محمدرضا محمودی کارگردان نمایش «پینوکیو» که بعد از درخشش در جشنواره تئاتر دانشگایه با این نمایش در سیونهمین جشنواره تئاتر فجر حضور دارد در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا درباره این اثر گفت: این نمایش درباره روابط انسانی به ویژه خانوادههای نسل جدید و تک فرزند است. در «پینوکیو» میبینیم که قتلی اتفاق افتاده و روایتهای مختلفی را میشنویم که هر کدام میتواند به نوبه خود راستی یا دروغ باشد.
تمرینهای برخط برای اجرای تئاتر بیشتر نوعی شوخی است
وی با اشاره به شیوه تمرینات برای اجرای نمایش «پینوکیو» در شرایط شیوع کرونا در کشور خاطرنشان کرد: به نظرم تمرینات برخط (آنلاین)، بیشتر نوعی شوخی است؛ مگر اینکه شیوه اجرای و ارائه نمایش مربوط به این جنس تمرین باشد.
کارگردان نمایش «پینوکیو» تصریح کرد: ذات تئاتر با حضور تماشاگر و برگزاری تمرینات به شکل حضور گره خورده است. اما ما با همه مشکلات ناشی از شیوع ویروس کرونا و رعایت شیوهنامههای بهداشتی خود را وفق و تمرینات را انجام دادیم. با اینکه تجربه این روند بسیار سخت بود اما همه تمرینات را با ماسک به صورت حضوری انجام دادیم.
شیوهنامههای بهداشتی در جامعه رعایت نمیشود نه در سالنهای تئاتر
محمودی با اشاره به برگزاری جشنواره تئاتر فجر یادآور شد: زمانی میتوانیم بگوییم برنامهها و رویدادها برگزار نشوند که همه در قرنطینه باشند. درست مانند همان وضعیتی که در چند روز نوروز ۱۳۹۹ شاهدش بودیم. ولی وقتی میبینیم همه آدمها در رفتوآمد هستند و همه مشاغل به فعالیت خود ادامه میدهند با حذف تئاتر چه اتفاقی رخ میدهد؟
وی با بیان آنکه سالن تئاتر اتفاقا جایی است که همه شیوهنامهها در آن رعایت میشود با طرح این پرسش که پس چرا نباید ساینها و تماشاخانهها فعالیت داشته باشد؟ تاکید کرد: وقتی بیان میشود زیرساختها و امکانات وجود دارد پس چرا نباید برنامهها برگزار شوند؟ نکته اصلی این است که فاصله گذاریها در جامعه رعایت نمیشود. در حقیقت مشکل اصلی آنجاست. به این ترتیب باید مراقبتهای اصلی در اجتماع صورت بگیرد.
تئاتر و هنرمندانش از نداشتن صنفی منسجم رنج میبرد
محمودی به عنوان یکی از کارگردانان حاضر در سیونهمین جشنواره تئاتر فجر گفت: همواره شاهدیم که با سخت شدن شرایط، تئاتر زودتر از مشاغل دیگر تعطیل میشود. شاید به این دلییل است که متولیان تئاتر آنطور که شایسته و بایسته این هنر و هنرمندانش هستند پای کار حضور ندارند.
مشکل مهم بعدی آن است که تئاتر دارای صنفی به معنای واقعی و پای کار برای فعالیتای صنفی و محقق کردن خواسته هنرمندان این عرصه نیست. به قول معروف هر کسی برای خودش سازی میزند. در تئاتر یک دستی دیده نمیشود و نتیجه آن همین بیبرنامگی و هرجومرجی است که شاهد آن هستیم.
نمایش «پینوکیو» به عنوان اثر برگزیده جشنواره بینالمللی تئاتر دانشگاهی با بازی صادق برقعی، علی تاریمی، پارمیدا حسینی، گلآرا غفرانی و نرگس نیکسیرت پیش از این با رعایت شیوهنامههای بهداشتی در تالار مولوی به صحنه رفته بود.
به گزارش ایرنا، جشنواره تئاتر فجر بهعنوان مهمترین رویداد رقابتی و جشنوارهای در عرصه هنر تئاتر و بازتاب آینه تمامنمای هنر انقلاب در ایام یومالله دهه فجر امسال (۱۳۹۹) در شرایطی سیونهمین دوره خود را با دبیری حسین مسافرآستانه پشت سر میگذارد که همه گیری ویروس کرونا و گسترش آن در کشور برگزاری جشنوارهها و فعالیتهای هنری بهویژه در عرصه تئاتر را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.
تعطیلی فعالیتهای نمایشی بهویژه تماشاخانهها و سالنهای میزبان آثار نمایشی از یکسو و ازسوی دیگر برگزاری بخش اعظم این رویداد بهعنوان مهمترین رویداد عرصه تئاتر کشور در بستر فضای مجازی، ویژگیهای این دوره جشنواره را متمایزتر از ادوار دیگر ساخته است.
همچنین دو محور «رادیوتئاتر» و «فیلمتئاتر» بهعنوان دو بستر متفاوت تولید آثار نمایشی و ارائه آن به مخاطبان برای نخستینبار بهعنوان بخشهای اصلی و استوانه این جشنواره تعریف شده است.
همچنین با اعلام سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مبنی بر بازگشایی مجدد تالارهای نمایشی از ابتدای بهمنماه با رعایت شیوهنامههای بهداشتی و استفاده از ظرفیت محدود و حداکثر ۵۰ درصدی نمایشها، سیونهمین جشنواره تئاتر فجر را به یکی از معدود رویداد عرصه هنری کشور در قالب جشنوارههای هنری فجر بدل ساخته که به شکل محدود میزبان مخاطبان خواهد بود.
در کنار دو بخش یادشده (رادیوتئاتر و فیلمتئاتر) بهعنوان دو ستون اصلی جشنواره تئاتر فجر در گام سیونهم؛ اختصاص بخش «سرباز انقلاب» به مناسبت نخستین سالروز شهادت سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی و ترور ناجوانمردانه شهید محسن فخریزاده باعث شدهاست که این رویداد بعد از مدتها یکی از اصلیترین ویژگیهای محتوایی خود را بر حوزه تئاتر مقاومت و دفاع مقدس بهعنوان یکی از اصلیترین بنمایههای گفتمان فرهنگی انقلاب قرار دهد.
از دیگر بخشهای این دوره از جشنواره میتوان به بخش «نمایشهای میدانی و خیابانی»، «بخش دیگر گونههای اجرا»، «بخش رقابتی آثار صحنهای»، «بخش رقابتی برگزیدگان جشنوارههای استانی» و «بخش رقابتی نمایشنامهنویسی» اشاره کرد.
سیونهمین جشنواره سراسری تئاتر فجر به دبیری حسین مسافرآستانه در تهران در حال برگزاری است. این رویداد عصر دوشنبه (۲۰ بهمن ماه) ساعت ۱۸ با برگزاری مراسم اختتامیه در تالار وحدت به کار خود پایان میدهد.