بجنورد- ایرنا - مدیرکل ارتباطات زیرساخت خراسان شمالی گفت: ظرفیت کل شبکه دیتای این استان از سال ۹۷ تاکنون ۶ برابر شده و شاهد انقلاب دیجیتالی و تحول در این زمینه در استان بوده‌ایم.

به گزارش ایرنا امید دستپاک روز شنبه در نشست خبری مدیران کل دستگاه های تابعه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و اپراتورهای خراسان شمالی گفت: ظرفیت کل شبکه دیتای داخل استان در سال ۹۷ تنها ۲۰ گیگابیت در ثانیه بود که اکنون به ۱۲۰ گیگابیت رسیده است و در این زمینه در ۲ سال گذشته افزایشی ۵۰۰ درصدی را شاهد بوده ایم.

وی از این افزایش به عنوان انقلاب دیجیتالی در خراسان شمالی، علیرغم شرایط تحریم و فشارهای اقتصادی یاد کرد و گفت: در ابتدای دولت و تدبیر و امید این ظرفیت ۳ گیگابیت بود که در طول دولت یازدهم و دوازدهم این رقم ۴۰ برابر شده و سرعت شبکه افزایش غیرقابل تصوری داشته است.

وی از فعالیت مرکز سوویچ راه دور استان با ظرفیت ۲۰ هزار پورت خبر داد و گفت: هم اکنون یک سوم این ظرفیت در حال استفاده است.

دستپاک گفت: در استان ۱۰ مرکز و ایستگاه با تجهیرات منصوبه شرکت زیرساخت داریم و هزار کیلومتر فیبر نوری اصلی زیرساختی به عنوان شاهراه ارتباطی در استان به اجرا درآمده که نگهداری و پایش حدود ۸۰۰ کیلومتر آن توسط این اداره کل انجام می شود و حفظ امنیت آن با نیروی انتظامی است.

مدیرکل ارتباطات زیرساخت خراسان شمالی خاطرنشان کرد: با این مراکز و مسیرهای ارتباطی و رادیویی، پهنای باند استان تامین می شود.  

رشد خدمات اینترنتی پست

مدیرکل پست خراسان شمالی نیز در این جلسه گفت: رساندن مرسوله های کتاب از نمایشگاه مجازی کتاب امسال به استان ها برعهده شرکت پست بود و سهم خراسان شمالی از ۶۳۴ هزار مرسوله پستی نمایشگاه کتاب کشور، پنج هزار و ۸۰۴ مرسوله بوده است.

علی اکبر خانی افزود: این رقم همه مرسولات را شامل نمی شود زیرا بخش اعظمی هنوز وارد اداره پست نشده است و افزایش خواهد داشت.

وی گفت: خدمات اینترنتی و  مرسوله های پستی که از طریق خرید و فروش اینترنتی انجام شده است نیز امسال به نسبت سال قبل ۷۱۲ درصد رشد دارد به طوری که تعداد این مرسوله ها در سال قبل هزار و ۱۴۲ فقره بود و امسال به ۹ هزار و ۲۸۲ مرسوله افزایش یافته است.

وی از رشد ۵۳ درصدی دریافت و ارسال مرسوله های پستی اینترنتی استان خبر داد و گفت: امسال این رقم به ۶۹ هزار و ۲۰ مرسوله رسیده است.  

وی کل مرسولات سال ۹۸ استان را یک میلیون و ۵۴۴ مرسوله عنوان و اظهار داشت: مرسولات پستی امسال با رشدی ۱۸ درصدی به یک میلیون و ۱۰۲ هزار و ۵۴۴ مرسوله رسیده است.

توسعه اینترنت روستایی

نماینده شرکت های وب در خراسان شمالی نیز گفت: هم اکنون یکی از اهداف این شرکت ارائه خدمات گسترده و مناسب اپراتور اینترنت روستایی در بستر فناوری فور. جی در کشور است و در این زمینه ۵۸ سایت در این استان طراحی شده است تا روستاییان بتوانند از حداقل های موجود در ارتباطات استانی بهره مند شوند.

سیدحمید حسینی برزنی افزود: امسال نیز ۳ سایت برای دسترسی روستاییان استان به اینترنت پرسرعت راه اندازی شده و در دهه فجر نیز ۴ سایت دیگر راه اندازی می شود تا دسترسی روستاییان و مناطق کم برخوردار به خدمات ارتباطی بیشتر شود.

رتبه ۲۱ استان در ضریب نفوذ اینترنت 

مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات خراسان شمالی نیز در این نشست با بیان اینکه خراسان شمالی یک میلیون و ۶۷۳ هزار مشترک همراه اول، ایرانسل و تلفن ثابت دارد، گفت: براساس آمار در حوزه تلفن ثابت رتبه بیستم، همراه اول شانزدهم و ایرانسل نیز جایگاه دوازدهم را در بین استانهای کشور دارا هستیم.

سیدعلی مرتضوی افزود: اکنون تمام شهرهای استان زیر پوشش نسل ۳ و ۴ اینترنت است و ضریب نفوذ اینترنت تلفن ثابت و همراه ۹۷.۷۶ درصد و شمار مشترکان ۸۷۸ هزار و ۹۱۲ نفر است که در ضریب نفوذ اینترنت جایگاه ۲۱ استان ها را داریم.

وی با بیان اینکه ۹۸.۹ روستاهای خراسان شمالی پوشش تلفن ثابت را دارند، اظهار داشت: این پوشش در زمینه ارتباطات سیار ۸۵ درصد و اینترنت ۸۱.۵ درصد است.

وی افزود: از ابتدای دولت تدبیر و امید تاکنون ۵۹۰ روستا دارای اینترنت پرسرعت شده اند و خراسان شمالی بیشترین سهم را در پروژه های توسعه خدمات اجباری از محل منابع ملی و دولتی در زمینه اجرای فیبر نوری داشته است.

وی اظهار داشت: سهم استان در این پروژه که توسط مخابرات ایران اجرا می شود اجرای ۴۸۵ کیلومتر فیبر نوری است که تا کنون ۲۸۵ کیلومتر آن به اتمام رسیده و در دهه فجر به بهره برداری می رسد و به این شکل پهنای باند ۱۱۵ سایت مخابراتی تامین می شود.

مرتضوی از راه اندازی ۶۴ سایت از محل پروژه های توسعه ای (یو اس او) خدمات اجباری وزارت ارتباطات در ۱۵ ماه گذشته خبر داد و گفت: این پروژه ها با اعتبار یک هزار و ۲۸۰ میلیارد ریال راه اندازی شده و با اجرای آن ۱۴۲ روستای استان زیر پوشش فناوری فور جی قرار گرفته اند.

وی از احداث و راه اندازی ۳ سایت با فناوری نسل ۲ و ارتقای فناوری نسل ۲ به ۴ هشت سایت دیگر خبر داد و اظهار داشت: هزار و ۴۶۶ مدرسه استان نیز به اینترنت پرسرعت متصل شده اند.

مرتضوی از آماده شدن ۶۰۳ میلیارد ریال پروژه قابل افتتاح برای دهه فجر در استان خبر داد و گفت: افزایش پوشش تلفن همراه در ۴۵ روستا از دیگر اقدامات انجام شده است که پوشش ۱۷ هزار روستایی را از طریق ۱۸ سایت فراهم می کند.

یک میلیون و ۶۵۰ هزار سیمکارت فعال در خراسان شمالی

مدیر مخابرات منطقه خراسان شمالی نیز گفت: امسال با توجه به همه گیری ویروس کرونا در این استان، ۲ میلیون سرویس به شهروندان ارائه داده ایم و یک میلیون و ۶۵۰ هزار سیمکارت نیز توزیع کرده ایم.

علیرضا هاشمی افزود: مخابرات خراسان شمالی ۳۰۰ هزار تلفن ثابت و ۶۰ هزار مشترک اینترنت خانگی دارد و تمام دستگاه های دولتی، دهیاری ها و بانک ها به شبکه ارتباطی مخابرات متصل بوده و خدمات می گیرند.

وی از تحریم ها،  بحران ارز،  ناپایداری و نوسانات بازار و ویروس کرونا به عنوان موانع پیش روی توسعه مخابرات یاد کرد و گفت: با این وجود در استان در زمینه زیرساخت های ارتباطی یک هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال سرمایه گذاری شده است.

وی خاطرنشان کرد: در بحران کرونا توانستیم تمام شاخص های دولت الکترونیک را ارتقا دهیم و در زمان آغاز این عارضه در تمام روستاها و شهرها پایش تلفنی کرونا انجام شد و همچنین ۲ گیگ پهنای باند مخابرات به ۱۱ گیگ افزایش یافت.

هاشمی افزود: امسال مخابرات خراسان شمالی ۷۴۲ مدرسه روستایی را به مودم رایگان و ای دی اس ال مجهز کرد و در اجرای فیبر نوری رتبه اول را دارد و ۳۰۰ کیلومتر فیبر نوری در زمین های کشاورزی بدون مشکل اجرا شد.

وی خاطرنشان کرد: تاکنون ۱۴۰ مرکز مخابراتی در استان راه اندازی شده، ۷۴۰ روستا تلفن خانگی، ۱۳۵ روستا اینترنت پرسرعت خانگی و ۵۰۰ روستا زیر پوشش سیار ارتباطات هستند.

وی اظهار داشت: امسال فناوری ۷۶ سایت استان نیز ارتقا پیدا می کند که این کار تاکنون در ۲۳ سایت اجرا شده است.

وی با بیان اینکه مردم استان ۱۱ ترابایت اینترنت خانگی مصرف کرده اند، گفت: این رقم معادل ۷۰ درصد ترافیک داخلی استان است و ۸۰ ترابایت نیز از طریق تلفن های همراه اول استفاده و دانلود می شود.

کابل‌دزدی، مشکل مخابرات استان 

مدیر مخابرات منطقه خراسان شمالی با بیان اینکه کابل دزدی و سرقت تجهیرات سایت های مخابراتی از مشکلات مهم این استان است، اظهار داشت: گاه در یک منطقه در یک روز پنج سرقت مخابراتی انجام شده است که خواهان کمک مسوولان و مردم در این زمینه هستیم.

هاشمی افزود: در یکی از شهرستان های استان در یک هفته ۲ سرقت بزرگ انجام شد که ۲۰ سایت را از کار انداخت و این سرقت ها موجب قطع تلفن و ارتباطات نیز شد

وی گفت: اکنون به جای اینکه نیروی خود را برای توسعه شبکه مخابراتی به کار بگیریم بخشی از آن را صرف مقابله با سرقت کرده ایم و هر روز تقریبا ۲ تا سه دبیرستان به علت کابل دزدی و سرقت تجهیرات تعطیل می شود و تا کنون از این طریق سه میلیارد و ۸۵۰ میلیون تومان به مخابرات زیان رسیده است.  

وی اظهار داشت: خراسان شمالی با اختلاف زیاد در نگهداری و بهینه سازی ارتباطات سیار رتبه نخست و در ضریب نفوذ سیمکارت های هوشمند و اجرای فیبر نوری نیز رتبه نخست را در کشور کسب کرده است.

خراسان شمالی ۸۶۳ هزار نفر جمعیت دارد که ۴۴ درصد آنان در مناطق روستایی سکونت دارند.

این استان دارای یک میلیون و ۶۷۳ هزار مشترک تلفن ثابت و همراه است.