کرمانشاه- ایرنا- براساس اعلام استاندار کرمانشاه تصمیم وزارت نفت برای واگذاری سهام خود در پالایشگاه آناهیتا به بخش خصوصی به دستور معاون اول رییس جمهوری لغو شده است و دولت همچنان سهام‌دار این پالایشگاه در حال احداث باقی خواهد ماند.

به گزارش ایرنا، طرح احداث پالایشگاه آناهیتا دی ماه سال ۱۳۸۵ در نخستین سفر استانی هیات دولت نهم به کرمانشاه تصویب شد و موجی از شادی را به این استان بیکار آورد.

قرار شد در چهار سال با ۶۷ درصد سرمایه گذاری شرکت های زیرمجموعه وزارت تعاون و ۳۳ درصدی وزارت نفت از دل بیابان ۵۷۱ هکتاری در کیلومتر ۱۵ بزرگراه کرمانشاه – همدان پالایشگاه مدرن ۱۵۰ هزار بشکه‌ای بیرون بیاید؛ در عمل اما کار از مکان‌یابی طرح، خریداری زمین و فنس کشی نیمه‌کاره فراتر نرفت.

تا سال ۹۴ جز در سخنرانی‌ها هیچ حرفی از آناهیتا نبود تا اینکه علی ربیعی، وزیر وقت تعاون، کار و رفاه اجتماعی دهم شهریور همین سال در سفر به کرمانشاه پشت لودر نشست و خواب ۹ ساله بزرگترین طرح سرمایه‌گذاری تاریخ کرمانشاه را پاره کرد.

قرار شد این پالایشگاه بین ۳۰ تا ۳۶ ماه بعد به بهره برداری برسد اما این وعده ثمر نداد و پروژه بار دیگر به خواب رفت.

تا اینکه در نهایت آبان ماه امسال پس از ۲ سال پیگیری مقامات استانی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا سپاه قبول کرد که با در اختیار گرفتن سهام وزارت تعاون وارد پروژه پالایشگاه آناهیتا شود و رسما روند احداث آن را پیگیری کند.

در ماه های اخیر با وجودی که مدیران پروژه اقدامات مقدماتی برای احداث همچون تجهیز کارگاه را آغاز کردند، وزارت نفت ساز رفتن از آناهیتا را کوک کرده و به دنبال واگذاری سهام خود به بخش خصوصی بود.

استاندار کرمانشاه روز سه شنبه در گفت و گویی اختصاصی با خبرنگار ایرنا، در رابطه با موضوع احتمال خروج وزارت نفت از این پروژه گفت: موضوع واگذاری سهام وزارت نفت به بخش خصوصی هفته قبل مطرح بود.

«هوشنگ بازوند» افزود: معاون اول رییس جمهوری روز شنبه در سفر به کرمانشاه دستور داد که دولت فعلا سهام‌دار پروژه پالایشگاه آناهیتا باقی بماند تا روند ساخت آن با سرعت پیگیری شود.

وی اعلام کرد: به منظور بررسی روند اجرای این پروژه هفته آینده ۲ نشست را در تهران برگزار خواهیم کرد که نخستین نشست با حضور مدیران اجرایی پروژه و دومی با حضور معاون اول رییس جمهوری و وزیر نفت است.

بیژن نامدار زنگنه که روز شنبه معاون اول رییس جمهوری را در سفر به کرمانشاه همراهی می کرد، نسبت به روند احداث پالایشگاه آناهیتا معترض بود و در این رابطه گفت: تاکنون اقدامی عملی برای اجرای پروژه مشاهده نشده است از این رو از مدیران اجرایی آن می خواهیم با جدیت بیشتری روند احداث را آغاز کنند.

با این حال استاندار کرمانشاه در این رابطه به خبرنگار ایرنا، گفت: به نظر من روند اجرای پروژه آغاز شده است اما توقع وزیر نفت بیشتر است که باید برآورده شود.

تبدیل به پتروپالایش

تا پیش از این قرار بود این پروژه به صورت پالایشگاه احداث شود اما به گفته معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کرمانشاه این طرح با استفاده از دانش روز تبدیل به پتروپالایش شده و قرار است علاوه برانجام فعالیت های پالایشی، صنایع پایین دست مبتنی بر پتروشیمی را نیز تقویت کند که با این اقدام دیگر ما شاهد خام فروشی نخواهیم بود.

هدایت حاتمی پیشتر در این رابطه به ایرنا گفته بود: امیدوارم در آینده نزدیک بتوانیم همین منطقه پتروپالایش آناهیتا را به منطقه ویژه پتروشیمی تبدیل کنیم.

وی اظهارداشت: با سرمایه گذاران پترو پالایش آناهیتا و پتروشیمی اسلام آبادغرب توافق کرده ایم که در ساخت طرح ها از نیروهای بومی استان استفاده شود.

شهرکی برای تکمیل آناهیتا

براساس آنچه مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی کرمانشاه اعلام کرده است، شهرک تخصصی شیمی این استان تا پایان امسال به بهره برداری خواهد رسید.

به گفته بیژن کردستانی، این شهرک صنعتی جدید در کنار مجموعه پالایشگاه آناهیتا کرمانشاه احداث خواهد شد.

وی چندی پیش در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اعلام کرد: براساس برنامه ریزی انجام شده این شهرک صنعتی به منظور ایجاد واحدهای صنعتی زیرشاخه نفت و شیمی احداث می شود.

مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان کرمانشاه از پالایشگاه به عنوان فرصتی برای رونق صنایع پایین دست نام برد و اظهارداشت: پیش بینی می‌شود که با حضور بخش خصوصی در این صنعت زمینه اشتغال بسیاری از افراد فراهم شود.

وجود پالایشگاه کرمانشاه و نفت شهر و پالایشگاه در دست احداث آناهیتا در این استان از مهمترین ظرفیت ها برای توسعه صنایع وابسته به نفت محسوب می شود.

استان کرمانشاه پر از ظرفیت های بزرگ و متعدد اقتصادی و درآمدزایی است؛ از وجود ۶۰۰ هزار جوان ۱۵ تا ۲۹ ساله و بیش از ۹۰۰ هزار هکتار زمین آماده کشت با منابع آبی مناسب گرفته تا وجود معادن متعدد و ظرفیت های پرشمار گردشگری و داشتن چهار بازارچه و ۲ گمرک رسمی در ‌مرز عراق.

کرمانشاه با وسعت حدود ۲۵ هزار کیلومتر مربع، ۱.۵ درصد از مساحت کل کشور (هفدهمین استان) را به خود اختصاص داده و شامل ۱۴ شهرستان، ۳۱ بخش، ۳۲ شهر، ۸۶ دهستان است.