اسلام‌آباد - ایرنا - همزمان با تداوم طرح فراگیر مبارزه با قاچاق سوخت در پاکستان و شناسایی هزاران جایگاه‌های عرضه غیرقانونی فرآورده‌های نفتی در این کشور، مجلس سنای پاکستان با تاکیدبر حفاظت از معیشت مردم ایالت بلوچستان (مسیراصلی عبورسوخت قاچاق) خواهان قانونمندسازی تجارت سوخت با جمهوری اسلامی ایران شد.

به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا، طرح فراگیر مبارزه با قاچاق سوخت در پاکستان به دستور «عمران‌خان» نخست وزیر این کشور که از اواسط ماه گذشته میلادی آغاز شد، همچنان ادامه دارد و اداره حراست اداره کل امور فرآورده‌های نفتی از شناسایی ۱۳۶۴ جایگاه عرضه سوخت دیگر که در خرید و فروش بنزیل و گازوئیل قاچاق دست دارند، خبر داد.

نشست مسوولان حراست اداره امور نفت وزارت نفت و انرژی پاکستان با اعضای کمیسیون امور نفت در مجلس سنای این کشور روز گذشته در اسلام‌آباد برگزار و مسوولان به اطلاع نمایندگان سنا رساندند که عملیات ضربتی علیه قاچاقچیان و تمامی عوامل خرید و فروش فرآورده‌های نفتی در ایالات پنجاب، سند و خیبر پختونخوا در جریان است.

سناتور «میرکبیر محمدشاهی» که ریاست جلسه کمیسیون امور نفت مجلس سنای پاکستان را برعهده داشت گفت: بیش از ۲.۲ میلیون نفر از ساکنان ایالت بلوچستان به عنوان استان همجوار مرزی با جمهوری اسلامی ایران، از طریق تجارت سوخت امرمعاش می‌کنند، بنابراین در کنار طرح فراگیر مبارزه با قاچاق، مسوولان باید به فکر تنظیم تجارت قانونی سوخت با ایران باشند.

مسوولان اداره کل امور نفت پاکستان به اطلاع نمایندگان مجلس سنا رساندند که سازمان درآمدهای ملی (FBR) این کشور راهبردی را تدوین کرده که در مرحله اول جلوی خرده فروشی‌های غیرقانونی سوخت در شهرهای مختلف گرفته و مراکز عرضه سوخت غیرمجاز پلمپ می‌شود و در مرحله دوم به تاثیرات ناشی از توقف تجارت (غیرقانونی) سوخت به ویژه در ایالت بلوچستان رسیدگی می‌شود.

قانونمندسازی تجارت با جمهوری اسلامی ایران به ویژه فرآورده‌های سوختی از مطالبات دیرینه جامعه بازرگانی پاکستان به ویژه ساکنان ایالت بلوچستان به عنوان استان همجوار مرزی با کشورمان محسوب می‌شود.

واردات کالاهای اساسی از ایران به بلوچستان پاکستان منبع اصلی تامین نیازهای ساکنان این استان به شمار می‌رود، اما در روزهای اخیر اجرای طرح فراگیر مبارزه با پدیده قاچاق به ویژه جلوگیری از ورود غیرقانونی سوخت نگرانی‌هایی را میان مردم بلوچستان ایجاد کرد و باعث شد تا دولت پاکستان طرح تجارت قانونی سوخت با ایران را مورد بررسی قرار دهد.

تارنمای روزنامه پاکستانی «اکسپرس تریبیون» اواخر دیماه امسال با اشاره به عملیات فراگیر مبارزه با قاچاق در سراسر این کشور، تعطیلی صدها جایگاه‌های متخلف عرضه سوخت و کشف و ضبط بیش از ۴.۵ میلیون لیتر سوخت قاچاق طی هفته‌های اخیر، نوشت: وزرات نفت پاکستان با مشارکت وزارت امور خارجه در صدد تدوین راهکاری برای تجارت قانونی سوخت با جمهوری اسلامی ایران است.

به نظر می‌رسد دولت پاکستان برای جلوگیری از قطع زنجیره تامین نیازهای ساکنان ایالت بلوچستان که در صدر آن تجارت سوخت قرار دارد و همچنین مقابله با پدیده قاچاق درحال امکان سنجی واردات قانونی فرآورده‌های نفتی شامل بنزین و گازوئیل از ایران است.

حرکت جدید دولت پاکستان برای ریشه کنی پدیده قاچاق به ویژه تجارت غیرقانونی سوخت وارداتی که به تعبیر شیخ رشید یک تصمیم مهم سیاسی است، بیانگر عزم اسلام‌آباد برای تقویت تجارت قانونی و مدیریت آن به ویژه در گذرگاه‌های مرزی با کشورهای همسایه از جمله جمهوری اسلامی ایران است.