«دونالد ترامپ»، رییسجمهوری پیشین آمریکا، بامداد یکشنبه در جریان دومین استیضاح خود در مجلس سنا تبرئه شد. این استیضاح درحالی برگزار شد که او کمتر از یکماه پیش و در حالی که تمام تلاش هایش برای حفظ قدرت بی نتیجه مانده بود، مجبور به خروج از کاخسفید شد. اتهام رییسجمهوری سابق آمریکا «تحریک برای شورش» بود؛ اتهامی که به حمله حامیان ترامپ به کنگره در ۶ ژانویه بازمیگردد. در این روز حامیان رییسجمهوری وقت آمریکا در زمان برگزاری جلسه شمارش آرای هیات گزینشگران برای انتخاب نهایی رییس دولت جدید آمریکا به ساختمان کاپیتالهیل که محل استقرار کنگره این کشور است، حمله بردند و آن را اشغال کردند.
تبرئه ترامپ از اتهام «تحریک برای شورش»، یکی از محورهای خبری و تحلیلی در رسانه های امروز ایران بود. رسانه ها این تبرئه را نشانه اضمحلال دموکراسی آمریکا و افزایش اختلاف های سیاسی و جناحی در این کشور دانستند.
رسانه های اصولگرا
سرطان ترامپ در جان آمریکا
روزنامه «فرهیختگان» در گزارشی با عنوان «سرطان ترامپ در جان آمریکا»، نوشت: تبرئه رئیسجمهور پیشین آمریکا در سنا از اتهام «تحریک برای شورش» نشان داد ترامپیسم همانند یک غده بدخیم سراسر سیاست و جامعه این کشور را فراگرفته است. در آخرین جلسه محاکمه ترامپ که به رایگیری اختصاص داشت، ۵۷ سناتور به گناهکار بودن او و ۴۳ تن دیگر به بیگناهی وی رای دادند. با وجود رای مثبت اکثریت نمایندگان مجلس سنا به استیضاح اما محکومیت درجریان چنین فرآیندی نیازمند حداقل ۶۷ رای مثبت شامل دوسوم کرسیهای سنا است.
فرهیختگان افزود: استیضاح ۲۰۲۱ نشان میدهد، گرچه تعداد مخالفان ترامپ در میان سناتورهای جمهوریخواه هفتبرابر شده، اما بهطور کلی این حزب بهشدت تحتتاثیر ترامپ است و اعضای آن ادامه حیات خود را نهتنها در پیروی از افکار ترامپ، بلکه در تبعیت از شخص او میدانند.
جمهوریخواهان همچنان تحت تاثیر ترامپ
خبرگزاری «دانشجو» گزارشی را درباره استیضاح ترامپ منتشر کرد و در آن آورد: ترامپ هنوز در سیاست جمهوریخواهان نیرویی قدرتمند است. دستکم برای الان، این هنوز حزب جمهوریخواه دونالد ترامپ است. اینکه تنها هفت تن از جمهوریخواهان به محکومیت ترامپ در سنا رای دادند و این استیضاح در نهایت راه به جایی نبرد، نشان میدهد که قدرت او در حزبی او طی پنج سال گذشته آن را دستخوش تحولاتی کرده است، تا چه میزان است.
شکست استیضاح ترامپ به معنای پیروزی او در انتخابات ۲۰۲۴!
روزنامه «جوان» در گزارشی با عنوان «اوضاع امریکا تماشاییتر میشود»، نوشت: استیضاح دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق امریکا، برای دومینبار بینتیجه ماند! مجلس سنای امریکا با ۵٧ رأی موافق و ۴٣ نفر مخالف نتوانست حدنصاب ۶٧ رأی برای محکومیت دونالد ترامپ کسب کند و بدین ترتیب اتهامات وارده به رئیسجمهوری پیشین امریکا پذیرفته نشد. کاربران شبکههای اجتماعی با واکنش به این خبر آن را پیروزی ترامپ در انتخابات ۲۰۲۴ دانستند.
جوان یا اشاره به واکنش کاربران به این خبر در شبکه های اجتماعی افزود: کاربران با اشاره به فرمایش رهبرمعظم انقلاب پیش از انتخابات ۲۰۲۰ امریکا، تبرئه ترامپ از استیضاح و تلاشهای او برای تشکیل حزب جدید را نشانی بر افزایش دوقطبیهای جامعه امریکا خواندند که وضع امریکا را تماشاییتر میکند. در ادمه بخشهایی از واکنشهای کاربران را در این خصوص میخوانید.
شکست استیضاح، افزایش شکاف در آمریکا
خبرگزاری «مشرق» در تحلیلی با عنوان «شکست استیضاح، شکاف در آمریکای مجروح را عمیقتر کرد»، درباره شکست استیضاح دونالد ترامپ رییس جمهوری سابق آمریکا، آورده است: تبرئه ترامپ از اتهامات مربوط به حمله مرگبار روز ششم ژانویه به ساختمان کنگره این کشور باعث عمیقتر شدن شکاف میان دموکرات ها و جمهوریخواهان شده است و دستور کار اقتصادی و سیاسی جو بایدن رئیس جمهور جدید این کشور را نیز با چالش مواجه کرده است.
پیامدهای تبرئه ترامپ برای سیاست آمریکا
روزنامه «خراسان» در تحلیل روز خود با عنوان «پیامدهای یک تبرئه»، نوشت: همان طور که انتظار می رفت، دونالد ترامپ در دومین دادگاه استیضاح خود تبرئه شد. استیضاحی که این بار در پایان دوره ریاست جمهوری برگزار شد اما این دادگاه پیامدهایی نیز به همراه دارد: ۱– تبرئه ترامپ نشان داد، محکومیت یک رئیس جمهور و حتی یک رئیس جمهور سابق در آمریکا تا چه اندازه دشوار است. وقتی شخصی همچون ترامپ دوبار از محکومیت در سنا جان سالم به در می برد، محکومیت روسای جمهوری بعدی آمریکا با اتهامات سنگین تری نیز تقریبا غیرمحتمل خواهد بود. ۲– استیضاح دوم ترامپ، باب جدیدی را در آمریکا باز کرد به گونه ای که از این پس، روسای جمهور سابق، کنونی و آینده با خطر استیضاح و محاکمه از سوی کنگره مواجه می شوند. ۳- رای ۱۰ عضو جمهوری خواه مجلس نمایندگان به استیضاح ترامپ در مجلس نمایندگان و رای هفت سناتور جمهوری خواه به محکومیت ترامپ در سنا نشان داد تا چه اندازه در داخل حزب جمهوری خواه بر سر ترامپ اختلاف نظر وجود دارد. ۴– قابل انتظار خواهد بود که به موازات تقویت جایگاه ترامپ و حامیانش در حزب جمهوری خواه، ریزش ها در این حزب افزایش یابد که در نهایت می تواند به تضعیف این حزب در برابر دموکرات ها بینجامد. ۵– پیش بینی می شود، خلاصی ترامپ از خطر محکومیت در سنا، وی را به بازگشت به عرصه عمومی و رهبری حزب جمهوری خواه در انتخابات میان دوره ای ۲۰۲۲ و ریاست جمهوری ۲۰۲۴ تشویق کند. ۶– با تبرئه ترامپ در سنا، موقعیت جریان های راست گرای افراطی در آمریکا تحکیم می یابد. ۷– انتظار می رود دموکرات ها تمام توان خود را در داخل دولت بایدن و در تشکیلات قضایی برای پرونده سازی های جدید علیه ترامپ و یاران نزدیک وی بسیج کنند تا امکان بازگشت وی و حامیانش به قدرت را از بین ببرند. ۸– ناکامی دولت بایدن در عمل به شعارها و وعده های انتخاباتی طی کمتر از دو سال آینده، زمینه را برای موفقیت های بعدی ترامپ و حامیانش در عرصه سیاسی – اجتماعی، به ویژه در انتخابات پیش رو فراهم می کند.
ترامپ در پیشگاه مردم و تاریخ مجرم است
تارنمای خبری و تحلیلی «راه دانا» در خبری به نقل از «جیمی راسکین» رهبر مدیران استیضاح ترامپ، نوشت: رییس جمهوری پیشین آمریکا در دادگاه افکار عمومی و تاریخ مجرم شناخته شد.
رسانه های اصلاح طلب
«ملانیا ترامپ»؛ خشمگین از حمله هواداران ترامپ به کنگره آمریکا
همزمان با تبرئه ترامپ در سنای آمریکا، خبرگزاری «ایسنا» در خبری از رفتار «تلخ و سرد» ملانیا با همسرش ترامپ نوشت و افزود: بر اساس گزارش شبکه سیانان، رفتار ملانیا ترامپ، بانوی اول سابق آمریکا با همسرش از زمان خروج از کاخ سفید و ترک واشنگتن، "تلخ و سرد" شده است. شبکه سیانان در گزارشی اعلام کرد، ملانیا ترامپ از نحوه خروجش از کاخ سفید بسیار ناراحت شده است.
به نوشته ایسنا، دو تن از افراد آگاه از احساسات و افکار ملانیا ترامپ به شبکه سیانان گفتند: ملانیا ترامپ از اینکه کمپین بیملاحظه دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا برای محکوم کردن انتخابات نوامبر ۲۰۲۰ و حمله مرگبار متعاقب آن به کنگره، به شهرت وی لطمه زده، بسیار ناراحت است. ملانیا ترامپ در شرایط بسیار سختی قرار گرفته بود و باید بین محکوم کردن این خشونت و سکوت کردن یکی را انتخاب میکرد. اگر این خشونت را محکوم میکرد آن وقت باعث خشم طرفداران همسرش میشد و اگر سکوت میکرد سکوتش به معنای همدستی در این جرم تلقی میشد.
تبرئه ترامپ و آینده حزب جمهوریخواه
روزنامه «ایران» به دنبال رد استیضاح ترامپ در کنگره آمریکا، در تحلیلی نوشت: در جریان رأیگیری برای استیضاح و سپس محکومیت در جلسه دادگاه ترامپ که برای دومین بار انجام گرفت، ۱۰ عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان به استیضاح ترامپ در مجلس نمایندگان رأی دادند و محکومیت رئیس جمهوری سابق در دادگاه سنا با رأی ۷ سناتور جمهوریخواه همراه شد. این در حالی است که در جریان استیضاح نخست ترامپ هیچ عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان به استیضاح رأی ندادند و در جلسه دادگاه در سنا فقط یک سناتور جمهوریخواه – میت رامنی – ترامپ را گناهکار دانست.
این روزنامه افزود: این دو مقایسه نشان میدهد که حزب جمهوریخواه، حداقل در میان نخبگان جمهوریخواه حاضر در کنگره بر سر نحوه مواجهه با ادعاهای ترامپ در مورد انتخابات متقلبانه ۲۰۲۰ و حمله به ساختمان کنگره در ششم ژانویه، شکاف عمیقی ایجاد شده است. با این حال، جمهوریخواهان در نهایت ترجیح دادند که نام حزب آنان با موضوع «اولین رئیس جمهوری محکوم شده در دادگاه سنا» در تاریخ امریکا عجین نشود. این تصمیم، گرچه حزب جمهوریخواه را از یک بدنامی تاریخی نجات داد، اما بستری را برای اختلافات عمیقتر فراهم کرد.
روزنامه آرمان ملی عنوان «خطر بازگشت پرقدرت ترامپیسم» را برجسته کرد و در یادداشتی آورد: روزنامه آرمان ملی عنوان «خطر بازگشت پرقدرت ترامپیسم» را برجسته کرد و در یادداشتی آورد: بعد از هفتهها جنجال و تلاش دموکراتهای آمریکا برای حذف ترامپ از عرصه سیاسی آمریکا، دومین طرح استیضاح دونالد ترامپ در سنای آمریکا به اتهام «تحریک به اغتشاش و شورش» به دلیل عدم کسب آرای لازم از سوی نمایندگان سنا شکست خورد. دموکراتها برای متخلف شناخته شدن ترامپ به رای موافق دو سوم اعضای مجلس سنا (۶۷ رای) نیاز داشتند، اما تنها هفت سناتور جمهوریخواه همراه با ۵۰ سناتور دموکرات (۵۷ رأی) دونالد ترامپ را به دلیل تحریک به شورش مجرم شناختند و ۴۳ سناتور نیز رای منفی دادند. شکست استیضاح دوم ترامپ در عرصه داخلی، هواداران او را متقاعد میکند که بیجهت مورد اتهام دموکراتها قرار گرفته است. بنابراین به حمایت از وی پرداخته و پشتوانه مردمی او را حفظ خواهند کرد. ترامپ در واکنش به رأی تبرئه خود وعده داد که به دفاع از «عظمت آمریکا» ادامه خواهد داد. چنین اظهارنظری به این معناست که ترامپ به دنبال کاندیداتوری در انتخابات ۲۰۲۴ و سایر پستهای سیاسی است.
بازندگان بزرگ دومین استیضاح
روزنامه اعتماد در گزارشی نوشت: در تاریخ حاکمیت دموکراسی در امریکا بسیاری از اعضای کنگره این کشور، در مقاطع حساس و زمانی که مجبور بودند میان منافع حزب متبوع یا آینده حضورشان در قدرت و منافع ملی دست به انتخاب بزنند ترجیح میدادند که کار آسانتر یعنی تضمین آینده حزبی و شخصیشان را در دستور کار قرار دهند و شجاعت پیروی از آرمانهایشان را نداشتند. در ۱۹۵۵ جان اف کندی، سناتور دموکراتی که بعدتر رییسجمهور ایالات متحده شد طی ۸ مقاله کوتاه نگاهی به تاریخ ۱۵۰ ساله کنگره امریکا داشت و تلاش کرد تا مختصری از نمایندگانی بگوید که آرمانخواهی آنها باعث شده بود تا برخلاف خواست حزب یا مصلحت شخصی رای به مصوبهای بدهند که به عقیده آنها منافع ملی شهروندان امریکایی را تامین میکرد. در سیزدهم فوریه ۲۰۲۱ نیز ۷ سناتور جمهوریخواه امریکایی نشان دادند که فارغ از آنچه مصلحت پایگاه رای ایجاب میکند و بدون توجه به آنچه اکثریت حزب میخواهد، میتوان مستقل بود و رای به محکومیت کسی داد که پایههای دموکراسی در ایالات متحده را لرزانده بود. ریچارد بار، بیل کسیدی، سوزان کالینز، لیزا مورکوفسکی، میت رامنی، بن ساس و پت تومی با ۵۰ نماینده دموکرات مجلس سنا همراه شدند تا در پایان رای گیری درخصوص محکومیت دونالد ترامپ، ۵۷ سناتور به محکومیت و ۴۳ سناتور نیز به تبرئه رییسجمهور پیشین ایالات متحده رای داده باشند.
جانمایی جدید ترامپ از تروریسم
روزنامه شرق در گفتوگو با سیدعلی موجانی مؤلف کتاب بررسی مناسبات ایران و آمریکا نوشت: وقتی ترامپ در کوران انتخابات ریاستجمهوری وارد شد، بسیاری او را نماینده یک تفکر خاص و غیرسیاسی برشمردند که صرفا در چارچوبهای حزب جمهوریخواه قرار میگرفت. عملکرد چهارساله او هم نشان داد وی بیش از آنکه نماینده یک گرایش سیاسی خاص باشد، متعلق به ذات و ماهیتی بود که در آن پرورش یافته بود. افراد مهمی حتی در همان حزب جمهوریخواه مثل مککین و رامنی نشان دادند ترامپ را یک جمهوریخواه نمیشمارند. از این جهت میتوان گفت «ترامپ» همانطور که یک برند تجاری تا پیش از انتخابات ریاستجمهوری بهشمار میآمد، امروز برای تاریخ سیاسی آمریکا نیز یک «برند» شده است. چهلوپنجمین رئیسجمهور آمریکا، آنچه را نشان داد که دیگران کوشش داشتند آن را پنهان کرده یا روتوششده به نمایش بگذارند. مرور تاریخ آمریکا نشان میدهد طی یک دوره یعنی زمان جنگهای داخلی ما شاهد دوقطبیشدن شدید سیاسی و اجتماعی در داخل آن سرزمین بودهایم. اکنون با گذشت بیش از یک قرن از آن رویداد، بار دیگر این جلوه از واقعیت اجتماعی آمریکا در انتخابات ۲۰۲۰ خود را به معرض نمایش گذاشته است. در یک جمله، ترامپ فصل متمایزی در تاریخ معاصر آمریکا رقم زده است.