ایلام - ایرنا - سالیان دراز است که استان ایلام با وجود آنکه رتبه سوم منابع نفتی و دوم ذخایر گازی کشور را دارد اما هیچگونه مدیریت مستقلی بر این منابع عظیم نداشته و زیرمجموعه‌ای از مدیریت نفت و گاز غرب کشور است.

به گزارش ایرنا، استان ایلام با دارا بودن ۶ درصد ذخایر نفتی و ۱۱ درصد منابع گاز از قطب‌های اصلی نفت و گاز کشور به شمار می‌رود اما با این وجود اداره این ذخایر عظیم و سهم  عمده اشتغال‌زایی این منابع در دست استان ایلام نیست و منابع نفت و گاز این استان توسط شرکت نفت و گاز غرب کشور در استان کرمانشاه مدیریت و اداره می‌شود.

به کرات مسوولان ارشد استان در دوره‌های مختلف مجلس و دولت، از وزارت نفت خواسته‌اند که مدیریت نفت و گاز ایلام به خود استان واگذار و از مدیریت نفت غرب منفک و جدا شود و این موضوع به یک خواسته و مطالبه مردم این استان تبدیل شده است.

هرچند پیگیری‌ها در خصوص ایجاد یک مدیریت مستقل نفت و گاز در استان ایلام یک درخواست و مطالبه زیاده‌خواهانه نیست و حق قانونی مردم این سامان است، اما هر بار در طول سال‌های گذشته این پیگیری‌ها به بن‌بست رسیده است.

در سال جاری نیز به مانند سال‌های گذشته بارها و به کرات مسوولان استان ایلام به این موضوع مهم پرداخته و پیگیری کرده‌اند و در ماه‌های اخیر نیز این موضوع بار دیگر بر سرزبان‌ها افتاده و کورسوی امیدواری‌ها بازهم در دل مردم استان ایلام روشن شده است.

این امیدواری زمانی قوت گرفت که استاندار ایلام در جریان افتتاح فاز دوم پتروشیمی ایلام، در فرصت کم صحبت با رییس‌جمهوری در پخش زنده تلویزیونی خواسته و مطالبه مردم ایلام را به صورت مستقیم با حجت‌الاسلام و المسلمین حسن روحانی در میان گذاشت.

استاندار: ایجاد مدیریت مستقل نفت و گاز در ایلام مطالبه مردم است

شاید مهمترین مطالبه‌گری در این زمینه را از سوی استاندار ایلام دانست که چهارم دی‌ماه سال جاری و در جریان افتتاح فاز دوم پتروشمی که از طریق ویدیو کنفرانس و با حضور رییس‌جمهوری و وزیر نفت برگزار شد، سلیمانی‌دشتکی از فرصت پیش آمده استفاده کرد و باز هم مطالبه‌ مردم استان ایلام در خصوص ایجاد یک دفتر و مدیریت مستقل را به گوش مسوول ارشد دولت رساند.

استاندار ایلام گفت: مدیریت مستقل نفت و گاز در استان از مهمترین مطالبات و خواسته‌های مردم ایلام است.

قاسم سلیمانی‌دشتکی در آیین افتتاح فاز دوم مجتمع پتروشیمی ایلام اظهار داشت: باتوجه به اینکه ۱۱ درصد منابع گاز و سه درصد نفت کشور در ایلام تولید می شود، ایجاد یک مدیریت مستقل نفت و گاز در استان ضروری است.

وی یادآور شد: در سایه توجه جدی دولت به طرح‌های نفتی در استان ایلام، سرمایه‌گذاری‌های بی‌نظیر و کم‌سابقه‌ای در این منطقه ایجاد شده و هفت میلیارد یورو سرمایه‌گذاری ارزی در استان ایلام صورت گرفته است.

در این آیین رییس‌جمهوری و وزیر نفت قول مساعد دادند که این مطالبه عمومی مردم استان ایلام به طور جدی پیگیری شود و رییس‌جمهوری در این آیین صراحتا از استاندار ایلام خواست این مطالبه بحق را در قالب یک نامه و دادخواست رسمی به هیات دولت برای پیگیری جدی‌تر ارسال کند.

مطرح کردن خواست و مطالبه مردم ایلام توسط استاندار در هر فرصتی

البته سلیمانی‌دشتکی پیش از این در ۱۲ مهرماه که اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به استان ایلام سفر کرده بودند باز هم این خواسته را تکرار کرد.

استاندار ایلام گفت: به عنوان نماینده عالی دولت در استان خواهان مدیریت مستقل منابع نفت و گاز در استان ایلام هستم.

سلیمانی‌دشتکی در نشست مشترک رییس و اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی و مسوولان وزارت نفت خواستار ایجاد دفتر نمایندگی مستقل نفت و گاز و پتروشیمی در استان شد.

وی با قدردانی از خدمات ویژه وزارت نفت به خاطر سرمایه‌گذاری های هنگفتی که طی این سال ها در استان انجام داده است، تاکید کرد: تقاضا داریم برای مدیریت بهتر این منابع عظیم، دفتر مستقل‌ نفت و گاز در استان ایلام شکل گیرد و البته این خواسته از مطالبات مهم مردم استان نیز هست.

وی یادآور شد: از ۵۰ هزار میلیارد تومانی که طی سه سال گذشته در استان سرمایه‌گذاری شده است بیش از ۷۰ درصد آن متعلق به طرح ها و پروژه های نفت و گاز و پتروشیمی است که به سامان رساندن این سرمایه گذاری ها، ضرورت ایجاد دفتر نمایندگی نفت و گاز در استان را دو چندان کرده است.

نبود دفتر مدیریت نفت و گاز باعث به تعویق افتادن پروژه‌های مهم ایلام شده است

استاندار ایلام در حضور اعضای برخی از کمسیون‌های تخصصی مجلس شورای اسلامی متشکل از اعضای کمسیون‌های انرژی، اقتصادی، کشاورزی و صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی و معاون دفتر امور آب و کشاورزی سازمان برنامه و بودجه کشور یک بار دیگر در تاریخ ۲۱ شهریورماه امسال مطالبه‌گر این موضوع مهم شده بود.

استاندار ایلام گفت: ۷۰ درصد سرمایه‌گذاری های انجام شده در استان ایلام طی سه سال گذشته در حوزه نفت و گاز بوده است که این موضوع و همچنین وجود ذخایر عظیم نفت و گاز در استان می‌طلبد ایلام دفتر مدیریت نفت و گاز مستقل داشته باشد.

سلیمانی‌دشتکی در نشست شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان ایلام که با حضور اعضای برخی از کمسیون‌های تخصصی مجلس شورای اسلامی برگزار شد، افزود: عدم استقرار دفتر مدیریت نفت و گاز در ایلام باعث به تعویق افتادن اجرا و تکمیل پروژه‌های مهمی مانند پتروشیمی در شهرستان های مهران، دره شهر و هلیلان شده است.

وی یادآور شد: ضمن قدردانی از کمک‌های وزارت نفت و توجه ویژه این وزارتخانه به استان ایلام، اما باید مدیریت بخش نفت و گاز مربوط به ایلام به خود استان واگذار شود که تحقق این موضوع موجب بهره‌وری در مدیریت منابع و کاهش نرخ بیکاری در استان خواهد شد.

نمایندگان ایلام خواستار تاسیس دفتر نفت و گاز غرب کشور در این استان شدند

سارا فلاحی، علی اکبر بسطامی و بهزاد علیزاده نمایندگان ایلام در مجلس شورای اسلامی نیز در نشست مشترک شورای برنامه‌ریزی و توسعه و اقتصاد مقاومتی استان ایلام با حضور نوبخت از عدم استقرار دفتر نفت و گاز غرب کشور در ایلام انتقاد کردند و خواستار تاسیس این دفتر در استان شدند.

سارا فلاحی در این نشست گفت: عدم استقرار دفتر نفت و گاز غرب کشور در ایلام نوعی تبعیض در حق مردم این استان است.

وی یادآور شد: تعداد کم نمایندگان ایلام در مجلس باعث شده است از قدرت‌چانه زنی لازم برای جذب اعتبار برخوردار نباشیم.

وی تاکید کرد: محدودیت‌های اعتباری دولت ناشی از تحریم‌ها را درک می کنیم اما ایلام هشت سال به واسطه جنگ تحمیلی از مدار توسعه عقب افتاده است که انتظار داریم با نگاه مومنانه و عادلانه منابع مالی توزیع تا ریشه‌های فقر و تبعیض در کشور قطع شود.

پروژه‌های بزرگ نفت و گاز ایلام باید توسط افراد بومی اداره شوند

دیگر نماینده ایلام در مجلس شورای اسلامی گفت: پروژه‌های بزرگ صنعتی و نفتی و گازی با وجود نیروهای بومی توانمند توسط افراد غیربومی مدیریت می‌شوند.

علی‌اکبر بسطامی بر ضرورت راه‌اندازی دفتر نفت و گاز غرب در ایلام تاکید کرد و افزود: این استان دارای بیشترین میزان تولید نفت و گاز در غرب کشور است.

وی یادآور شد: ایلام دارای بیشترین میزان ذخایر گاز و نفت در غرب ایران است و همچنین بیشترین تولید نفت و گاز در غرب کشور نیز از این استان انجام می‌شود.

لزوم استقرار دفتر نفت و گاز غرب کشور در ایلام

بهزاد علیزاده نماینده حوزه جنوبی ایلام در مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست بر لزوم استقرار دفتر نفت و گاز غرب کشور در ایلام با توجه به قرارگیری ۹۰ درصد ذخایر این منطقه در استان تاکید کرد.

ایلام بدلیل ظرفیت‌های نفت و گاز از اولویت‌های کمیسیون انرژی است

رییس کمیسون انرژی که مهرماه سال جاری به استان ایلام سفر کرده بود نیز در این سفر به اهمیت جایگاه نفتی استان ایلام در کشور اشاره کرد و توجه به این استان را از اولویت‌های کمیسیون انرژی مجلس برشمرد.

رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: استان ایلام بواسطه داشتن ظرفیت‌های بالا در زمینه نفت و گاز از اولویت‌های این کمیسیون محسوب می‌شود.

فریدون عباسی‌دوانی در حاشیه بازدید از پروژه‌های نفت و گاز دهلران با اشاره به درخواست مجمع نمایندگان و مسئولان استان برای استقرار دفتر نفت و گازدر ایلام افزود: مجلس در این زمینه بر تمرکز زدایی از تهران تاکید دارد که شرکت‌ها همه به مناطق کشور بیایند تا مالیات‌هایی که پرداخت می‌شود و مالیات بر ارزش افزوده شامل این استان‌ها شود و امیدواریم این موضوع در آینده اجرایی شود.

رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: باید با بهترین برنامه‌ریزی و ایجاد بسترهای لازم برای افزایش درآمدها و ثروت در استان به نفع معیشت مردم و سطح زندگی مردم استان از آنها بهره‌برداری کنیم.

 ایجاد دفتر مستقل نفت و گاز ایلام به شرط نداشتن بار مالی

پس از مطالبه‌گری‌های مکرر استاندار ایلام، مرحله دوم این مطالبه‌گری را نماینده مردم استان ایلام در مجلس شورای اسلامی دنبال کرد.

سارا فلاحی برای طرح پرسش در این خصوص، وزیر نفت را به مجلس کشاند تا در تریبون علنی مجلس فریاد مردم استان ایلام را به گوش مسوول ارشد این وزارتخانه و نمایندگان مجلس برساند.

وزیر نفت دولت تدبیر و امید بار دیگر قول مساعدت و پیگیری داد تا در صورت نداشتن بار مالی برای دولت، مدیریت مستقل نفت و گاز در استان ایلام ایجاد شود.

نماینده مردم استان ایلام در مجلس شورای اسلامی در این خصوص گفت: پیگیری ایجاد دفتر و مدیریت مستقل نفت و گاز ایلام یک مطالبه عمومی و قدیمی است که هنوز وزارت نفت در دولت‌های مختلف به این خواسته مردم ایلام پاسخ مثبت و روشنی نداده است.

سارا فلاحی افزود: اما اکنون ما به طور جدی درصدد پایان‌دهی به این خواسته هستیم و مسوولان استان ایلام اعم از استاندار و مجموعه نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی در حال پیگیری و به ثمررساندن این مطالبه همگانی هستند.

وی یادآور شد: در این راستا از اسناد و مدارک نمایندگان ادوار گذشته که در مجلس شورای اسلامی پیگیر این موضوع بوده‌اند برای تحقق این مطالبه استفاده شده است تا تصمیم‌گیران نهایی این موضوع به تاریخی و ریشه‌دار بودن خواسته مردم استان ایلام اذعان یابند.

فلاحی گفت: برای تحقق ایجاد مدیریت مستقل نفت و گاز در استان ایلام، طرح سوال از وزیر نفت در دستور کار قرار گرفت و در این راستا وزیرنفت برای پاسخگویی به مجلس آمد و توضیحاتی را در این خصوص ارائه داد.

وی اضافه کرد: وزیر نفت قول مساعد داد در صورتی که ایجاد دفتر مستقل نفت و گاز در استان ایلام برای دولت بار و هزینه مالی نداشته باشد و در صورت تصویب کمیسیون تلفیق، سال آینده ایجاد این دفتر وارد لایحه ۱۴۰۰ دولت شود.

وی تاکید کرد: هم‌اکنون زیرساخت‌های این مدیریت مستقل در استان ایلام فراهم هست و هیچ‌گونه بار و هزینه مالی خاصی برای دولت نخواهد داشت و امیدواریم کمیسیون تلفیق مجلس نیز با دید مثبت به این مطالبه بحق و چندین ساله مردم استان ایلام موضوع را بررسی کنند.

رونق اقتصاد نفتی ایلام در سایه ایجاد مدیریت مستقل نفت و گاز

اگر مدیریت مستقل نفت و گاز در استان ایلام شکل بگیرد، این مدیریت از نفت و گاز غرب منفک و به نفت و گاز مرکزی ملحق خواهد شد و بدون شک تحقق این موضوع موجب سرمایه در گردش، اشتغال‌زایی و رونق اقتصادی برای استان ایلام می‌شود.

مدیریت این دفتر در صورت ایجاد به دست خود استان ایلام خواهد بود و نگاه و تزریق اعتبارات به پروژه‌های نفتی این منطقه بیشتر و تاثیرگذارتر از گذشته خواهد شد و سرمایه در گردش صنایع نفتی ایلام در خود استان می‌ماند.

ایلام یکی از استان‌های برخوردار از نظر منابع غنی نفت و گاز کشور است که با وجود تعدد آمار دستکم در حوزه نفت با ۶ درصد منابع نفتی کشور در جایگاه سوم و در حوزه گاز با ۱۱ درصد منابع گازی رتبه دوم کشور را دارد.

این استان با دارا بودن یک تریلیون مترمکعب ذخائر شناخته شده گاز، استعدادها، ظرفیت‌ها و قابلیت‌های بی‌نظیری دارد به طوریکه بهره‌برداری از این منابع عظیم خدادادی علاوه بر عواید اقتصادی زیاد برای استان باید همراه با ایجاد اشتغال و رفع بیکاری جوانان منطقه شود.

ایلام همچنین دارای بیش از ۱۷ میلیارد بشکه ذخائر نفتی است و با توجه به این میزان ذخائر باید مقدمات ساخت پالایشگاه در این استان فراهم تا تولیدات نفتی در همین استان پالایش و عرضه شود که این امر منجر به اشتغال افراد بیکار خواهد شد.