تهران- ایرنا- وزیر اقتصاد ارمنستان گفت: افزایش میزان تجارت و تسهیل دسترسی ایران به بازار کشورهای هدف مهمترین موضوعات برای توافق بین دو کشور است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، «وهان کروبیان» وزیر اقتصاد ارمنستان هفته گذشته در راس یک هیات بلندپایه به ایران سفر و با مقامات دولتی و بخش خصوصی با هدف توسعه تجارت و مبادلات اقتصادی دیدار و مذاکره کرد.

وی در سفر پنج روزه خود به ایران با برخی مقامات از جمله  «علیرضا رزم حسینی» وزیر صنعت، معدن و تجارت، «رضا اردکانیان» وزیر نیرو، «عبدالناصر همتی» رییس کل بانک مرکزی، «حمیدزادبوم» رییس کل سازمان توسعه تجارت و «غلامحسین شافعی»  رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران دیدار و گفت و گو کرد.

در جریان سفر وزیر اقتصاد ارمنستان به تهران، فرصتی فراهم شد تا خبرنگار گروه اقتصادی ایرنا با وی به گفت وگو بنشیند.

وزیر اقتصاد ارمنستان در گفت‌وگوی اختصاصی با خبرنگار اقتصادی ایرنا در هتل پارسیان آزادی به امضای توافقنامه با ایران در زمینه های مختلف اشاره و تصریح کرد: در این سفر مقرر شد تا اجرای تمام توافقات انجام شده در زمینه روابط تجاری و همکاری های اقتصادی تسریع و فضایی بهتر برای تبادلات فراهم شود تا بتوانیم پروژه های مشترک پیش بینی شده را به بهترین شکل اجرایی کنیم.
کروبیان تصریح کرد: برای رسیدن به این اهداف کارگروه تدوین دستورکار در راستای منافع دو کشور تشکیل خواهد شد تا بهاجرای توافقات سرعت ببخشد.
وی با بیان اینکه ایران و ارمنستان در طیف وسیعی با یکدیگر همکاری می کنند، خاطرنشان کرد: تجهیزات و لوازم ساختمانی، میوه و تره بار و تولیدات پتروشیمی، عمده مبادلات تجاری دو کشور است و بخش محدودی از فلز و تجهیزات فنی نیز از ارمنستان به ایران صادر می شود.
کروبیان با تاکید بر اینکه مشکل اصلی، اندک بودن حجم مبادلات تجاری است، اظهار داشت: مسئولان هر دو کشور معتقد هستند که ظرفیت همکاری های اقتصادی ایران و ارمنستان بیشتر از میزانی است که در حال حاضر انجام می شود و به همین دلیل به دنبال راهکارهایی برای افزایش تجارت هستیم.
وی با بیان اینکه ارمنستان عضوی از بازار بزرگ اوراسیا محسوب می شود، تصریح کرد: با توجه به ارتباطات گسترده ارمنستان با کشورهای مختلف شرایط برای تجار و تولیدکنندگان ایرانی فراهم است تا به بازارهای تمام جهان دسترسی پیدا کنند.
وزیر اقتصاد ارمنستان با بیان اینکه ایران می تواند از ارمنستان به عنوان پلی برای فروش و ارائه کالاها به تمام جهان استفاده کند، خاطرنشان کرد: ایجاد مراکز تولید در خاک ارمنستان را به فعالان اقتصادی برای دسترسی تولیدات آنها به بازارهای کشورهای ثالث پیشنهاد می کنیم.
وی با بیان اینکه مسئولان دو کشور بر این موضوع توافق دارند که حجم تبادلات تجاری بسیار کمتر از ظرفیت ها است، گفت: در حال حاضر حجم مبادلات تجاری ایران و ارمنستان ۴۰۰ میلیون دلار است که البته آذرماه سال جاری در دیدار با سفیر ایران در ارمنستان توافق کردیم تا طی ۶ ماه آینده تجارت حداقل به یک میلیارد دلار برسد و این موضوع می تواند نقطه عطفی برای ادامه همکاری های دو کشور باشد.
وزیر اقتصاد ارمنستان با بیان اینکه یکی از موانع بزرگ بر سر راه افزایش تجارت دو کشور زیرساخت های حمل و نقلی است، تاکید کرد: من این موضوع را یک کابوس برای تجارت دو کشور می دانم زیرا برای ورود کامیون های ارمنستانی به خاک ایران و حمل کالا به کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا مشکلات بسیاری وجود دارد؛ همچنین کامیون های ایرانی نیز برای طی کردن خاک ارمنستان هزینه بسیاری باید بپردازند.
وی افزود: به دنبال رفع این مشکلات و تلاش برای رفع این موانع هستیم و بر همین اساس محدودیت های فعلی در مسیرهای ارتباطی منطقه مورد بررسی قرار گرفته است تا مشکلات از بن بست خارج شود.
وزیر اقتصاد ارمنستان با بیان اینکه یکی از راه های حل مشکلات حمل و نقلی، راه اندازی قطار تهران – ایروان است، گفت: در ماده ۹ توافقنامه توقف جنگ که سران روسیه، ارمنستان و جمهوری آذربایجان امضا کردند، تمام راه های ارتباطی منطقه از محدودیت و بن بست خارج خواهد شد که با محقق شدن این امر می توانیم قطار تهران به ایروان را راه اندازی کنیم.
وی با بیان اینکه در خصوص انتقال گاز، مذاکراتی انجام شده است، تصریح کرد: برای رسیدن به انتقال حداکثری حجم گاز از ایران به ارمنستان در انتظار اتمام احداث خط سوم انتقال نیرو هستیم تا بتوانیم حجم تهاتر گاز در مقابل برق دو کشور را افزایش دهیم.
کروبیان همچنین با اشاره به ممنوعیت ورود ۲ هزار و ۲۵۰ قلم کالا از ترکیه به ارمنستان اظهار داشت: از همان آغاز انتظار می رفت که این اقلام می توانند از ایران، چین و تولیدات داخلی ارمنستان تامین شود.
وزیر اقتصاد ارمنستان افزود: تولیدکنندگان و اشخاصی که در زمینه تبادل کالا مشغول هستند، می توانند از این شرایط بهره مند شوند.
وی تاکید کرد: نهادهای مربوطه در ارمنستان آمادگی دارند مکانیزم های حل نگرانی های مربوط به تبادل پولی متقابل برای فعالان اقتصادی را مورد بررسی قرار دهند.