کابل- ایرنا- امرالله صالح معاون اول ریاست جمهوری افغانستان اعلام کرد که درتماس تلفنی با وزیر دفاع آمریکا، ضمن بررسی اوضاع امنیتی و روند مذاکرات صلح افغانستان، خلاءهای موجود در توافقنامه صلح آمریکا با طالبان مورد بررسی قرار گرفته است.

به گزارش ایرنا، صالح امروز شنبه در نشست شش ونیم صبح اعلام کرد که در تماس تلفنی با «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا در ارتباط با اوضاع جاری افغانستان سخن گفته و دو طرف در مورد برخی مسایل مورد نظر طرفین، مطالبی را مطرح کرده اند.

وی گفت: این گفت‌وگوی تلفنی صمیمی و بسیار مهم بود و بحث در ارتباط با اوضاع کنونی و خلاء‌های توافقنامه دوحه صورت گرفت.

صالح افزود: یکی از مشکلات جدی در این توافقنامه مکانیزم و یا روش راستی آزمایی طالبان است که در توافقنامه وجود ندارد. متاسفانه به تعهدات شفاهی طالبان اطمینان شده ولی طالبان به هیچ یک از تعهدات خود عمل نکرده است.

معاون اول رئیس جمهوری افغانستان گفت: جامعه جهانی می‌داند که ترورهای هدفمند و تمام حملات کورکورانه به زیربنای اقتصادی و جامعه مدنی کار طالبان است.

وی افزود: مسئله دیگر حمایت وسیع و بی دریغ پاکستان از طالبان در عرصه آموزش و تجهیز تسلیحاتی و راهنمایی های استراتژیک است. توافقنامه دوحه به این بخش اصلا توجهی نکرده است.

صالح گفت: بدون از بین بردن این خلاء‌ها، کلید صلح از سیاه چاله خارج نخواهد شد.

معاون اول رئیس جمهوری افغانستان اضافه کرد: روابط میان کابل- واشنگتن که ما آن را بنیادی و اساسی تلقی می‌کنیم، پس از آغاز بکار بایدن تغییر مثبت و قابل لمسی داشته و واشنگتن بیشتر از قبل شنوا شده است.

این گفت و گو در حالی صورت می‌گیرد که محمداشرف غنی رییس جمهوری اسلامی افغانستان هم جمعه شب (۱۷ بهمن) در تماس تلفنی با لوید آستین وزیر دفاع آمریکا، در مورد روابط میان دو کشور و رویدادهای اخیر در روند صلح افغانستان، بحث و تبادل نظر کرد.

به گزارش دفتر مطبوعاتی ارگ ریاست جمهوری، وزیر دفاع آمریکا در این گفت و گو با اشاره به قربانیان نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان، گفت که حکومت جدید کشورش از صلح پایدار که به نفع افغان ها باشد و ایجاد آتش بس دایمی حمایت می کند.

در این گفت و گوی تلفنی، همچنین حمدالله محب مشاور امنیت ملی در خصوص وضعیت عمومی امنیتی کشور و اصلاحات در بخش امنیتی و دفاعی، اطلاعاتی ارائه کرد.
این در حالی است که مقام‌های دولت جدید آمریکا گفته‌اند، توافقنامه صلح آمریکا با طالبان ضمن بررسی مجدد، بازنگری خواهد شد.

دولت افغانستان معتقد است با تغییر قدرت در کاخ سفید و بازنگری توافقنامه دوحه، اوضاع به نفع دولت کابل بازخواهد گشت اما کارشناسان افغان تأکید می کنند که وضعیت تغییر قابل ملاحظه ای نخواهد کرد.