به گزارش روزنامه گاردین، محققانی که این مطالعه را در زمینه کارایی واکسن کرونای دانشگاه آکسفورد انجام دادند، می گویند: این مطالعه که در مقیاس کوچک انجام شده است نشان داد که واکسن یاد شده محافظت بسیار اندکی در برابر عفونت خفیف تا متوسط کرونا نشان می دهد. با این حال آنها از لحاظ تئوری امیدوارند، این واکسن هنوز محافظت قابل توجهی در برابر عفونت های جدی تر داشته باشد.
پروفسور «شبیر مادحی» از دانشگاه «ویتواترزراند» در آفریقای جنوبی که ریاست این مطالعه را بر عهده داشت، گفت: هدف از این مطالعه تعیین این موضوع بود که آیا واکسن آکسفورد در برابر کووید با هر درجه ای از نظر شدت، دست کم ۶۰ درصد کارایی دارد یا خیر.
وی افزود: نتایج این مطالعه نشان داد که واکسن کرونای شرکت داروسازی «آسترازنیکا» و دانشگاه «آکسفورد» دست کم ۱۰ درصد از انسان در برابر گونه جهش یافته ویروس کرونا که برای اولین بار در آفریقای جنوبی مشاهده شده است، محافظت می کند.
این محقق افزود: آنچه نتایج مطالعه واقعاً می گوید این است که در یک گروه نسبتاً جوان - با شیوع بسیار کم بیماری های زمینه ای مانند فشار خون بالا و دیابت و غیره - واکسن آکسفورد از عفونت خفیف تا متوسط محافظت نمی کند.
این نتایج ناامیدکننده در حالی منتشر شد که آزمایش های انجام شده بر روی واکسن فایزر/بایون تک نشان داد که این واکسن ممکن است محافظت قابل توجهی در برابر گونه جهش یافته ویروس کرونا در آفریقای جنوبی ایجاد کند.
محققان شاخه پزشکی دانشگاه «تگزاس» پلاسمای خون حاوی آنتی بادی ۲۰ نفری را که به تازگی دو دوز واکسن فایزر/بایون تک را زده بودند، جمع آوری کردند.
نتایج آزمایش های انجام شده بر روی این نمونهها نشان داد که این آنتیبادی ها در حین مسدود کردن گونه های قدیمی این ویروس، بطور متوسط ۸۱ درصد نیز در خنثی سازی ویروس جهش یافته کرونا در آفریقای جنوبی موثر هستند. این نتایج که در مجله پزشکی Nature Medicine منتشر شده است، نشان می دهد؛ جهش اصلی این گونه که به نام E۴۸۴K شناخته می شود، محافظت این واکسن را به اندازه قابل توجهی تضعیف نمی کند.
آفریفای جنوبی تزریق واکسن آکسفورد/آسترازنکا را متوقف کرده است؛ این در حالی است که وزیر بهداشت انگلیس اظهار داشت که واکسن سالانه کووید می تواند برای بسیاری از افراد عادی شود؛ زیرا محققان در تلاشند تا از جهش های این ویروس یک گام جلوتر باشند.