به گزارش ایرنا، استفان دوجاریک سخنگوی آنتونیو گوترش روز یکشنبه در بیانیهای مطبوعاتی افزود: دبیرکل عمیقا درباره وضعیت در میانمار شامل افزایش استفاده از زور و گزارشهای مربوط به اعزام ماشینهای جنگی بیشتر در اغلب شهرها نگران است.
وی ادامه داد: گوترش از ارتش و پلیس میانمار میخواهد که اطمینان دهند حق اجتماع مسالمتآمیز به طور کامل محترم شمرده میشود و راهپیماییکنندگان مورد انتقامجویی قرار نمیگیرند. گزارش ادامه خشونت، ارعاب و آزار و اذیت توسط کارکنان امنیتی پذیرفتنی نیست.
سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد اضافه کرد: تداوم دستگیری مقامات سیاسی، مقامات حکومتی، فعالان جامعه مدنی و نمایندگان رسانهها، همچنین محدودسازی اینترنت و خدمات ارتباطی عمیقا نگران کننده هستند. آنها در اطمینان یافتن از حق آزادی بیان که شامل دسترسی به اطلاعات است، نباید مختل شوند.
دوجاریک اظهار کرد: دبیرکل بار دیگر از به طور جمعی و دو جانبه از کشورهای عضو میخواهد از نفوذ خود برای محافظت از حقوق بشر و آزادیهای بنیادین مردم میانمار بهره گیرند.
وی با بیان اینکه دبیرکل بر تداوم حمایت سازمان ملل متحد از مردم میانمار در پیگیری دموکراسی، صلح، حقوق بشر و حاکمیت قانون تاکید دارد، گفت: گوترش از مقامات ارتش میخواهد فوری به خانم کریستین شرانر بورگنر نماینده ویژه این سازمان اجازه دهند تا از میانمار بازدید و ارزیابی دست اول از وضعیت آنجا تهیه کند.
به گزارش ایرنا، رسانههای بینالمللی اول فوریه (۱۳ بهمن) از وقوع یک کودتای نظامی علیه حزب حاکم اتحاد ملی برای دموکراسی (NLD) میانمار خبر دادند. این حزب در انتخابات پارلمانی آبان ماه امسال برنده شد. سازمان ملل، رهبران کشورهای جهان و عمدتاً مقامهای بلندپایه غربی این کودتا را محکوم کرده و خواستار آزادی رهبران بازداشت شده در این کشور شدند.
بازداشت آنگ سان سوچی و دیگر مقامات ارشد میانمار در پی تنشهای فزاینده بین دولت و ارتش بر سر انتخابات اخیر پارلمانی در این کشور اتفاق افتاد.
نظامیان این کشور معتقدند در جریان آن انتخابات که در ۸ نوامبر ۲۰۲۰ (۱۸ آبان) برگزار شد، تقلب گستردهای صورت گرفته است و خواستار انجام تحقیقات گسترده درباره آن شدند.
یک شبکه تلویزیونی نزدیک به ارتش میانمار اعلام کرد که ارتش، حاکمیت این کشور را به مدت یک سال در اختیار گرفته و «مین آنگ هلینگ» فرمانده کل ارتش را به عنوان رئیسجمهوری انتخاب کرده است.
میانمار با ۵۴ میلیون نفر جمعیت در جنوب شرقی آسیا واقع شده و با بنگلادش، هند، چین، تایلند و لائوس مرز مشترک دارد.