ایوب دهقانکار در دومین نشست خبری پانزدهمین جشنواره شعر فجر که صبح امروز به صورت مجازی برگزار شد، با اشاره به این که کرونا، برنامههای این مجموعه را لغو نکرد اما آنها را تغییر شکل داد، گفت: فضای مجازی، فرصتی مغتنم است که تا کنون مغفول مانده بود، این فضا باعث شد بهرهمندی از موقعیتهای دیگر را بالا ببریم.
مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران با اشاره به اهداف و برنامههای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، اضافه کرد: فرصت ایجاد دیپلماسی فرهنگی که همیشه مد نظر این وزارتخانه بوده است را فضای مجازی فراهم کرد، فرصتی که بدون وجود کرونا هم به سادگی ممکن نبود و ما شاهد رویشهایی بودیم که پیش از این امکان آن نبود.
وی با اشاره به بخشهای جنبی جشنواره شعر فجر و برگزاری کارگاههای ادبی، اظهار داشت: در دورههای قبلی این کارگاهها در ۳ روز و به طور محدود برگزار میشد اما امسال ۲ ماه این کارگاهها را برگزار کردیم و شرایطی که کار ما را محدود میکرد، گستردگی دیگری را فراهم کرد، به طوری که اگر پیش از این فقط از تهران و شهرهای اطراف، در کارگاههای جشنواره فجر شرکت میکردند، اکنون از خارج کشور نیز شرکت کننده داشتیم.
دهقانکار با بیان این که صرف نظر از وجود کرونا، فضای مجازی بسیار اهمیت دارد، گفت: فضای مجازی برای حوزه فرهنگ و کتاب، موقعیتی را فراهم کرده است که قابل چشمپوشی نیست و باید همیشه از آن بهره گرفت.
جشنواره در بخش کودک و نقد ادبی، از نظر کمیت و کیفیت باید بهتر شود
دبیر علمی جشنواره شعر فجر، با اشاره به استقبال خوبی که از این رویداد فرهنگی شده است، گفت: گزینش داوران روند خوبی داشته است و با دقت نظر وزیر فرهنگ، معاونت امور فرهنگی، ایوب دهقانکار و دبیر اجرایی جشنواره راضی جلالی، کارها به خوبی انجام شد.
مریم جلالی با تشریح آثار رسیده به جشنواره، ادامه داد: در حوزه ادبیات کودک و نوجوان، امیدواریم که در سالهای آینده وضعیت بهتری را شاهد باشیم. در بخش آثار پژوهشی یا درباره شعر نیز، آثار زیادی داشتیم اما کیفیت قابل توجهی نداشتند. نقد ادبی نیز از نظر کمیت و کیفیت باید بهتر شود. اما نکته قابل توجه در این دوره، حضور شاعران در بخش مقاله های ادبی بوده است که نشان می دهد افرادی که خلاقیت شعری دارند، در حوزه نقد هم وارد شدند.
وی اضافه کرد: پس از ۱۴ سال، حضور یک خانم به عنوان دبیر علمی جشنواره اهمیت دارد و ممکن است استقبال خوب خانم ها از این دوره، بی ربط به آن نباشد.
اختتامیه ۲۶ بهمن، تالار وحدت
دبیر اجرایی پانزدهمین جشنواره شعر فجر، با اشاره به بخشهای مختلف جشنواره نظیر کارگاه ها، گفت: با این که از دیدار رو در رو محروم بودیم و نشست ها به طور مجازی برگزار شد اما کیفیت مناسبی داشت.
مصطفی راضی جلالی، با اشاره به بخش ویژه شعر دفاع مقدس، اسامی ۱۵ نفر منتخب را به ترتیب حروف الفبا چنین اعلام کرد: حسین اسرافیلی، مرتضی امیری اسفندقه، عباس باقری، عباسعلی براتیپور، پرویز بیگی حبیب آبادی، محمدحسین جعفریان، عبدالرضا رضایینیا، بهزاد زرینپور، قادر طهماسبی (فرید)، محمدرضا عبدالملکیان، علیرضا قزوه، عبدالجبار کاکایی، علیمحمد مودب، یوسفعلی میرشکاک، سیمیندخت وحیدی، از سوی اهالی رسانه معرفی شدهاند.
وی زمان و مکان اختتامیه پانزدهمین جشنواره شعر فجر را یکشنبه ۲۶ بهمن در تالار وحدت اعلام کرد و ادامه داد: این مراسم با حضور سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن جوادی، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد و نیز ایوب دهقانکار، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران و برخی از برگزیدگان که توانایی حضور در مراسم را داشته باشند برگزار میشود.
راضی جلالی به بخشهای اصلی جشنواره اشاره کرد و اظهار داشت: امسال ۵ بخش اصلی داشتیم، شعر نو، شعر کلاسیک، شعر محاوره، درباره شعر و شعر کودک و نوجوان، در بخش شعر ۲۵۰۰ اثر، در بخش درباره شعر ۲۸۶ اثر و در بخش کودک ۱۷۲ اثر به دبیرخانه رسیده است. در بخش نقد ادبی نیز بیش از ۴ هزار نفر ثبت نام کردند که امیدواریم تا قبل از اختتامیه داوری آن بخش هم به نتیجه برسد.
درباره پانزدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر
جشنواره بینالمللی شعر فجر با آرمان بالندگی گونههای شعر امروز از سال ۱۳۸۵ هر ساله میزبان کاروان شعر پارسی بوده است و پانزدهمین دوره این جشنواره نیز در سال ۱۳۹۹ برگزار خواهد شد.
فراخوان پانزدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر توسط موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران ۲۶ آذر منتشر و از علاقهمندان دعوت شد آثاری را که سال ۱۳۹۸ به زبان فارسی با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شده باشد در گروههای شعر کلاسیک، شعر نو(قالبهای: نیمایی و سپید)، شعر محاوره، شعر کودک و نوجوان و درباره شعر(پژوهشهای حوزه شعر) به اینجشنواره ارسال کنند.
کتابهایی که با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد جمهوری اسلامی ایران، برای اولین بار در سال ۱۳۹۸ در داخل کشور به چاپ رسیده و در یکی از پنج گروه ادبی بالا قرار بگیرند میتوانند در اینجشنواره شرکت کنند.
آثار باید تالیفی و به زبان فارسی باشند و مجموعه شعر باید به صورت مستقل منتشر شده باشد؛ مجموعههای مشترک و گزیده آثار داوری نمیشوند.
آثاری که در سالهای قبل با عنوانی دیگر یا توسط ناشری دیگر به چاپ رسیده یا به صورت گزیده آثار قبلی باشد، داوری نمیشوند و دبیرخانه تنها آثار ارسالی از سوی مولف یا ناشر را در روند داوری بررسی خواهد کرد.
برگزیدگان جشنواره، ۲۶ بهمن ماه سال جاری در آیین پایانی در تالار وحدت، با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، معرفی خواهند شد و به برگزیدگان، علاوه بر جایزه نقدی، لوح یادبود و نشان جشنواره بینالمللی شعر فجر اهدا خواهد شد.