تهران- ایرنا- رییس موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور و رییس مجموعه باغ گیاهشناسی تهران اعلام کرد: احیای گونه‌های گیاهی کمیاب آسیب دیده در آتش سوزی های جنگل های زاگرس در دستور کار این مجموعه قرار گرفت.

عادل جلیلی روز سه شنبه در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: جنگل ها ریه های زمین هستند و ضروری است که نسبت به احیای گونه های کمیاب اقداماتی انجام شود که در این خصوص مجموعه باغ گیاهشناسی در یک طرح نیکوکاری با مشارکت بخش خصوصی نسبت به این کار مهم اقدام کرده است.

جلیلی ادامه داد:‌ براساس آمار مساحت جنگل های زاگرس ۶ میلیون هکتار است که۴۰ درصد از جنگل‌های ایران را تشکیل می‌دهد و هم اکنون هفت رودخانه از ۹ رودخانه های بزرگ کشور در استان های زاگرس نشین جاری است که بر اساس مطالعات انجام شده در جنگل‌های زاگرس ۲ هزار و ۳۷۲ گونه گیاهی شناسایی شده که ۶۱ گونه پستاندار، ۲۷ گونه ماهی، ۱۶۷ گونه پرنده و ۳۷ گونه خزنده در جنگل‌های زاگرس زیست می‌کنند.

وی اظهار داشت: بر اساس گزارش ها از وسعت ۶ میلیون هکتاری جنگل‌های منطقه زاگرس به دلایل مختلف یک میلیون هکتار آن از بین رفته و همچنین ۷۰ درصد از گونه‌های جنگلی زاگرس شامل بلوط‌ها می‌شود که در ۱۲ استان کشور پراکنده شده است.

به گفته جلیلی، این جنگل‌ها بر اساس مطالعات پالینولوژی در حدود ۱۴ تا ۱۵ هزار سال قبل با درختان پراکنده بلوط و بنه تشکیل شده و از پنج هزار سال پیش جنگل‌های متراکم و نیمه متراکم بلوط بطور کامل در کشور ایجاد شده که جنگل‌ها و مراتع همواره با خطرهایی همچون آتش سوزی، بیابانی شدن، بهره برداری های بی رویه و کمبود قرقبان برای نگهداری آن را تهدید می کند.

وی ادامه داد:‌ باغ گیاهنشاسی تهران که از سال ۴۷ تاسیس شده تا پیروزی انقلاب اسلامی در حدود ۲۵ درصد پیشرفت داشته اما عمده کارها پس از انقلاب انجام شد.

جلیلی خاطرنشان کرد: در این باغ گیاهان به دو روش قطعات داخلی از طبیعت ایران جمع آوری می شود و شکل دیگر نیز گیاهانی است که از سایر نقاط دنیا جمع آوری می شوند، باغ گیاهشناسی تهران با تمامی باغ های گیاهنشاسی به جز اسرائیل ارتباط دارد و خوشبختانه با تلاش پژوهشگران در این باغ بیش از چهار هزار گونه گیاه شناسی جمع آوری شده است.

وی یادآور شد: باغ های گیاهشناسی بیشتر در کشورهای توسعه یافته ایجاد شده اند که تعهداتی نیز در حوزه منابع ژنتیکی دارند به شکلی که نباید این گیاهان را وارد کار اقتصادی کنند، در حال حاضر برای مناطق مختلف کشور در حال احداث باغ گیاهشناسی هستیم و در شهرهای نوشهر، کاشان و یزد باغ گیاهشناسی وجود دارد، در لرستان در حال ایجاد باغ زاگرس هستیم باغ گیاهان دارویی در همدان قرار دارد و در جنوب نیز باغ فدک دزفول را داریم و در تلاش هستیم باغی در سیستان بلوچستان و یا مناطق آزاد قشم و چابهار باغی احداث کنیم.

مدیر باغ گیاه شناسی تهران  به ابرچالش های محیط زیستی کشور اشاره کرد و افزود: تغییر اقلیم و محیط های طبیعی، بیابان و دخالت انسان در محیط های طبیعی از ابر چالش های محیط زیستی است که زندگی امروز ما را با مشکلات بسیاری مواجه کرده است، پروژه های گسترده ای در موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع در حوزه تعیین قلمرو مناطق بیابانی ایران و شن زارها انجام شده است.

به گفته وی، شاخص پوشش گیاهی، اقلیم و میزان بارندگی در تعیین بیابان ها مدنظر قرار می گیرد، هرچند که لزوم کاهش بیابان های کشور باید مدنظر قرار گیرد اما تخریب و تغییر اکو سیستم بسیار خطرناک است چرا که بازگشت انها غیرممکن و یا بسیاری طولانی خواهد بود لذا مناسب ترین راهبرد مدیریتی رویکرد حفاظتی است.

به گزارش ایرنا، باغ گیاهشناسی تهران در حاشیه آزاد راه تهران- کرج و زیر نظر موسسه تحقیقات سازمان جنگل ها و مراتع اداره می شود.