یگان حفاظت میراث فرهنگی استان در زمینه مقابله با حفاری های غیر مجاز گفت: این یگان در سال جاری پنج هزار و ۶۱۴ سرکشی و بازدید از اماکن تاریخی، تپه ها و بافت تاریخی استان انجام داده که ۱۵ درصد در مقایسه با مدت زمان مشابه سال قبل افزایش داشته است.

وی با بیان اینکه دستگیری ها ۱۵ درصد افزایش یافته، گفت: ۶۴ نفر در سال جاری دستگیر و در قالب ۱۶ پرونده تحویل مقام قضایی شده اند.

مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی گفت: ۱۶ مورد هم دستگاههای فلز یاب کشف و ضبط شده است.

وی با بیان اینکه فعال سازی نهادهای اجتماعی، سمن ها و انجمنهای میراث فرهنگی یکی از راهبردهای افزایش مشارکت مردمی در پیشگیری از حفاریهای غیر مجاز است، افزود: این امر نیز در حال گسترش است که میراث فرهنگی به طور جدی آن را پیگیری می کند.

وی گفت: اعتبار فصل های میراث فرهنگی و گردشگری آذربایجان‌غربی پاسخگوی حجم زیاد طرح ها و برنامه های این بخش نیست و بر اساس برآوردهای انجام شده سالانه بیش از یک‌هزار میلیارد ریال اعتبار برای حفاظت و مرمت آثار تاریخی، تامین زیرساخت‌های گردشگری و توسعه صنایع دستی استان مورد نیاز است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی اشاره کرد: در حوزه سرمایه‌گذاری نیز اقدامات خوبی برای سه طرح گردشگری مهم استان صورت گرفته که‌ مهم‌ترین آن مجتمع تفریحی باری بوده و قرار بر این شده تا با مساعدت بانک‌های موردنظر دوباره پس از تعطیلات  فعالیت مجدد این مجتمع آغاز شود.

وی افزود: استان به دلیل وجود ۲ اثر فاخر جهانی تخت سلیمان و قره کلیسا از ظرفیت‌های گردشگری بسیار خوبی برخوردار بوده و همچنین ۲ پایگاه میراث ملی بسطام قره‌ضیاءالدین و تپه حسنلو نقده نیز از جمله ظرفیت‌های گردشگری استان محسوب می‌شوند.

آذربایجان‌غربی دارای بیش از یکهزار و ۶۰۰ اثر طبیعی و تاریخی ثبت ملی است و ۲ اثر تاریخی این استان شامل مجموعه میراث جهانی تخت سلیمان و قره کلیسا چالدران در فهرست سازمان جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.