محمد حسین مشایخی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا با اشاره به آخرین تحولات پیرامون برجام گفت: بعد از شکست طرح های نئومحافظه کاران آمریکا برای منطقه، دموکرات ها با طرح جدیدی به نام قدرت هوشمند روی کار آمده اند که بر استفاده از قدرت نرم شکل دادن به منطقه غرب آسیای جدید استوار است و می خواهد از این طریق امنیت و منافع رژیم صهیونیستی را تامین کند.
وی، مهار جمهوری اسلامی را یکی از اهداف و راهبردهای کلان سیاست خارجی آمریکا دانست و افزود: ایجاد داعش و عقیم سازی برنامه هسته ای ایران بخشی از راهبرد کلان سیاست خارجی آمریکا در سال های گذشته بود که هر دو با شکست مواجه شد.
این کارشناس ارشد مسائل راهبردی، هدف از ایجاد داعش را مهار قدرت منطقه ای ایران دانست و تصریح کرد: هدف آمریکا از امضای برجام نیز فراهم کردن شرایط برای قرار گرفتن ایران در چارچوب نظم بین الملل مورد نظر واشنگتن بود زیرا به زعم آنها از بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، ایران یک چالش مهم برای منافع و امنیت ایالات متحده در منطقه بوده است.
مشایخی با بیان اینکه دستیابی ایران به دانش هسته ای صلح آمیز همواره یکی از نگرانی های غرب و ایالات متحده بوده است، خاطرنشان کرد: هوشمندی جمهوری اسلامی در نپذیرفتن درخواست آمریکا برای مذاکره درباره مسائل منطقه و مسائل موشکی در برجام در کنار شکست داعش باعث شد که آمریکایی ها در تعهداتی که نسبت به ایران در برجام داشتند تجدید نظر کنند و شاهد بودیم که به جز مدت کوتاهی، تحریم ها ادامه یافت.
وی، روی کار آمدن دونالد ترامپ و خروج ایالات متحده از برجام را یادآور شد و گفت: بین اروپایی ها و آمریکایی ها در نظام بین الملل تقسیم کار وجود دارد و دیدیم که در دوره ترامپ اروپایی ها با بیانیه های سیاسی بی خاصیت تلاش کردند ایران را در برجام نگه دارند و از طرف دیگر ترامپ به آنها قول داد که در چند ماه با فشار حداکثری ایران را به زانو درآورد.
این دیپلمات پیشین با بیان اینکه غربی ها درک درستی از انقلاب اسلامی و مسائل منطقه ندارند، خاطرنشان کرد: تحریمها به نوعی بازگشت به خویشتن و اتکا به داخل را تقویت کرد و ما را که در دوران درآمدهای عظیم نفتی واردکننده بزرگی بودیم به یک صادرکننده غیرنفتی در منطقه تبدیل کردند.
مشایخی به فضای روانی ایجاد شده بعد از پیروزی جو بایدن در انتخابات ایالات متحده اشاره کرد و افزود: در میان تحلیل گران این نگاه وجود داشت که چون دموکرات ها خودشان پایه گذار برجام بوده اند پیشقدم خواهند شد و تحریم های ترامپ را برخواهند داشت اما واقعیت این است که نگاه آمریکا و متحدان منطقه ای آن از جمله رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای عربی مبتنی بر تلاش برای براندازی جمهوری اسلامی است.
مکرون می خواهد پا جای پای ترامپ بگذارد
وی درباره اظهارات امانوئل مکرون رییس جمهوری فرانسه درباره مذاکره مجدد برجام با حضور رژیم صهیونیستی و عربستان نیز گفت: با توجه به اینکه بایدن آن سطح از روابط دوران ترامپ را با برخی کشورهای عربی نخواهد داشت، مکرون امیدوار است که بتواند از این فضا استفاده کند و دلارهای نفتی اعراب را روانه اقتصاد فرانسه کند.
این کارشناس مسائل بین الملل از تمسخر اظهارات مکرون در اندیشکده های غربی خبر داد و تصریح کرد: کسی در نظام بین الملل برای اینگونه اظهارات ارزشی قائل نمی شود و خود فرانسوی ها به خوبی می دانند که جمهوری اسلامی در منطقه از نظر نظامی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی دست برتر را دارد و بیش از چهل سال در مقابل ابرقدرت ها مقاومت کرده است؛ بنابراین حاضر به دادن چنین امتیازهایی نخواهد شد.
غرب خواهان احیای برجام است
مشایخی، صدمات کرونا به اقتصاد فرانسه و حتی آمریکا را یادآور شد و افزود: این کشورها اکنون در وضعیتی نیستند که بتوانند دستور کار برای منطقه بنویسند و برای کشورهای مستقلی مثل ایران تعیین تکلیف کنند و اظهارات ضدبرجامی آنها نمایشی است و آنها الان به شدت دنبال این هستند که همین برجام را حفظ کنند و به شدت نگران برنامه هسته ای ایران هستند.
وی با بیان اینکه غرب برای توقف فعالیت های هسته ای ایران باید امتیازی بدهد که آن امتیاز برای ما تولید قدرت کند، خاطرنشان کرد: همانطور که رهبر معظم انقلاب فرمودند غرب نمی تواند برای احیای برجام از ما در موضوعات موشکی یا منطقه ای امتیازگیری کند و بازگشت ایران به تعهداتش تنها بعد از راستی آزمایی رفع تحریم ها ممکن خواهد بود.