تهران- ایرنا- محققان انجمن کاردیولوژی اروپا دریافتند تعداد موارد ابتلا به نارسایی قلبی از سال ۱۹۹۰ میلادی تا سال ۲۰۱۷ میلادی در سراسر جهان تقریبا ۲ برابر شده است.

به گزارش روز یکشنبه پایگاه خبری مدیکال نیوز، بر اساس این تحقیقات که با استفاده از داده‌های به دست آمده در مطالعه‌ای موسوم به Global Burden of Disease Study در ۱۹۰ کشور جهان انجام شده، تعداد موارد ابتلا به این عارضه از ۳۳.۵ میلیون نفر در سال ۱۹۹۰ میلادی به ۶۴.۳ میلیون نفر در سال ۲۰۱۹ میلادی رسیده است.

استانداردسازی داده‌ها بر اساس سن، یک سیر نزولی آهسته در شیوع این عارضه را نشان می‌دهد که به اعتقاد محققان موید اثرگذاری پیری و رشد جمعیت بر افزایش شیوع نارسایی قلبی است.

نارسایی قلبی یا نارسایی مزمن قلب زمانی رخ می‌دهد که قلب نمی‌تواند جریان خون کافی در اختیار اعضای بدن قرار دهد. با توجه به شیوع چاقی و زندگی کم‌تحرک، تعداد افراد مبتلا به نارسایی قلبی رو به افزایش است و متخصصان همواره به دنبال استراتژی‌های جدید برای کاهش این عارضه هستند و بر ترک سیگار، مدیریت فشار خون، کاهش وزن و رژیم غذایی سالم تکیه دارند.

عوامل ویروسی، سمی، فشار خون و حمله قلبی می‌توانند منجر به نارسایی قلبی شوند. در نارسایی قلبی ماهیچه‌های قلب آسیب می‌بینند و به اصطلاح سلول‌ها می‌میرند. محققان همواره به دنبال روش‌هایی برای افزایش قابلیت بازسازی سلول‌های قلب هستند.

مطالعات محققان مرکز تحقیقاتی یوتی ساوت‌وسترن در آمریکا نشان می‌دهد تغییر انرژی مصرفی سلول‌های قلب می‌تواند منجر به ترمیم و بازسازی سلول‌های قلبی و درمان مشکلاتی مانند نارسایی و حمله قلبی شود. در ادامه آمده است تغییر سوخت موتورخانه سلول‌های قلب می‌تواند به قلب برای ترمیم و بازسازی سلول‌های مرده کمک کند.

محققان حدود ۹ سال پیش دریافتند اگر سلول‌های قلب در روزهای نخستین زندگی پستاندارن آسیب ببیند، امکان ترمیم و بازسازی دارد و این عملکرد توسط تقسیم سلول‌های مسئول انقباض قلب صورت می‌گیرد.
 

تاثیر آنتی‌بیوتیک بر نارسایی قلبی

مطالعات اخیر محققان کلینیک مایو نشان می‌دهد مصرف برخی آنتی بیوتیک‌های رایج می‌تواند خطر بروز مشکلات قلبی و نارسایی قلبی را افزایش دهد.

بر اساس این مطالعه افرادی که آنتی بیوتیک‌های فلوروکینولون‌ و سیپوفلوکساسین مصرف می‌کنند، ‌۲.۴ برابر بیشتر از افرادی که از آنتی‌بیوتیک‌های دیگر استفاده می‌کنند، در معرض مشکلات قلبی قرار دارند و دلیل آن نیز بازگشت خون به قلب است.
 

تاثیر داروی دیابت بر نارسایی قلبی

مطالعات جدید نشان می‌دهد یک داروی جدید دیابت نوع دو که مهارکننده SGLT۲ نام دارد، اثرات جانبی مفیدی بر سلامت قلب و عروق دارد و خطر نارسایی قلبی را به میزان ۳۴ درصد کاهش می‌دهد. این دارو نسبت به مهارکننده‌های دیگر اثربخشی بیشتری دارد و خطر مرگ را به میزان ۲۰ درصد کاهش می‌دهد. مهارکننده‌های SGLT۲ یک گروه دارویی جدید هستند که برای کاهش قند خون در بزرگسالان تجویز می‌شوند. این گروه دارویی مانع از بازجذب گلوکز توسط کلیه می‌شوند، در واقع این دارو باعث می‌شود گلوکز اضافی از طریق ادرار دفع شود.
 

تاثیر رژیم غذایی گیاهی بر نارسایی قلبی

مطالعات اخیر محققان کلینیک مایو در روچستر نشان می‌دهد رژیم غذایی مملو از گیاهان خطر نارسایی قلبی را تا ۴۱ درصد کاهش می‌دهد. در این مطالعه رژیم غذایی مبتنی بر گیاهان با رژیم غذایی حاوی مواد سرخ‌شده و فراوری شده و مملو از نوشیدنی‌های شیرین مقایسه شده است و نشان می‌دهد رژیم غذایی حاوی مواد گیاهی خطر بروز نارسایی قلبی را کاهش می‌دهد.

محققان برای بررسی تاثیر رژیم غذایی بر سلامت قلب و عروق و سکته مغزی پنج رژیم غذایی مختلف را مورد بررسی قرار دادند؛ رژیم اول شامل گوشت قرمز، پاستا، پیتزا، غذاهای مکزیکی و فست فود بود. رژیم غذایی دوم پایه گیاهی داشت و متشکل از انواع سبزیجات، میوه، حبوبات و ماهی بود. رژیم سوم بر مبنای چربی و شیرینی قرار داشت و شامل انواع دسرهای شیرینی، شکلات، شکر، نان و صبحانه‌های شیرین بود. رژیم چهارم که رژیم جنوبی نام داشت متشکل از غذاهای سرخ‌شده، فرآوری شده، چربی و نوشیدنی‌های شیرین بود و رژیم پنجم رژیمی بود که افراد در آن علاوه بر انواع سالاد و سس، از نوشیدنی های الکلی استفاده کردند.

این مطالعه که حدود هشت سال به طول انجامید نشان داد میزان نارسایی قلبی در گروهی که رژیم غذایی حاوی گیاهان داشتند، ۴۱ درصد کمتر بود و گروهی که رژیم جنوبی داشتند، بیترین میزان نارسایی قلبی را داشتتند. این افراد با شاخص توده بدنی و فشار خون بالا و مشکلاتی از این دست مواجه شدند.

این مطالعه بیش از پیش تاثیر رژیم غذایی بر سلامت سیستم عروقی و قلب را نشان می‌دهد و بر رژیم غذایی سالم برای اجتناب از بیماری های قلبی تاکید دارد.

در ادامه مطالعات انجمن قلب آمریکا نشان می دهد که چند عادت به ظاهر بی ضرر، احتمال بیماری‌های قلبی و نارسایی قلبی را افزایش می‌دهند.

۱- نشستن طولانی مدت: نشست بیشتر از پنج ساعت در روز، یکی از مهمترین عوامل ابتلا به بیماری‌های قلبی است. نشستن طولانی مدت پشت کامپیوتر یا فرمان اتومبیل، به معنای زندگی بی‌تحرک است که زمینه را برای بیماری‌های قلبی فراهم می‌کند.

می‌توان با پنج دقیقه پیاده روی پس از ۴۵ دقیقه نشستن، اثر مخرب نشستن را خنثی کرد. این پیاده‌روی کوتاه به رگ‌ها کمک می‌کند که حالت انعطاف‌پذیری خود را حفظ کنند و گردش خون در بدن بهبود یابد.

۲- عدم توانایی در کنترل خشم: خشم همراه با اضطراب، یکی از دلایل ابتلا به بیماری‌های قلبی است. افرادی که به سرعت عصبانی می‌شوند، سه برابر بیشتر در معرض بیماری‌های قلبی قرار دارند. خشم همراه با استرس سبب افزایش فشار خون، اختلال در ضربان قلب و تصلب شرایین می‌شود. بهتر است هنگام عصبانیت چند نفس عمیق بکشید؛ این کار اولین و مهمترین قدم در کنترل خشم است.

۳- نگرش بدبینانه: بدبینی و منفی نگری علاوه بر افزایش احتمال بیماری‌های قلبی، احتمال دیابت، فشار خون و کلسترول بالا و افسردگی را افزایش می‌دهد.

۴- کم خوابی: ضرر کم خوابی برای بدن به اندازه استرس است. کم‌خوابی سبب اختلال در هورمون های کورتیزول و آدرنالین می‌شود و احتمال بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد. هشت ساعت خواب برای بزرگسالان توصیه شده است.

۵- عدم توجه به بهداشت دهان و دندان: نفوذ باکتری‌های حاصل از بیماری‌های لثه به عروق کرونر قلب، یکی از مهمترین دلایل ابتلا به بیماری‌های قلبی است. متخصصان توصیه می‌کنند که علاوه بر مراجعه دوره‌ای به پزشک و استفاده از مسواک و دهانشویه، استفاده از نخ دندان نیز جدی گرفته شود.

۶- بی توجهی به چکاپ دوره‌ای: خیلی از بیماری های قلبی را در صورت مراجعه به موقع به پزشک، می‌توان به راحتی درمان کرد. مراجعه منظم به پزشک یکی از مهمترین روش‌های پیشگیری از بیماری های قلبی است.


منابع:
European Journal of Preventive Cardiology
Journal of the American College of Cardiology  
The BMJ
American College of Cardiology
Circulation