به گزارش روز جمعه ایرنا، یک نماینده مجلس عوام انگلیس با صدور بیانیهای خاطر نشان کرد که اهالی حوزه انتخابیه او تقاضا دارند که دولت لندن گامهای بیشتری را برای توقف جنگ در یمن بردارد. «علی طاهر» ضمن حمایت از این مساله تصریح کرد که دولت لندن در موقعیت مناسبی در جهان قرار دارد تا ضمن پرداختن به این مساله، بحران انسانی را خاتمه دهد.
این قانونگذار انگلیسی توقف فروش سلاح به عربستان سعودی را اولین گام مهم برای تاثیرگذاری در راستای پایان دادن به درگیریها در یمن دانست. وی یادآور شد که بر اساس تحقیقات سازمان ملل متحد، انگلیس با حمایت تسلیحاتی از عربستان، در جنگ یمن شریک است «جنگ افزارهای انگلیسی برای حمله به غیرنظامیان یمنی مورد استفاده قرار گرفته و بر اثر آن هزاران نفر جان خود را از دست دادهاند. این به این معناست که دولت ما در ایجاد وضعیت یمن سهیم است و ما بلحاظ اخلاقی وظیفه داریم تا اطمینان حاصل کنیم که دولت بدون فوت وقت فروش سلاح به عربستان را متوقف کند و ریاض را تحت فشار قرار دهیم که دست از خشونت علیه مردم یمن بردارد.
ادعای لندن درحمایت از صلح در یمن شبیه جوک است
زهرا سلطانه نماینده دیگر مجلس انگلیس هم سیاستهای کشورش در حمایت تسلیحاتی از ائتلاف متجاوز سعودی در جنگ یمن را به باد انتقاد گرفت و تصریح کرد که ادعای دولت درباره دفاع از صلح و ثبات در این کشور بیشتر شبیه به یک جوک بی رحمانه است.
با ایراد سخنانی در مجلس یادآور شد که در سال ۲۰۱۸ میلادی ائتلاف متجاوز سعودی یک اتوبوس مدرسه را بمباران کرد که براثر آن ۴۰ کودک و دهها غیرنظامی کشته و دهها تن دیگر مجروح شدند.
وی با بیان اینکه این بمب توسط ائتلاف سعودی شلیک شد ، افزود: مقامات این کشور بعدا ادعا کردند که هیچ نظامی هدف قرار نگرفته بود. اما این حادثه یکی از جنایات جنگی آشکار و بیشماری است که ائتلاف سعودی در یمن مرتکب میشود.
این نماینده مجلس انگلیس سپس یادآور شد: اینک پنج سال از آغاز جنگ یمن میگذرد. بالغ بر ۱۰۰ هزار نفر جان خود را از دست دادهاند و این جنگ یکی از وخیمترین بحرانهای انسانی را به ثبت رسانده است.
جنایات جنگی ائتلاف سعودی بدون حمایت انگلیس و آمریکا ممکن نیست
وی با بیان اینکه هفته گذشته سازمان ملل متحد اعلام کرد بالغ بر ۲۰ میلیون یمنی شامل ۱۰ میلیون کودک با خطر گرسنگی و کمبود غذا مواجه، ۸۰ درصد جمعیت کشور به کمکهای بشر دوستانه وابسته و یک میلیون یمنی مبتلا به کرونا هستند ، افزود: آنچه مایه تاسف و رسوایی ملی است، این است که جرایم جنگی و بحران بشری در یمن بدون حمایت انگلیس و آمریکا ممکن نیست.
«سلطانه» افزود: بمب های انگلیسی و آمریکایی از جنگندههای ساخته شده توسط انگلیس و آمریکا شلیک میشوند که خلبانان آنها نیز از سوی انگلیس و آمریکا آموزش دیدهاند.
وی تصریح کرد که تداوم جنگ، جنایتهای جنگی و عمق فاجعه انسانی در یمن بدون حمایتهای انگلیس و آمریکا ممکن نیست.
این قانونگذار انگلیسی یادآور شد: از ابتدای جنگ در یمن، انگلیس بالغ بر ۵.۳ میلیارد پوند مجوز فروش سلاح به عربستان صادر کرده است. وزارت دفاع هم ۵۱۶ مورد نقض قوانین بین المللی را در جریان حملات به یمن ثبت کرده است. این درحالیست که دولت تابستان اعلام کرد که این حملات به رغم اینکه بارها تکرار شده است، سیستماتیک نیست و به این ترتیب فروش سلاح به عربستان را از سر گرفت.
این جنگ به گفته «سلطانه» با توقف حمایت انگلیس و آمریکا از ائتلاف ریاض، میتوانست پایان یابد و «آنها میتوانستند دست از فروش سلاح، آموزش نظامیان و تعمیر جنگندههای سعودی بردارند. اما این گونه رفتار نکردند و در عوض به سود ناشی از آن و اتحاد با دیکتاتوری سعودی چشم دوختند».
وی سپس ادامه داد: این دولت میخواهد خود را مدافع صلح و عدالت در عرصه بینالمللی نشان دهد. اما سابقه آن در جنگ یمن آخرین نمونه از این جوک بیرحمانه است. این دولت عمیقا در جنگ یمن همدست است و یمن را به سمت تداوم فاجعه هدایت میکند.
این قانونگذار انگلیسی در پایان تصریح کرد: پیام من به دولت ساده است؛ دست از فروش سلاح به عربستان و حمایت از این جنگ هولناک بکشید و در عمل از صلح، عدالت و حقوق بشر در عرصه بینالمللی حمایت کنید.
هشتگ یمن صبر ندارد
ائتلاف توقف جنگ انگلیس با حدود یک میلیون عضو پویش تازهای را با هشتگ «جهانـمیگویدـنه» و «یمن ـ صبرـ ندارد» راه اندازی کرده و از مردم میخواهد بواسطه نمایندگان مجلس، دولت را تحت فشار قرار دهند.
این نهاد انگلیسی در بیانیهای نوشته است: جنگ در یمن طولانی شده و باعث رنجهای ناگفتنی علیه مردم یکی از فقیرترین کشورهای جهان شده است. با روی کار آمدن دولت بایدن، ضروری است که صدای اعتراضات خود علیه جنگ را بلند کنیم و از رئیس جمهوری آمریکا بخواهیم که به وعده خود برای پایان دادن به جنگ یمن عمل کند. در عین حال باید روی دولت انگلیس که از طریق تامین تسلیحات نظامی نقش در تداوم این جنگ داشت فشار بیاوریم.
این نهاد انگلیسی مردم را دعوت کرده تا از طریق نمایندگان مجلس، وزیر امور خارجه و تجارت را تحت فشار قرار دهد و با توقف فروش جنگافزارهای نظامی و حمایت از ائتلاف عربستان، به جنگ و محاصره یمن پایان دهد.
رهبر سابق حزب کارگر نیز که در نهادهای حقوق بشری و ضد جنگ فعالیت پر رنگی دارد، پویش جهانی دیگری را برای توقف جنگ در یمن راه اندازی کرد.
جرمی کوربین در توئیتی نوشت: شرایط در یمن در حال حاضر به گونهای است که وخیمترین فاجعه انسانی در جهان را تجربه میکند و بمبهای ساخت انگلیس مسؤول کشته شدن هزاران نفر است.
وی از تمام افرادی که مسأله یمن برایشان مهم است، خواست که به پویش "جهان به جنگ وحشیانه علیه یمن، نه میگوید. "بپیوندد.
در اطلاعیه منتشر شده از سوی این پویش آمده است: جنگ یمن با هدایت عربستان و مشارکت امارات و با حمایت برخی کشورهای غربی مانند آمریکا، انگلیس، فرانسه، اسپانیا، ایتالیا و کانادا صورت گرفته است.
این بیانیه تصریح کرد که این جنگ که در وحشیانه بودن، فوق تصور است، اما آنچنان که باید، به صورت [رسانهای] تحت پوشش قرار نگرفته، به طوری که در جریان آن ۲۵۰ هزار نفر کشته شدهاند.
به گزارش ایرنا، انگلیس از زمان آغاز جنگ یمن که علاوه بر آمار بالای تلفات، دهها هزار زخمی و ویرانی در این کشور مسلمان بهجای گذاشته، مجوز فروش حدود پنج میلیارد پوند سلاح به عربستان سعودی را صادر کرده و در آموزش نیروهای سعودی نقش جدی داشته است.
عربستان و امارات از ششم فروردین سال ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی و با کمک آمریکا، حملات گستردهای را علیه یمن بهعنوان فقیرترین کشور عربی آغاز کردند تا به بهانه بازگرداندن «عبدربه منصور هادی» رئیسجمهوری مستعفی و فراری این کشور به قدرت، به اهداف و زیادهخواهیهای سیاسی خود جامه عمل بپوشانند.
جنگ علیه یمن همچنین میلیونها یمنی را با بحران شدید گرسنگی و قحطی روبه رو کرده است، بهگونهای که سازمان ملل متحد در گزارشی، قحطی در این کشور را بزرگترین فاجعه انسانی نامید.
به رغم افزایشها علیه دولت لندن، نشانهای از تغییر در سیاستهای این کشور برای توقف فروش سلاح به عربستان دیده نمیشود. گاردین در گزارشی با اشاره به این مطلب نوشته است: اینک این سووال مطرح است که آیا آمریکا، انگلیس را برای تجدید نظر در برنامه فروش سلاح به عربستان تحت فشار قرار میدهد.
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا اخیرا برنامه فروش سلاح به متحدان ایالات متحده آمریکا را به طور موقت متوقف کرده است. وزارت خارجه آمریکا گفته که دولت قصد دارد برنامه دولت قبلی تحت هدایت دونالد ترامپ برای فروش سلاح به کشورهای متحد را دوباره بررسی کند.
اندرو اسمیت سخنگوی کارزار ائتلاف علیه تجارت اسلحه انگلیس میگوید: اگر بایدن پای حرفش بایستد و فروش سلاح به عربستان را متوقف کند، گام مهمی در راستای پایان دادن به بمبارانها و محاصره یمن برداشته میشود و پیشینهای خواهد بود که جانسون و همکارانش پیروی کنند.