به گزارش ایرنا، رسانههای عربی روز شنبه گزارش دادند که «گیر پدرسون» نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه در نشست خبری نا امیدی عمیق خود از شکست کار این کمیته به دلیل طرح موضوعاتی از سوی مخالفان و عدم پذیرش این پیشنهادها از سوی نمایندگان دولت سوریه را اعلام کرد.
وی افزود: نمایندگان دولت سوریه پیشنهادهای مطرح شده توسط مخالفان و همچنین ایده هایی که آنها برای پیشبرد روند ارائه کرده بودند را رد کردند.
نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه با بیان اینکه هفته نا امید کنندهای بود اظهار داشت: به ۴۵ عضو مجمع پیش نویس قانون اساسی اطلاع دادم که نمیتوانیم جلسات را اینگونه ادامه دهیم مگر اینکه آن را تغییر دهیم.
پدرسون افزود که در آینده نزدیک به دمشق خواهد رفت و درباره راه حلهای این موضوع با طرفهای دیگر گفتگو خواهد کرد.
در همین حال رئیس هیات ملی (نمایندگان دولت سوریه) با اشاره به اینکه این هیات بر اساس خواست ملت و در راستای آرمان ملی ایدههای مردم سوریه را در این کمیته بیان میکند، افزود: هیات ملی در این دور از مذاکرات، پیشنهادهایی را ارائه داد که حاوی تعدادی از عناصر اساسی در زمینه تهیه اصول قانون اساسی است و برای روند اصلاحات قانون اساسی مناسب است.
به گزارش خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) «احمد الکزبری» با اشاره به اینکه این هیات بطور کامل در مرحله بعدی مذاکرات کمیته قانون اساسی سوریه شرکت خواهد کرد، افزود: هیات ملی در انتظار پاسخ طرف دیگر به پیشنهادهای ارائه شده در دور بعدی است.
وی با اشاره به اینکه در مذاکرات اخیر کمیته طرف مقابل بدون در نظر گرفتن دستور کار توافق شده، پیشنهادهایی را ارائه داد که با برنامه توافق شده مغایرت داشت، افزود: برخی پیشنهادهای ارائه شده از طرف مقابل به صراحت منعکس کننده دستور برخی از کشورهای حامی مخالفان بود و طرفهای مقابل باید مسئولیت کامل این رفتار را در مقابل همه سوریها برعهده بگیرند.
رئیس هیات ملی شرکت کننده در کمیته قانون اساسی سوریه تاکید کرد که اصول اساسی بسیاری وجود دارد که اساس قانون اساسی قدرتمند را تشکیل میدهد که اولین آنها حاکمیت ملی، تمامیت ارضی، اتحاد و جدا نشدن یک سانتیمتر از سرزمین کشور و عدم اجازه دخالت خارجی در امور داخلی است ضمن اینکه ما یک اصل مهم در نمادهای کشور مانند نام کشور، پرچم، سرود ملی و زبان رسمی آن را ارائه میدهیم که همه این مباحث مهم هستند و باید بر سر آنها توافق شود زیرا اینها مبنای کار برای بحثهای بعدی هستند.
الکزبری با بیان اینکه روشن است که کار این کمیته آمادهسازی پیش نویس اصلاح قانون اساسی است، افزود: طرف دیگر، طرح پیش نویس را ارائه داد و بسیار طبیعی است که ما آن را نپذیریم زیرا این مرحله یعنی آماده سازی، اصول مورد بحث قرار میگیرند و سپس فرمول پیشنهادی پس از بحث تدوین میشود.
دور پنجم نشستهای کمیته بررسی قانون اساسی سوریه از ۶ تا ۱۰ بهمن با حضور هیات اعزامی از سوی دولت سوریه (هیات ملی) و سایر هیاتها در مقر سازمان ملل در ژنو برگزار شد.
دور چهارم نشست کارگروه تدوین قانون اساسی سوریه روز دوشنبه با حضور نمایندگان دولت این کشور و نمایندگان مخالفان در ژنو برگزار شد و به مدت پنج روز ادامه داشت.
دور اول، دوم و سوم کارگروه تدوین قانون اساسی سوریه به ترتیب ۱۳ آبان و ۴ آذر ۱۳۹۸ و ۳ شهریور ۱۳۹۹ در ژنو برگزار شده بود.
بر اساس توافقهای قبلی ترکیب اعضای کمیته یاد شده شامل ۵۰ نماینده دولت سوریه، ۵۰ نفر از مخالفان و ۵۰ نفر از گروههای جامعه مدنی و مستقل این کشور است.
تغییر قانون اساسی سوریه یکی از اقداماتی است که در جریان حل بحران این کشور از سوی مخالفان دولت براساس قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل متحد همواره به عنوان یکی از خواستههای مهم در جریان نشستهای «آستانه» و «سوچی» مطرح و از سوی کشورهای ضامن برای حل این بحران دنبال شده است.
سوریه از سال ۲۰۱۱ شاهد فعالیتهای عناصر تروریست مورد حمایت برخی کشورهای غربی، عربی و رژیم صهیونیستی است و آنان در طول ۱۰ سال گذشته خسارتهای سنگینی را به زیرساختهای این کشور وارد کردهاند.
دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا ماه گذشته در تلاش برای فشار قراردادن و مغلوب کردن دولت اسد در مذاکرات صلح که از طریق سازمان ملل متحد در جریان است، سوریه را تحریم کرد.