اگرچه با اعمال محدودیتها در ماههای اخیر تاحدودی کاهش تلفات کرونا را شاهد بودیم اما شواهد حاکی از زبانه کشیدن دوباره شعلههای این بیماری کشنده است و در آستانه موج چهارم بیماری بار دیگر زنگ خطر به صدا درامده و نباید اجازه داد با سهل انگاری و در سایه عادی پنداشتن این ویروس حلاوت کهش آمار مبتلایان و قربانیان بار دیگر در کامها به تلخی گراید.
با گذر یک ساله این بیماری اکنون کولهباری سنگین از تجارب حاصل شده و اعمال محدودیتها و اجرای طرح محلهمحور سردار شهید سلیمانی در استان مرکزی نشان داد اگرچه این بیماری درمان قطعی و واکسن ندارد اما میتوان در سایه همافزایی نیرو و امکانات و هوشیاری و برنامهمحوری تا حدودی در برابر ویروس سد دفاعی ایجاد کرد.
به همت همه تلاشها اکنون رنگ سه شهر اراک، خنداب و دلیجان زرد و سایر شهرهای استان آبی است و باوجود اینکه هنوز شرایط شکننده و خطر در کمین است باید با انگیزه و هوشیاری راهبردهای بهداشتی حوزه درمان و اقدامات طرح شهید سلیمانی تداوم یابد تا نه تنها اجازه شیوع مجدد بیماری داده نشود بلکه بتوان به قطع زنجیره کووید ۱۹ و دستیابی به وضعیت سفید رسید و این مهم نیز به همراهی هدفمند مردم و مسئولان نیاز دارد.
ویروس کرونا مترصد فرصت برای هجوم دوباره
استاندار مرکزی گفت: ویروس کرونا در یک سال گذشته فراز و نشیب زیادی داشته و مسئولان، مدافعان سلامت و مردم روزهای دشوار زیادی را در زمانهای شیوع این بیماری از سرگذراندهاند که درسهای عمیق و مهمی با خود داشته و شاید بتوان گفت مهمترین آن بیرحم بودن این ویروس است و نباید از ان غافل شد و در برابر آن نرمش نشان داد.
سید «علی آقازاده» افزود: رسیدن به شرایط زرد و آبی کرونا در استان پیروزی مهمی است چرا که روزهای قرمز این بیماری دشواریهای متعددی را برای حوزه اجرایی ،سلامت و مردم به همراه داشت و همه باید متعهدانه با رعایت موازین بهداشتی بکوشند تا از دستاورد حاصل شده حفاظت کنند.
وی اظهار داشت: هر زمان که مردم مشارکت خوبی در رعایت پروتکلهای بهداشتی داشتهاند و به مقوله فاصلهگذاری اجتماعی و پیشگیرانه حساسیت لازم را نشان دادهاند، شمار مبتلایان بیماری کاهش یافته و در شرایطی که هنوز داروی قطعی و پوشش واکسن برای این ویروس در استان مرکزی وجود ندارد تنها راه تمرکز بر رعایت مسایل بهداشتی و دوری از عادی انگاری در کرونا است.
استاندار مرکزی گفت: استان هزینههای مالی و جانی سنگینی را در یک سال اخیر از کرونا متحمل شده و با وجود کاهش شمار مبتلایان بیماری هنوز خطر رفع نشده و هر آن با کمترین سهل انگاری شیوع مجدد آن رقم میخورد و ممکن است برگی سنگینتر از تجارب تلخ را بر دفتر کرونای استان اضافه کند.
اعلام وضعیت زرد کرونا در استان مرکزی پایان خطر نیست
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری مرکزی گفت: استان مرکزی در شاخص ردهبندی خطر ستاد کرونا از موقعیت قرمز به نارنجی و سپس زرد رسیده اما مفهوم این آرامش نسبی رفع خطر نیست و نباید این سطح از بهبود به عادی انگاری رفتاری و سهل انگاری در رعایت پروتکلهای بهداشتی بیانجامد.
«بهروز اکرمی» افزود: کرونا دائما در حال تغییر ماهیت است و با شکل و نمایههای مختلف رخ مینماید و قربانی میگیرد و در آستانه موج چهارم بیماری همه باید هوشیار عمل کنند تا فرصت مجدد به کووید ۱۹ داده نشود و آگاهانه بتوان از گذرگاه پرخطر این بیماری گذشت.
وی اظهار داشت: براساس اعلام ستاد کرونای کشور، چهار شهر هنوز در وضعیت قرمز بیماری است و ۴۰۱ شهرستان در وضعیت زرد قرار دارند و ۴۳ شهر نیز نارنجی هستند.
اکرمی افزود: باید از همراهی کادر درمانی و مردم برای رسیدن به وضعیت زرد کرونا تقدیر کرد چرا که کمک بزرگی به کادر درمان و صنوف و مسئولان شده است اما این رویه باید تداوم داشته باشد تا دوباره وضعیت بیماری بحرانی نشود.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری مرکزی اظهار داشت: فرمانداران راهبران سکان مدیریت بیماری در شهرستانهای استان هستند و باید پیگیر مصوبات ستاد کرونای استان باشند و با اجرای مصوبات به کاهش بیماری در منطقه خود کمک کنند.
اکرمی گفت: مدیران کل دستگاههای اجرایی استان در شرایط زرد کرونا نیز باید از برگزاری نشستها بدون رعایت دستورالعملهای بهداشتی خودداری کنند و با متخلفان برخورد شده و ضمن تذکر کتبی در صورت تدوام رفتار معرفی به دستگاه قضایی و ارجاع به تخلفات اداری دنبال میشود.
زنگ خطر جدی با کمرنگ شدن رعایت پروتکلهای بهداشتی کرونا در اراک
فرماندار شهرستان اراک گفت: با وجود همه هشدارها متاسفانه به تازگی گوشههایی از شکست رعایت برخی پروتکلهای بهداشتی مقابله با کرونا در این شهرستان به چشم میخورد که این رفتارها به شدت خطرآفرین است و میتواند کرونا را چون سیلی خانمان برانداز دوباره میهمان شهر و دیارمان کند و این درحالیست که نفس کادر درمان گرفته شده و توان اجرایی و اقتصادی استان در یک سال اخیر به دلیل شیوع این بیماری آسیب دیده است.
«حسین بختیاری» افزود: کوچک شمردن این ویروس و رفتارهای سهل انگارانه در قبال کرونا در اراک به شدت دردسرساز و خطرناک خواهد بود چرا که این بیماری تمام نشده و ممکن است با شدت و گستردگی بالا دوباره شیوع یابد.
وی بیان کرد: کنترل نسبی کرونا در سایه همکاری و همراهی مردم و توجه به رعایت پروتکلها حاصل شده اما ساختار وضعیت فعلی شکننده است و اگر کوچکترین سهل انگاری رخ دهد شرایط شهرستان به سمت نارنجی و قرمز حرکت میکند.
فرماندار اراک ادامه داد: جای تاسف دارد که برخی از صنوف و کسبه نیز نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی توجه کافی ندارند و اهمال در این بخش به شعلهور کردن زبانههای کرونا دامن میزند.
بختیاری بیان کرد: منع تردد بین جادهای از شهرهای زرد برداشته شده اما مقرر بود منع تردد شبانه از ساعت ۲۱ تا سه بامداد اعمال شود که این مهم نیز در اراک جدی گرفته نشده و نیاز است پلیس راهنمایی و رانندگی شهرستان در این راستا برنامه ویژه اعمال کند.
وی بیان کرد: رعایت پروتکلها در حمل و نقل درون شهری اراک نیز باید با قوت پی گرفته شود و هرگونه سهل انگاری در این راستا باید با برخورد جدی مواجه شود و از متولیان امر درخواست میشود فعالیت نظارتی ویژه برای رعایت پروتکلها داشته باشند.
فرماندار اراک اضافه کرد: روزانه ۱۵ تا ۲۰ گروه کارشناسی بازرسی بهداشت محیط و بهداشت حرفهای مرکز بهداشت در شهرستان اراک انجام میشود و میطلبد که بازرسی اصناف در کنار موراد مرتبط با صنوف در مقابل بیماری کرونا نیز با جدیت دنبال کنند.
رفتارهای غیربهداشتی مساوی مرگ عزیران
رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی اراک گفت: کرونا با شیوعش اهمیت رعایت کردن پروتکلهای بهداشتی را نشان داد و هرجا که مردم و مسئولان کمی نرمش در برابر بیماری نشان دادند کووید ۱۹ حرکت خزندهاش را تهاجمی کرد بنابراین باید مسایل پیشگیرانه را جدی گرفت و تا قطعیت واکسیناسیون و مهار کرونا رفتار مسئولانه در قبال ان را سرلوحه زندگی قرار دارد.
دکتر«محمد جمالیان» افزود: استان با مشارکت خوب مردم به رنگبندی زرد رسیده اما تا دستیابی به وضعیت سفید نباید رعایت پروتکلها کمرنگ شود و نیاز است که مردم سبک زندگی همخوان با کرونا را جدی گرفته و برخی عادات که به شیوع بیشتر بیماری دامن میزند از گذران اوقات خود حذف کنند.
وی اظهار داشت: تجربه در کشور و به ویژه استانهای شمالی نشان داده است هرگونه سهل انگاری موجب بحران خواهد شدو مدیریت بیماری باید در اولویت باشد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی اراک گفت: رعایت دستورات بهداشتی در شهرهای صنعتی استان مانند اراک، ساوه و دلیجان به خاطر ترددهای خارجی اهمیت بالایی دارد و باید آزمایش تشخیصی برای جلوگیری از اوج گرفتن بیماری سختگیرانه اعمال شود.
جمالیان افزود: با نگاهی به آمار شیوع بیماری مشخص میشود وضعیت کووید ۱۹ در استان ناپایدار است و هر لحظه امکان افزایش مبتلایان و تغییر وضعیت آبی به زرد و قرمز وجود دارد.
یکی از شهروندان اراکی به خبرنگار ایرنا گفت: مردم از هجمه کرونا خسته هستند و قرنطینه و محدودیتهای بهداشتی فشار زیادی به زندگی آنان وارد کرده اما چارهای جز این نیست و برای حفظ وضعیت نسبی کاهش بیماری باید به رعایت دستورالعملهای بهداشتی پایبند ماند.
«مرتضی حقپرست» افزود: استفاده از ماسک، شستشو مرتب دستها و رعایت فاصله اجتماعی سه گزینه کنترلی برای کرونا است و در صورت کمرنگ شدن هریک از این مولفهها شاهد خیز دوباره بیماری و مرگ عزیزان خواهیم بود.
وی اظهار داشت: رسیدن به وضعیت زرد و آبی کرونا نتیجه رعایت همگان بوده و حرکت به سمت قرمز شدن شهرها نتها نتیجه عادی انگاری و صعود شیب کرونا است.
یکی از کسبه شهر اراک نیز گفت: کرونا زخم کاری اقتصادی به صنوف وارد کرده و اکنون همه کسبه میدانند که ادامه رعایت دستورالعملهای بهداشتی منوط به تداوم فعالیت اقتصادی و کاهش تلفات است بنابراین همه توان را به کار میگیریم تا بار دیگر بیماری اوج نگیرد و بتوان با آگاهی و جدی گرفتن دستورات بهداشتی از خطر گذشت و دوباره محدودیتها باز نگردد.
«مجتبی شاه محمدی» افزود: مشارکت اصناف در رعایت محدودیتهای کرونایی در کاهش تبعات این ویروس بسیار موثر است و باید همراهی مردم سرلوحه قرار گیرد و هرگونه کم توجهی نتایج غیرقابل جبرانی دارد.
وی اظهار داشت: اصناف در کنار رعایت دستورالعملهای بهداشتی باید به مشتریانی خدمات دهند که خود را ملزم به زدن ماسک و رعایت فاصله اجتماعی میکنند.
فصل سرما به وخامت کرونا دامن میزند
پرستار بخش کرونا بیمارستان امیرالمومنین (ع) اراک گفت: مردم باید تا پایان بیماری به رعایت پروتکلهای بهداشتی پایبند بمانند و از برگزاری هرگونه دورهمی که عامل اصلی بیماری است دوری کنند چرا که در فصول سرد سال و افزایش حضور در محیط های سربسته احتمال با اوج گیری بیماری و وخامت اوضاع دوچندان شده و باید فرصت انتشار سریع بیماری را با آگاهی در رعایت مسایل بهداشتی محدود کرد.
«مریم رضایی» افزود: عادی انگاری با فرضیه نادرست کاهش آمار جانباختگان، بسیار خطرناک است و میتواند منجر به تلفاتی شود که رسیدن به شرایط کنونی را ماهها به تاخیر اندازد.
وی اظهار داشت: اکنون که شرایط بهتر شده و کادر درمان فرصت استراحت دارند نباید شیرینی کاهش مرگ و میر را با سهلانگاری از دست داد هرچند در روزهای اخیر دوباره شواهدی از افزایش آمار به چشم میخورد و باید این مسئله جدی گرفته شود.
این پرستار افزود: افراد پرخطر مانند سالمندان و بیماران زمینهای مانند قلبی و ریوی با کوچکترین بی توجهی مبتلا خواهند شد و درمان را سخت و یا غیر ممکن خواهند کرد.
ویروس کرونا از بهمن ماه سال ۹۸ در ایران شیوع یافت که استان مرکزی پس از قم اولین موارد مثبت بالینی کووید ۱۹ را شاهد بود.