تاریخ انتشار: ۲۷ بهمن ۱۳۹۹ - ۰۷:۴۷

سنندج - ایرنا - "کافه‌چیا" عنوان نمایش‌نامه‌ای از "صابر دل‌بینا" نویسنده و کارگردان تئاتر کردستانی است که وقایع و رخدادهای دوران انقلاب را با زبان هنر بیان می‌کند.

به گزارش ایرنا، "کافه چیا" اثری متناسب با هنر متعهد و انقلابی اثر هنرمند تئاتر کردستان "صابر دل‌بینا" است که از ۲۵ تا ۲۷ بهمن از ساعت ۱۷ در محل سالن شماره ۲ پردیس سینمایی بهمن سنندج به صورت نمایش‌نامه خوانی به اجرای عمومی گذاشته شده است.

"چیا" واژه‌ای کُردی به معنی کوه و کوهستان و اسم پسرانه است و مردمان این دیار همانند کوه در برابر ناملایمات، سختی‌ها و مشکلات استوار و مقاوم هستند و برای دفاع از آب و خاک خود هر سختی را به جان خریده‌اند و "کافه‌چیا" نیز در قالب نمایش‌نامه‌ای فداکاری‌ها و مقاومت مردم این دیار مقابل رژیم طاغوت را به نمایش می‌گذارد.

عصر روز گذشته به همراه چند نفر از دوستان برای حضور در این آیین نمایش‌نامه خوانی راهی سینما بهمن سنندج شدم، در نگاه اول موضوع آن زیاد برایم جالب نبود اما در ایام شیوع ویروس کرونا و بعد از تعطیلی سینما برای من و دوستانم که اهل سینما رفتن هستیم، نشستن پای یک نمایش‌نامه خوانی خالی از لطف نبود.

راستش تا حالا به آیین نمایش‌نامه خوانی نرفته بودم، در ابتدا نگاهی دیگر به این موضوع داشتم که شاید مانند یک تئاتر و یا یک نمایش داستان با فضاسازی تاریخی قبل از انقلاب باشد اما چیزی که در آنجا دیدم با تمام حدس‌های من متفاوت بود و ۶ نفر نمایش‌نامه خوان یک خانم و پنج مرد در سنین مختلف بر روی صندلی‌های چوبی روبروی حاضران نشسته بودند، هر کدام به نوبت بخشی از داستانی را روایت می‌کردند.

روایت نمایش‌نامه به زمانی قبل از پیروزی انقلاب و حتی قبل از تولد من و دوستانم برمی‌گشت و خبری از صحنه آرایی نمایش و لباس تاریخی هنرمندان نبود و تنها کلام بود که ما را بیشتر به سمت این روایت تاریخی جذب می‌کرد و با توجه به اینکه موضوع آن هم در منطقه کردستان اتفاق افتاده بود، احساس نزدیکی زیادی به آن داشتم. 

در این نمایش‌نامه، "چیا" اسم پسر صاحب قهوه‌خانه‌ای است که بیشتر اتفاقات نمایش‌نامه در آن مکان رخ می‌دهد، قهوه‌خانه‌ای که در مسیر جاده سنندج - مریوان واقع شده و در آن سال به دلیل شدت بارش برف راه‌های دسترسی به آن مسدود شده بود.

ماجرای این نمایش‌نامه مربوط به بهمن سال ۱۳۵۷ است و روایتی از تلاش سربازانی که به منظور همراهی با انقلابیون دست به تمرد و فرار از پادگان زده و توسط عوامل رژیم طاغوت با گلوله مورد هدف قرار می‌گیرند.

در یکی از این اتفاقات و درگیری‌ها یکی از سربازان که اهل شهرستان مریوان است مورد هدف گلوله قرار گرفته و شهید می‌شود و پیکرش با آمبولانس به زادگاهش منتقل می‌شود.

آمبولانس در قهوه‌خانه(کافه چیا) توقف می‌کند که در آن مادر سرباز شهید، برای دیدن پسرش راهی سنندج است و از پیکر داخل ماشین بی خبر است و در آن قهوه‌خانه اتفاقاتی به وقوع می‌پیوندد و نمایش‌نامه در این دقایق به اوج خود می‌رسد.

این نمایش‌نامه با نگاهی نو و هنرمندان سعی در بازتاب و روایت‌گر رویدادهای ‌دوران پیروزی انقلاب اسلامی را در کردستان داشته و این نگاه نو و خلاقانه باعث جذب نسل جوان و جویای امروزی شده است که در نوع خود جالب و حتی بی‌نظیر است.

این نمایش‌نامه ۴۵ دقیقه‌ای بیشتر از ساعت‌ها فیلم سینمایی و صدها کتاب تاریخی دوران پیروزی انقلاب را روایت می‌کرد و در چندین جای نمایش‌نامه بویژه زمانی که مادر سرباز شهید، با جنازه پسرش روبرو می‌شود، ناخود آگاه اشک از چشم بسیاری از حاضران که بیشتر جوان بودند، جاری شد.

تماشای نمایشنامه خوانی "کافه چیا" انقدر بر روی من و دوستانم تاثیر گذاشت و با توجه به حس کنجکاویی هم که داشتم به پشت صحنه  رفتم تا نویسنده و کارگردان این نمایش‌نامه را از نزدیک ملاقات کنم و گفت و گویی با وی داشته باشم.

وی "صابر دل‌بینا" نام داشت و متولد ۱۳۴۷ بود، به خوبی جریان پیروزی انقلاب را به یاد داشت و هر چند مدرک تحصیل او کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی بود اما به قول خودش از سال ۱۳۶۰ با حضور در کلاس‌های قطب‌الدین صادقی هنرمند نامی کردستانی و دانش آموخته دکترای تئاتر از دانشگاه سوربن فرانسه فعالیت هنری خود را شروع کرده بود.

در سوابق هنری این نمایشنامه نویس و کارگردان مشهور کردستانی علاوه بر نویسندگی و کارگردانی چندین متن نمایشی‌، بازی در چندین نمایشنامه‌، تله تئاتر و سریال‌های تلویزیونی و همچنین چندین فیلم سینمایی به چشم می خورد.

"دل‌بینا" همچنین در سوابق هنری خود علاوه بر کسب عناوین مختلف هنری در جشنواره‌های مطرح تئاتر استان، منطقه و کشور داوری در رویدادهای هنری تئاتر کشور را نیز در کارنامه خود دارد.

نویسنده و کارگردان کافه چیا در پاسخ به این سوال که هدف از نوشتن این نمایشنامه چه بوده است، گفت: خلق اثر هنری نیاز به برنامه و هدف از پیش تعیین شده ندارد و تعریف آن از در هیچ مفهوم و قالبی نمی‌گنجد و موضوع یک محصول هنری در یک لحظه به ذهن خطور می‌کند.

صابر دل‌بینا افزود: با وجود تمام این‌ها اگر بخواهم به دنبال بهانه‌ای برای نوشتن "کافه چیا" باشم موضوع به یکی از روزهای بهمن سال ۱۳۵۷ برمی‌گردد که با یکی از دوستانم که تک فرزند نیز بود در یکی از خیابان‌های سنندج در حال تردد بودیم که در جریان اتفاقات آن سال و بدون هیچ دلیلی مورد اصابت گلوله قرار گرفت و جان به جان آفرین تسلیم کرد.

وی اضافه کرد: از همان زمان و بعد از کشته شدن دوستم این حس در درونم بود و به نوعی خودم را مدیون او می‌دانستم و دوست داشتم روزی این موضوع را دستمایه اثری هنری کنم که بهمن سال ۱۳۹۷ این مهم محقق و نتیجه آن نمایش‌نامه کافه چیا شد.

نمایشنامه "کافه‌چیا" تولید حوزه هنری کردستان و با حضور اعضای گروه هنری "ژین" سنندج اجرا می‌شود

این نویسنده و کارگردان کردستانی یادآور شد: نمایش‌نامه "کافه‌چیا" تولید حوزه هنری کردستان و با حضور اعضای گروه هنری "ژین" سنندج اجرا و امسال برای دومین سال در سینما بهمن سنندج نمایش داده می‌شود.

 وی  افزود: این نمایش‌نامه سال گذشته با استقبال بسیار خوبی روبرو شد و امسال نیز قرار است به مدت سه روز در سینما بهمن سنندج اجرا شود که بدلیل شیوع ویروس کرونا حضور تماشاگران باید با رعایت پروتکل‌های بهداشتی باشد.

دل‌بینا یادآور شد: دیدن این نمایش برای عموم علاقمندان رایگان است و با توجه به شرایط و فشار اقتصادی جامعه، نخواستم که بار مالی به همشهریانم تحمیل شود.

وی اظهار داشت: نقش ‌های این نمایش توسط هنرمندان شناخته شده و مطرح استان از جمله "رضا حاج خسروی"، "هانا مرادی"، "صالح فیضی"، "یاورآقایی" و "اشکان کمانگر" اجرا می‌شود و همین امر باعث ارتباط بصری بیشتر بین نمایش و تماشاگران شده است.

"ناصر خالدیان" موسیقی و طراحی افکت،"عرفان انصار" به عنوان روابط عمومی و "شیلان برهانی" به عنوان گرافیست "دل‌بینا" را در اجرای نمایشگاه "کافه چیا" همراهی می‌کنند.

پس از اجرای این نمایش‌نامه از کتاب"فصل سفید" مجموعه نمایش‌نامه این نویسنده و کارگردان کردستانی که توسط انتشارات "سوره مهر" منتشر شده بود با حضور کارشناسان در قالب یک پنل تخصصی رونمایی شد.

این اتفاق نیز بر جذابیت تماشای این نمایش‌نامه خوانی افزوده بود و علاقمندان علاوه بر دیدن اجرای نمایش کتاب تازه رونمایی شده نمایشنامه نویسنده آن را هم می‌توانستند تهیه کنند.

در این نمایش‌نامه سعی شده بود تا با بازخوانی اتفاقات دوران انقلاب در قالب آثار هنری نسل جدید که آن دوران را تجربه نکرده‌اند با رخدادهای دوران انقلاب آشنا شوند این نگاه هنرمندانه برای روایت‌های تاریخی باعث انتقال آسانتر مفاهیم انقلاب و نهادینه کردن فرهنگ ایثار و از خودگذشتگی در بین نسل جوان می‌شود.