به گزارش ایرنا، سال ۱۳۷۰ دانشکده تربیت دبیر ملایر وابسته به دانشگاه بوعلی سینا همدان با پذیرش ۳۰ دانشجو در رشته علوم تربیتی، تکنولوژی و آموزشی آغاز به کار کرد، همزمان نیز زمینی در کیلومتر چهار جاده اراک (محل فعلی دانشگاه) به این دانشکده اختصاص یافت و مقدمات ساخت آن فراهم شد.
از سال ۱۳۷۳ با پذیرش دانشجو در رشته دبیری ریاضی، تعداد رشتهها به ۲ رشته افزایش یافت و این روند تا سال ۷۹ با فراز و نشیبهایی ادامه یافت، تا اینکه سال ۱۳۷۹ تلاش مسوولان وقت دانشکده، کمکهای ارزشمند افراد نیکوکار این شهرستان و همچنین انتقال ساختمان دانشکده صنعت از وزارت نفت به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، زمینه توسعه این دانشکده را به مجتمع آموزش عالی ملایر فراهم کرد و همزمان کمیتهای تخصصی کار تهیه و تدوین برنامه توسعه دانشگاه ملایر را به انجام رساند.
سال ۱۳۸۴ مجتمع آموزش عالی ملایر از دانشگاه بوعلی سینا مستقل شد و به طور رسمی به عنوان «دانشگاه ملایر» فعالیت خود را آغاز کرد و با تلاش و کوشش مسوولان، روند تکمیل پروژه ساختمان اصلی دانشگاه شتاب بیشتری گرفت و سایت جدید دانشگاه در سال ۱۳۸۶ به بهرهبرداری رسید و پس از آن با اهتمام مسوولان برای توسعه همه جانبه دانشگاه، تلاشهای فراوانی برای اخذ مجوز رشتههای جدید آغاز شد.
دانشگاه ملایر در این مدت با نوع نگاه مدیران و همراهی مسوولان این شهرستان متحول شد و به عنوان دومین دانشگاه جامع استان همدان در حوزه آموزش عالی بر مدار توسعه مطلوبی قرار گرفته است و در حال حاضر این دانشگاه دارای ۷۱ رشته تحصیلی شامل ۱۴ رشته در مقطع دکتری، ۳۱ رشته در مقطع کارشناسی ارشد و ۲۶ رشته در مقطع کارشناسی است و بیش از ۶ هزار دانشجو در قالب هفت دانشکده عمران و معماری، فنی و مهندسی، منابع طبیعی و محیط زیست، علوم پایه، علوم ریاضی و آمار، ادبیات و علوم انسانی و کشاورزی مشغول به تحصیل هستند.
به باور رییس دانشگاه ملایر، این دانشگاه را به نوعی میتوان نگین علمی شهر تلقی کرد که هر اندازه زیباتر بدرخشد، میتواند در حوزههای مختلفی همچون توریست، سرمایهگذاری اقتصادی، گردشگری و ایجاد امنیت اقتصادی نقشآفرینی بهتری داشته باشد و شهر با یک توفیق روزافزونتری مواجه باشد.
افتتاح چهار پروژه ملی در دانشگاه ملایر
خسرو سایوند در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا، به روند شتابان دانشگاه ملایر طی سالهای گذشته اشاره و عزم عمومی کشور اعم از دولت و مجلس برای توسعه این فضای آموزشی به عنوان یک دانشگاه جوان را همواره مثبت و با رشد فزاینده دانست و همراهی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، نمایندگان مجلس، مجموعه استان و شهرستان و فرماندار ویژه ملایر برای توسعه این دانشگاه را ستودنی خواند.
وی جذب بیش از ۱۳ رشته تحصیلی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در رشتههای مهندسی منبت، مهندسی عمران، محیط زیست، مهندسی باغبانی، کارشناسی ارشد گیاهان دارویی و زینتی و اخذ مجوز پژوهشکده مبل و منبت را اتفاقی خوشایند عنوان کرد و از خرید بیش از سه میلیارد تومان تجهیزات آزمایشگاهی هایتک خبر داد.
رییس دانشگاه ملایر بیان کرد: با پیگیریهای انجام شده امسال بیش از یکصد کارمند این دانشگاه از ۱۶۳ نیروی فعال موجود دانشگاه تبدیل وضعیت شدند و ۸۰ درصد نیروها از قراردادی به پیمانی و ۲۰ درصد از پیمانی به رسمی، آزمایشی و رسمی و قطعی تبدیل وضعیت شدند.
سایوند با اشاره به پذیرش بیش از یکهزار و ۷۰۰ دانشجو در سالتحصیلی امسال، افزود: با اخذ اعتبارات خوبی از منابع وزارت علوم، سازمان برنامه و بودجه و منابع استانی، بهزودی چهار پروژه ملی دانشگاه ملایر به بهرهبرداری خواهد رسید و سالن آمفیتئاتر با ۸۰۰ نفر ظرفیت، مرحله نهایی پژوهشکده انگور و کشمش و محوطهسازی دانشگاه با ۲۰ هزار مترمربع از جمله این پروژهها است.
وی به ایجاد یک فارم تحقیقاتی مدرن و مزرعه آموزشی و پژوهشی در دانشگاه ملایر و افتتاح آن همزمان با ایام دهه فجر اشاره و بیان کرد: تعدادی از پروژههای دانشگاه ملایر همچون سالن آمفیتئاتر و کتابخانه مرکزی ردیف اعتباری آنها حدود ۶ سال مسدود شده بود که با اخذ ردیف بودجه خاص از طریق خیران، وزارت علوم، سازمان برنامه و بودجه و مدیریت دانشگاه در مراحل انتهایی تکمیل قرار دارند.
رییس دانشگاه ملایر: با پیگیریهای انجام شده امسال بیش از یکصد کارمند این دانشگاه از ۱۶۳ نیروی فعال موجود دانشگاه تبدیل وضعیت شدند و ۸۰ درصد نیروها از قراردادی به پیمانی و ۲۰ درصد از بیمانی به رسمی، آزمایشی و رسمی و قطعی تبدیل وضعیت شدند.
سایوند یادآور شد: کتابخانه مرکزی دانشگاه نیز به عنوان یک پروژه ملی قرار بود سال ۹۱ به بهرهبرداری برسد، اما به دلیل مشکلات اقتصادی و نوسانات نرخ ارز از سال ۹۵ ردیف بودجه آن مسدود که سال ۱۴۰۰ ردیف اعتباری برای آن ایجاد شد و هم اکنون با ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی در دست اجرا است.
اخذ پژوهشکده معدن؛ رهاورد دانشگاه ملایر
وی با اشاره به اینکه در ۲ سال گذشته انقلاب عمرانی در دانشگاه ایجاد شد گفت: مهمانسرای اساتید، تصفیهخانه و محوطهسازی دانشگاه از طرحهایی بود که بخش عمدهای از عملیات اجرایی آنها انجام شده بود و با اخذ اعتبار مورد نیاز به اتمام رسیدند و همچنین دانشکده فنی و مهندسی نیز مرحله نخست آن ۲ سال آینده به اتمام میرسد.
رییس دانشگاه ملایر اخذ قراردادهای بینالمللی با چند دانشگاه تراز اول خارج از کشور، ۲ دانشگاه معتبر مالزی و همچنین با مراکز تحقیقات پیشرفته داخل کشور را موفقیتی بزرگ برای این دانشگاه برشمرد و ابراز امیدواری کرد: ارتباط دانشگاه با صنعت بتواند نقش شهر ملایر با خوبی ایفا کند و با اجرای طرحهای تحقیقاتی مطلوب به فضای اقتصادی شهر، استان و کشور کمک کنیم.
سایوند اخذ پژوهشکده مبل و منبت پس از جهانی شدن مبلمان منبت ملایر را در راستای کمک به نگرش علمی و سیستماتیک این هنر صنعت عنوان کرد و گفت: پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه نیز با تمام توان در حال حرکت است و بهزودی با اخذ مجوز پژوهشکده معدن، این دانشگاه خود را رخ به رخ صنعت و معدن قرار میدهد.
سال ۹۹؛ سال انقلاب عمرانی در دانشگاه ملایر
وی سال ۹۹ را برای دانشگاه ملایر سالی پر خیر و برکت و پر از اتفاقات خوب دانست و ابراز امیدواری کرد بتوانیم رسالت دانشگاههای نسل سوم و چهارم مبنی بر اینکه زندگی بتواند در کنار دانش، مسیر سهلالوصولتری را به خود بگیرد، اجرا کنیم، به شرط آنکه همه پای کار باشند و این فرهنگ را ایجاد کرد که در کنار علم، رفاه را هم آورد و ثروت تولید کرد.
سایوند نوع نگاه دانشگاه به حوزه کشاورزی و گردشگری را نیز در راستای رشد و توسعه شتابان دانست و ادامه داد: در این راستا از ظرفیتهای دانشگاه در تمامی حوزهها بهره گرفتهایم و در ایجاد فضای رسانهای، حوزه نرمافزاری و زیرساختها، متخصصان خوبی داریم که با کمترین سرمایهگذاری، بیشترین اثربخشی را خواهند داشت.
به گفته وی دانشگاه ملایر در حوزههای علوم انسانی، گروه علوم دامی، روانشناسی، حقوق، عمران و معماری، مواد، متالوژی، جنگل، فناوری مواد و لیزر با استفاده از پژوهشکده لیزر، آزمایشگاههای مرکزی و هیات علمی دارای بسترهای مستعد و آمادهای است که میتواند به همه دستگاههای اجرایی و کارآفرینان فکر و ایده تزریق کند و پذیرای طرحهای بسیاری است تا با کیفیت مطلوب و هزینه ناچیز اجرایی کند.
رییس دانشگاه ملایر همچنین بیان کرد: یکی از اتفاقات خوبی که به عنوان مدیریت سبز در این دانشگاه رخ داد، کاشته شدن دهها اصله نهال در دانشگاه بود و طوری برنامهریزی شد که دانشگاه بتواند فضای سبز مطلوبی را ایجاد کند.
سایوند: دانشگاه ملایر در حوزههای علوم انسانی، گروه علوم دامی، روانشاسی، حقوق، عمران و معماری، مواد، متالوژی، جنگل، فناوری مواد و لیزر با استفاده از پژوهشکده لیزر، آزمایشگاههای مرکزی و هیات علمی دارای بسترهای مستعد و آمادهای است که میتواند به همه دستگاههای اجرایی و کارآفرینان فکر و ایده تزریق کند و پذیرای طرحهای بسیاری است تا با کیفیت مطلوب و هزینه ناچیز اجرایی کند.
سایوند گفت: برای سال ۱۴۰۰ برنامهریزی دقیقی انجام دادهایم تا علاوه بر پژوهشمحور بودن دانشگاه، به رسالت آموزشی، فرهنگی و اجرایی دانشگاه نیز خللی ایجاد نشود.
وی توجه به ارتقابخشی در حوزه بینالمللی با توجه به دارا بودن ۲ عنوان جهانی، تولید ثروت و تاثیرگذاری در حوزه فرهنگ و زندگی شهری را از رویکردهای اصلی دانشگاه ملایر برشمرد و تاکید کرد: تلاش ما بر این است تا ارتباط دانشگاه با صنعت و جامعه به گونهای باشد که بتواند در ارتزاق و ایجاد درآمدزایی خود نقشآفرینی پررنگتری داشته باشد.
به دنبال ایجاد فضای جدید در دانشگاه نیستیم
رییس دانشگاه ملایر در عین حال به مشکلات مالی و کمبود منابع مالی در یکسال اخیر اشاره کرد و افزود: سال گذشته ۹۰ میلیارد تومان اعتبار برای دانشگاه ملایر پیشبینی کردیم که حدود ۶۰ درصد از این رقم را برای سال جاری پیشنهاد دادیم که تاکنون بین ۲۰ تا ۳۰ درصد از این مبلغ تحقق پیدا نکرده است.
سایوند خاطرنشان کرد: وضعیت دانشگاه ملایر در اعتبارات خیلی مطلوب نیست، اما شکننده هم نیست.
وی با اشاره به تحول ساختاری دانشگاه، کیفیسازی در حوزههای مختلفی همچون آب، محوطهسازی، ترمیم ساختمانها و اتمام پروژههای نیمهکاره را از رویکردهای دیگر دانشگاه عنوان و بیان کرد: در حال حاضر نیاز به ایجاد فضای جدیدی در دانشگاه نداریم، بلکه به دنبال حفظ فضاهای فعلی و رساندن فضاهای نیمهکاره به نتیجه مطلوب هستیم.
رییس دانشگاه ملایر اضافه کرد: علاوه بر این به دنبال جذب رشتههای کاربردی بین رشتهای همچون مهندسی راهآهن، هستهای، مبل و منبت، معدن و دیگر رشتههایی که نیاز جدی کشور و منطقه باشد و هیات علمی متخصص را نیز داشته باشیم، هستیم.
دانشگاه ملی ملایر در چهار کیلومتری محور ملایر به اراک واقع شده است.