به گزارش روز یکشنبه ایرنا، منابع غربی به تازگی اعلام کردند که دولت جدید آمریکا به صورت موقت فروش تسلیحات نظامی به عربستان و امارات به ویژه فروش جنگندههای اف ۳۵ را متوقف کرده، اقدامی که مورد توجه رسانهها و تحلیلگران مسایل منطقه قرار گرفته است.
روزنامه «وال استریت ژورنال» به نقل از مقام های آمریکایی نوشت که دولت «جو بایدن» همزمان با بررسی معاملات تسلیحاتی که دولت «دونالد ترامپ» مجوز آنها را صادر کرده، به طور موقت خواستار توقف فروش تسلیحات به دو کشور عربستان و امارات شده و دلیل آن جنگ آنها علیه یمن است.
بر اساس گزارش وال استریت ژورنال، تصمیم تسلیحاتی دولت بایدن شامل توقف فروش مهمات با هدایت دقیق به ریاض و همچنین جنگندههای پیشرفته اف ۳۵ به ابوظبی است، معاملهای که واشنگتن در دولت ترامپ تصویب کرده بود.
اقدام دولت بایدن در توقف فروش جنگندههای اف ۳۵ به ابوظبی و ریاض با واکنش «یوسف العتیبه» سفیر امارات در واشنگتن مواجه شد، ولی وی با عادی جلوه دادن این موضوع ادعا کرد که امارات انتظار داشت تا دولت جدید آمریکا سیاستهای دولت ترامپ را بازنگری کند، به ویژه اینکه فروش جنگندههای اف ۳۵ به امارات و عربستان معاملهای فراتر از فروش تجهیزات نظامی به یک شریک است.
العتیبه بدون اشاره به جنایات سران ابوظبی و ریاض در کشتار مردم مظلوم یمن با ادعای این که سلاحها «نقش بازدارندگی» دارند، افزود که مانند آمریکا، این گونه سلاحها به امارات اجازه میدهد تا دارای بازدارندگی قوی در برابر تجاوزها به موازات گفت وگوهای جدید و همکاریهای امنیتی باشد و این وضعیت به اطمینان خاطر شرکای منطقهای کمک میکند!
«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه جدید آمریکا در نخستین مصاحبه مطبوعاتی خود تاکید کرد که این وزارتخانه در حال بازنگری در معاملات فروش سلاح با دیگر کشورها است.
نکته بعدی ادعای بایدن در دوران تبلیغات ریاست جمهوری آمریکا است . او بارها قول داده که به جنگ یمن که حدود شش سال از آن میگذرد، پایان دهد و دلیل جلوگیری از فروش جنگندههای اف ۳۵ نیز در همین راستا میباشد، ولی هنوز معلوم نیست که رییس جمهوری جدید آمریکا تا چه حد به قول و قرار خود پایبند است و یا اینکه وی نیز همچون ترامپ برای گرم کردن بازار و بهرهمندی از دلارهای نفتی اعراب نقشه کشیده است یا نه ، ولی هرچه باشد، بیشترین نفع را در این بین صهیونیستها میبرند.
البته بایدن همین بازی را نیز با سران عربستان به ویژه «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی آغاز کرده و باید منتظر بود و دید که هدف رییس جمهوری جدید آمریکا از این اقدام چیست.
در همین پیوند پایگاه خبری میدل ایست نیوز نوشت که دولت جدید آمریکا به رهبری جو بایدن به طور موقت فروش تسلیحات به عربستان را در راستای بازبینی روابط دفاعی آمریکا با برخی از کشورهای شورای همکاری خلیج فارس متوقف کرد اما در این میان، کشورهای متعددی از جمله روسیه وجود دارند که برای فروش تسلیحات به عربستان و به دست آوردن بخشی از بازار پرسود این کشور تمایل زیادی دارند.
در همین زمینه، مجله آمریکایی نشنال اینترست ((National Interest ) به معرفی پنج جنگافزار روسی پرداخته است که عربستان برای خرید آن تمایل دارد.
سامانه پدافندی S-۴۰۰
عربستان تاکنون بارها تمایل خود را برای خرید سامانه پدافند موشکی S-۴۰۰ اعلام کرده است، به طوری که در سال های ۲۰۰۹ و ۲۰۱۷ میلادی اخباری دال بر قرارداد تسلیحاتی عربستان با روسیه برای خرید چند مرحلهای این سامانه منتشر شد اما تاکنون این قرارداد عملیاتی نشده است.
در همین راستا، «ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهوری روسیه در تابستان ۲۰۱۹ میلادی اعلام کرد: «ما آماده کمک به عربستان برای حفاظت از مردم این کشور هستیم، آنها نیازمند اتخاذ تصمیم های هوشمندانه هستند همان طور که ایران اقدام به خرید سامانه S-۳۰۰ کرد یا مانند اردوغان که تصمیم به خرید سامانه پدافندی پیشرفته S-۴۰۰ گرفت.
در این میان، به نظر می رسد تنها محدودیت عربستان برای انعقاد قرارداد خرید S-۴۰۰، نگرانی ریاض از انتقام قریب الوقوع آمریکا در قالب تحریمها است.
جنگندههای سوخو ۳۵
ناوگان نیروی هوایی عربستان اکنون از کمتر از ۲۰۰ جنگنده F-۱۵ تشکیل شده است، کرملین در سال ۲۰۱۷ میلادی به ریاض پیشنهاد داد تا ناوگان هوایی خود را با جنگنده سوخو ۳۵ نوسازی کنند.
جنگنده چندمنظوره «سوخو-۳۵» جت مافوق صوت ساخت کارخانه هواپیماسازی سوخو است که سال ۲۰۰۷ ساخته شد و تاکنون ده ها پرواز آزمایشی انجام داده است. این جنگنده نسل ۴ محسوب می شود که از قابلیت های ویژه ای از جمله قدرت مانور بالا و سامانه هدایت الکترونیکی پیشرفته برخوردار است.
این جنگنده ها که می توانند هشت هدف را همزمان شناسایی، تعقیب و با موشک های پیشرفته نابود کنند، همچنین با سامانه پارازیت افکنی، توان بالایی برای پنهان شدن از دید رادارهای دشمن دارند.
سوخو-۳۵، جنگنده تک کابینه و دو موتوره، چند منظوره با قابلیت مانور بالا است. این جنگنده نسبت به سوخو-۲۷، از ویژگیهای آیرودینامیکی بهتر، مانورپذیری بهتر، برد بیشتر، موتور قویتر و تجهیزات الکترونیکی پیشرفتهتر برخوردار است.
در سال ۲۰۱۷ گزارشهایی منتشر شد مبنی بر اینکه مسکو و ریاض در مراحل پیشرفته عقد قرارداد خرید ۱۲ تا ۱۸ فروند جنگنده سوخو ۳۵ هستند اما روشن نیست این مذاکرات به کجا ختم شد اما واضح است که خرید این جنگندهها همانند سامانه پدافندی با مخالفت شدید واشنگتن رو به رو شده است.
کلاشینکوف AK-۱۰۳
عربستان از جمله کشورهای خاورمیانه است که تمایل بسیاری برای خرید نسل جدید سلاحهای کلاشینکوف از خود بروز داده است، ریاض در سال ۲۰۱۹ میلادی قراردادی با شرکت بزرگ تسلیحاتی روسیه Rostec برای خرید انبوه و تولید کلاشینکوف AK-۱۰۳ در داخل عربستان منعقد کرد.
AK-۱۰۳ وزنی در حدود ۳ کیلو و ۶۰۰ گرم داشته و طول آن ۹۴۳ میلی متر است. نواخت تیر آن ۶۰۰ گلوله در دقیقه و سرعت دهانه گلوله در آن ۷۱۵ متر بر ثانیه است. وزن این سلاح به نسبت کلاش های موجود بین ۱۰۰ الی ۲۰۰ گرم سبک تر است. برد موثر آن در حدود ۵۰۰ متر است.
بدنه این سلاح با مواد ضد زنگ زدگی پوشانده شده و مقاومت بسیار خوبی در برابر شرایط بد جوی و رطوبت دارد. مکانیزم عملکرد AK-۱۰۳ مثل اکثر مدل های این سری گلنگدن چرخشی و استفاده از نیروی حاصل از احتراق گاز باروت است. برگه ناظم آتش این سلاح به مانند مدلهای قبلی خانواده AK در کنار بدنه قرار گرفته و در سه حالت ضامن، تک تیر و رگبار فعالیت می کند. یک مدل از این سلاح به نام AK-۱۰۳-۲ توان شلیک سه تیر را نیز دارد.
راکت انداز روسی TOS-۱
شرکت صنایع نظامی عربستان در سال ۲۰۱۷ میلادی قراردادی بزرگ با شرکت آبارون اکسپورت برای تولید بومی سامانه راکتانداز سنگین TOS-۱بست.
راکتهای ۲۲۰ میلیمتری این سامانه در مدل TOS-۱M دارای کمینه برد ۵۰۰ متر و بیشینه برد ۳.۵ کیلومتر هستند. اما در مدل جدیدتر TOS-۱A که با نام خورشید سوزان از سال ۲۰۰۱ وارد خدمت شد، کمینه برد راکتها به ۴۰۰ متر کاهش و بیشینه برد نیز افزایش یافته به ۶ کیلومتر میرسد البته ناگفته نماند به دلیل افزایش وزن راکتها به ۹۰ کیلوگرم، شمار لولههای پرتابگر در مدل TOS-۱A به ۲۴ عدد کاهش یافته است.
TOS-۱A میتواند در کمتر از ۱ ثانیه دو راکت شلیک کند و برای شلیک همه ۲۴ راکت خود نیز تنها ۱۲ ثانیه زمان نیاز دارد. راکت انداز روسی TOS-۱ برای شلیک دقیق راکتهایش به فاصله یاب لیزری و هدف گیر کامپیوتری مجهز است. در مدل TOS-۱A کامپیوتر بالستیک سامانه دستخوش ارتقا نیز شده است.
راکت انداز روسی TOS-۱ دارای دو نوع راکت برای شلیک هستند. نوع اول که آتشزا بوده و نوع دوم نیز گرمافشاری یا همان ترموباریک هستند. به نوع دوم راکت هواسوز یا خلاء ساز نیز گفته میشود. روش کار این راکتها به این صورت است که ابتدا با انفجاری کوچک یک ابر گازی به شدت مشتعل شونده را در محیط رها کرده تا با هوا ترکیب شود و سپس با انفجار دوم آن را منفجر میکنند. آتش گرفتن ناگهانی این ابر ضمن آزاد کردن مقدار زیادی انرژی در پی انفجاری طولانی مدت، سبب سوختن هوای آن محل نیز میشود. از این رو به این نوع راکتها خلاء ساز نیز گفته میشود.
موشک هدایتشونده ضد تانک « ۹ ام۱۳۳ کورنت» ۹M۱۳۳ Kornet
موشک هدایت شونده ضدتانک کورنت یکی از معروفترین جنگافزارهای صادراتی روسیه به خاورمیانه به شمار میرود که شرکت صنایع نظامی عربستان به موجب توافق انتقال تکنولوژی سال ۲۰۱۷ میلادی چندین فروند از آن را خریداری کرده و در داخل نیز تولید می کند.
موشک هدایتشونده ضد تانک « ۹ ام۱۳۳ کورنت / ۹M۱۳۳ Kornet» یکی از پیشرفتهترین نمونهها از این دسته موشکها است. این موشک با برد بسیار بالایی که دارد به راحتی از رقبای خود پیشی گرفته است.
این موشک که دارای دوربین نوری و حرارتی است توسط لیزر هدایت میشود و میتواند موشکها را در خط مستقیم لیزر به سمت هدف هدایت کند. همچنین قابلیت حمل کلاهکهای مختلفی دارد که میتوانند علیه سازهها، زرههای واکنش انفجاری و سنگرها استفاده شود.