تاریخ انتشار: ۲۶ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۳:۵۴

تهران - ایرنا - شهروندان ایالت کاتالونیا در شرایط شیوع کرونا و اختلافات میان دولت مرکزی اسپانیا و احزاب جدایی‌طلب امروز یکشنبه (۱۴ فوریه) برای تعیین اعضای جدید پارلمان پای صندوق‌های رای می‌روند.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، در میانه تنش میان رهبران جدایی طلب و دولت مرکزی اسپانیا، پنج میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از شهروندان واجد شرایط کاتالونیا امروز (۱۴ فوریه/ ۲۶ بهمن) برای انتخابات منطقه ای پارلمانی این ایالت کلیدی به پای صندوق‌های رای می‌روند.

به نوشته نشریه ال کنفیدنسیال، برخلاف انتخابات برگزار شده در یک دهه اخیر، براساس نظر سنجی‌ها، انتخابات امروز رقابتی تنگاتنگ بین چند گزینه است. از طرفی به رغم دعوت شهروندان کاتالونیا به مشارکت حداکثری، همه‌گیری ویروس کرونا احتمالا تاثیر زیادی بر حضور مردم در مراکز رای‌گیری خواهد داشت.

کاتالونیا با ثبت بیش از ۵۰۰ هزار مورد ابتلا به کووید-۱۹ و حدود ۹ هزار مورد فوت ناشی از این بیماری، یکی از آسیب دیده ترین مناطق اسپانیا به شمار می‌رود.

داستان جدایی کاتالونیا از اسپانیا، موضوع تازه ای نیست بلکه از صدها سال پیش کاتالان‌های استقلال‌طلب به دلایل اقتصادی، تاریخی و فرهنگی خواهان جدایی از اسپانیا هستند. به زعم بسیاری از کارشناسان، ظهور تمایلات جدایی طلبی در این منطقه برخلاف آنچه که در بسیاری از نظریات تجزیه طلبی تأکید می شود نه ناشی از فقر و برخورداری کمتر آنها از مناطق دیگر، بلکه بالعکس است. جنبش استقلال‌طلب کاتالونیا امیدوار است در این انتخابات برای نخستین بار ۵۰ درصد آرا را به دست بیاورد.  این در حالی است که نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که رقابت در این انتخابات تنگاتنگ خواهد بود.

کاتالونیا یکی از بخش های خودمختار و البته یکی از ثروتمندترین ایالت‌های اسپانیا واقع در شمال شرقی این کشور است که از سمت شمال با فرانسه و آندورا، از سمت شرق به دریای مدیترانه، از سمت جنوب به والنسیا و از سمت غرب به آراگون محدود شده است و مرکز آن هم شهر معروف بارسلونا است. کاتالونیا ۲۰ درصد تولید ناخلص داخلی اسپانیا را بر عهده دارد.

به نوشته ال پائیس، هرچند نظر سنجی‌ها آمار دقیقی از پیشتازی قابل توجه احزاب گزارش نکرده اند اما ۸۴ درصد کاتالانی‌ها اوضاع سیاسی حاکم را بد یا بسیار بد ارزیابی می‌کنند. در صورت عدم کسب اکثریت قاطع آرا توسط یکی از احزاب، تکرار انتخابات را نمی‌توان منتفی دانست.

جدایی طلبان تندرو به نام «با هم برای کاتالونیا» (JxCAT)، حزب «چپ جمهوری‌خواه کاتالونیا» (ERC)، حزب چپ افراطی «نامزدی وحدت مردمی» (CUP)، حزب «دموکراتیک اروپایی کاتالان» (PDeCAT)، حزب لیبرال «ملی‌گرایی کاتالونیا» (PNC) از احزاب طرفدار استقلال حاضر در این انتخابات هستند.     

«سالوادور ایا» که تا دو هفته در سمت وزیر بهداشت اسپانیا قرار داشت تحت حمایت دولت مرکزی به عنوان نماینده «حزب سوسیالیست» (PSC) که مخالف استقلال هستند در انتخابات امروز حضور دارد.  

به نوشته ال پائیس یکی از سه حزب «سوسیالیست»، «با هم برای کاتالونیا» و «چپ جمهوری‌خواه کاتالان» شانس بالاتری برای پیروزی خواهند داشت.  

به دنبال تلاش ناکام جدایی‌طلبان در سال ۲۰۱۷ و رویدادهای پس از آن از جمله فرار یا بازداشت شدن شماری از رهبران طرفدار استقلال، این جنبش با دودستگی‌ها و اختلافات فراوان در زمینه راهبرد مناسب برای پیگیری اهداف خود روبرو است.

«پدرو سانچز» نخست وزیر سوسیالیست اسپانیا امیدوار است این انتخابات به عنوان پنجمین انتخابات در یک دهه گذشته، پایانی بر سلطه تجزیه طلبان بر این ایالت باشد.

تنش میان رهبران جدایی طلب کاتالونیا از ژانویه ۲۰۲۰ (دی و بهمن ۹۸) و پس از آنکه «کیم تورا» رئیس پیشین منطقه کاتالونیا از برگزاری انتخابات زودهنگام خبر داد، افزایش یافت.

«پره آراگونس» رهبر موقت دولت منطقه‌ای کاتالان گفت: ما همیشه تاکید کرده‌ایم که بهتر است با اسپانیا درخصوص یک رفراندوم توافق کنیم.

اتحادیه اروپا نیز همواره انتخابات کاتالونیا را به عنوان مقدمه‌ای بر سیر جریان‌های استقلال‌طلبی، تشدید گرایش‌های جدایی‌خواهی و تغییر مرزها در سایر نقاط قاره سبز رصد می‌کند.

به نوشته خبرگزاری افه رقابت انتخاباتی امروز کاتالونیا برای تصاحب 165 کرسی پارلمان این منطقه برگزار خواهد شد.