تاریخ انتشار: ۱۱ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۷:۵۰

کابل - ایرنا - درخواست گروه طالبان برای کناره‌گیری دولت افغانستان و امتناع جو بایدن از کاهش تعداد نظامیان آمریکایی در این کشور، موجب ابراز نظرهای مختلفی در این زمینه شده که ادامه آن بر روند صلح این کشور اثر خواهد گذاشت.

به گزارش روز شنبه ایرنا، هیأت گروه طالبان که با تغییر قدرت در کاخ سفید از مذاکرات صلح دلسرد به نظر می‌رسند؛ در تازه ترین موضع گیری خود دولت محمداشرف‌ غنی را مانع اصلی بر سر راه ادامه مذاکرات عنوان می‌کنند که با واکنش کابل مواجه شده است.

«عباس استانکزی» معاون هیأت گروه طالبان در سفری به مسکو اعلام کرد که اگر اشرف غنی استعفا دهد، طالبان حاضر است با دولت موقت بعدی کار کند.

استانکزی افزود: دولت کنونی تنها مانع در برابر صلح است و اگر مذاکرات بین افغانستانی به نتیجه‌ برسد، حکومت جدید اسلامی شکل می‌گیرد.

این اظهارات استانکزی با واکنش تند دولت افغانستان روبرو شد و سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان این خواسته طالبان را در راستای خواسته های دشمنان این کشور عنوان کرد.

"دواخان مینه‌پال" از سخنگویان کاخ ریاست جمهوری افغانستان افزود: دولت محمداشرف غنی مشروعیت خود را به طور مستقیم از مردم و قانون اساسی این کشور گرفته است و حافظ آن خواهد بود.

وی گفت: رئیس جمهور غنی قدرت را تنها به دولتی تسلیم خواهد کرد که با انتخابات وارد صحنه سیاسی افغانستان شود و دولت موقت به معنی برگشت به دهه ۹۰  میلادی و جنگ داخلی در این کشور خواهد بود.

«شاه‌حسین‌ مرتضوی» مشاور فرهنگی رییس جمهور افغانستان هم در واکنش به این اظهارات عباس استانکزی گفت: صلاحیت و زمان کار رئیس جمهور غنی را قانون اساسی مشخص کرده است. عباس استانکزی از سوی کدام نیروی خارجی سخن می‌گوید.

همچنین روز گذشته نوارصوتی از «محمدامین احمدی» یکی از اعضای هیأت مذاکره کننده دولت افغانستان در فضای مجازی منتشر شد که ظاهرا سخنان محرمانه احمدی با یکی از دوستانش بوده که به فضای مجازی راه یافته است.

احمدی در این فایل صوتی تأکید کرده است، صلح بدون تشکیل دولت موقت ناممکن است و تمام طرف‌های دخیل از جمله خارجی‌ها در پی حفظ نظام جمهوری هستند ولی حکومت این را نمی خواهد.

وی افزوده است: حکومت کنونی افغانستان نخستین قربانی صلح خواهد بود.

رئیس جمهوری افغانستان هم در تازه‌ترین سخنرانی ویدئویی خود با مجمع امنیتی «اسپین» آمریکایی، خود را قهرمان صلح خوانده است.

وی گفت: طالبان به تعهدات خود در توافقنامه صلح با آمریکا متعهد نبوده و ۹۰ درصد زندانیان آزاد شده آنها به میدان جنگ برگشته اند و طالبان اراده‌ای برای صلح ندارند.

رئیس جمهوری افغانستان ضمن ابراز مخالفت شدید با ایجاد دولت موقت،گفته است: این کشور قبلا تجربه‌ تشکیل دولت موقت را در گذشته داشته که سرانجام‌ آن جنگ و خونریزی بوده است.

اشرف غنی می‌افزاید: طالبان مسئول وضعیت کنونی در افغانستان است و آنان خبرنگاران، فعالان مدنی، قاضی‌ها و کارمندان دولت را برای جلب توجه ترور می‌کنند.

در چنین شرایطی، پنتاگون تحت رهبری جوبایدن اعلام کرده است که طالبان به تعهدات خود در توافق صلح عمل نکرده و ارتباط آنها با شبکه القاعده همچنان پابرجاست. ادعایی که از طرف طالبان رد شده و اعلام کرده اند که به القاعده نیازی ندارند.

همچنین دولت آمریکا در تازه‌ترین اظهارات اعلام کرده است که از کاهش نظامیان آمریکایی در افغانستان خودداری خواهد کرد.

ژنرال «دیوید پترایوس» رئیس سابق سیاه و یکی از فرماندهان نظامیان آمریکایی در افغانستان با اشاره به احتمال شکست نیروهای دولتی افغانستان در صورت خروج نظامیان آمریکایی از این کشور، نسبت به این امر هشدار داد.

وی گفت: حتی کاهش نظامیان آمریکایی در افغانستان سنگین تمام خواهد شد و در این صورت شکست نیروهای افغان و سقوط برخی مناطق بدست طالبان حتمی خواهد بود و این کار شاید راه را برای یک جنگ داخلی دیگر باز کند.

این تحولات می‌تواند بر روند صلح و چگونگی پیشرفت‌ گفت وگوها میان دو طرف تاثیر گذار باشد. زیرا حفظ نظامیان آمریکایی، تمدید احتمالی ماموریت ناتو و طرح تشکیل دولت موقت آنهم از زبان هیأت دولتی می‌تواند تحولی تازه باشد. طالبان که خروج نظامیان آمریکایی را مهم‌ترین بخش توافقنامه این گروه با آمریکا می‌داند، در صورت عدم تحقق آن احتمال دارد در باره بند عدم حمله به نظامیان آمریکایی بازنگری کند.

در این صورت، امکان درگیری بین نظامیان آمریکایی با گروه طالبان وجود خواهد داشت که اثرات منفی آن بر روند صلح افزایش خواهد یافت.