شیراز-ایرنا-طرح انتقال آب دریا به فارس با توجه به حرکت این استان در مسیر صنعتی شدن و توسعه صنایع به ویژه صنایع آب بر، ضرورتی اجتناب ناپذیر است.

به گزارش ایرنا، ضرورت اجرای این طرح ملی که یکی از اهداف آن تامین زیرساخت‌های توسعه فارس و مدیریت تولید، توزیع و مصرف آب در این استان است با توجه به خشکسالی‌های پی در پی سال‌های اخیر دو چندان می‌شود.
در گام نخست، قرار است ۱۵ میلیون متر مکعب آب برای انتقال به منطقه ویژه انرژی بر پارسیان، منطقه ویژه اقتصادی انرژی بر لامرد و همچنین تامین آب آشامیدنی لامرد و مُهر شیرین سازی شود.
فرآیند انتقال آب دریا به درون استان با جدیت دنبال می‌شود
استاندار فارس، با بیان اینکه فرآیند انتقال آب خلیج فارس به درون استان در حال پیگیری است، گفت: این مهم تا رسیدن به نتیجه با جدیت دنبال خواهد شد.
عنایت‌الله رحیمی افزود: انتظار داریم سایر نهادها و دستگاه‌های مسوول نیز حمایت‌های قانونی، حقوقی و قضایی از این موضوع داشته باشند و با حذف قوانین دست و پاگیر، از کوشش‌ دستگاه‌های اجرایی حمایت مناسبی داشته باشند تا بخش صنعت و سرمایه‌گذاران با سرعت و سهولت بیشتری بتوانند در این زمینه فعالیت کنند.
وی ادامه داد: فارس یک استان خشک است که ۱۱ سال خشکسالی را پشت سر گذاشته و سال ۹۹ نیز میزان بارندگی نسبت به پارسال کاهش ۵۰ درصدی داشته است.
استاندار فارس بیان کرد: کاهش بارندگی در این استان نسبت به میانگین کوتاه مدت و بلند مدت، زنگ خطر تغییرات اقلیمی را برای ما به صدا درآورده به همین سبب ضرورت دارد تدابیر جدی در زمینه انتقال آب دریا به استان اندیشیده شود.
رحیمی، تعهدات شرکت‌های آب به صنایع استان فارس را در صورت وجود آب، پابرجا دانست و گفت: چنانچه در استان دچار خشکسالی شویم و امکان تامین آب وجود نداشته باشد، ناگزیر باید راه‌های جایگزین را پیگیری کنیم و به نتیجه برسانیم تا تولیدات صنعتی استان وابسته به میزان بارندگی نباشد و دچار وقفه و رکود ناشی از خشکسالی نشود.
وی، میزان آب تخصیص یافته دریا به فارس برای انتقال به این استان را ۳۰۰ میلیون متر مکعب اعلام و بیان کرد: در مرحله نخست این آب به شهرستان‌های مُهر و لامرد که در نزدیکی دریا قرار دارند و دارای صنایع آب بر نیز هستند اختصاص خواهد یافت.
او اظهار داشت: در مرحله دوم می‌کوشیم با انتقال آب دریا به درون استان از مسیر استان‌های مجاور دریا و همچنین استان‌های کرمان و یزد که خطوط انتقال آب دریا را احداث کرده‌اند، نیازهای آبی فارس را تامین کنیم.
رحیمی گفت: قیمت آب انتقالی از دریا با قیمت آب موجود در استان متفاوت خواهد بود و بهره‌برداران باید به این موضوع توجه داشته باشند.
وی اضافه کرد: ضرورت‌هایی که انتقال آب دریا را به استان الزامی می‌کند، مصرف آشامیدنی، رفتن به سمت کشاورزی دانش بنیان و تولید محصولات پُربازده است.
استاندار فارس گفت: اولویت در استفاده بهینه از آب‌های درون استان مانند آب‌های خاکستری، پساب و آب زه با هزینه کمتر، بازدهی بیشتر و در کوتاه مدت است در حالی که استفاده از آب دریا بلندمدت و با هزینه‌های بیشتر صورت خواهد گرفت.
رحیمی ادامه داد: بخش خصوصی باید مسوولیت پذیری بیشتری در خصوص تامین آب مطمئن داشته باشد و در این زمینه از ظرفیت بازار سرمایه نیز استفاده کند.
وی گفت: اگر طرح‌های روشن و شفاف داشته باشیم، شرکت‌های تامین سرمایه حتما حاضر به سرمایه‌گذاری خواهند بود.
استاندار فارس اضافه کرد: عقل و منطق حکم می‌کند همانگونه که کارخانه‌ها برای سوخت جایگزین گاز تدابیری اندیشیده‌اند، در زمینه تامین آب جایگزین هم اقداماتی انجام شود.

ضرورت انتقال آب دریا به فارس با توجه به روند افزایش مصرف و هزینه تولید آب
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس نیز با اشاره به روند افزایش جمعیت استان و همچنین افزایش هزینه تولید و انتقال آب در آینده، اظهار داشت: این مساله سبب افزایش مصرف آب در حوزه آشامیدنی، صنعت و کشاورزی خواهد شد.
محمود رضایی کوچی، در گفت و گو با ایرنا افزود: هم‌اینک در ایران نسبت به سایر کشورهای حوزه خلیج فارس، تعداد اندکی دستگاه‌های شیرین کننده و برداشت آب از خلیج فارس موجود است بنابراین ضرورت دارد که به سمت استفاده از آب دریا برویم و به همین سبب حدود ۳۰۰ میلیون متر مکعب در سال از وزارت نیرو تخصیص انتقال آب دریا به این استان گرفته‌ایم.
او بیان داشت: به شرکت آب منطقه‌ای استان فارس نیز اعلام شده که در این مورد فراخوان دهد تا با مصرف کنندگان و خریداران آب که عمدتا صنایع بزرگ مانند فولاد، پتروشیمی‌ها، پالایشگاه‌ها و مناطق صنعتی کنسرسیومی هستند بر روی قیمت آب توافق شود و پس از آن شرکت مجری این کار نیز انتخاب و عملیات اجرایی پروژه به شیراز و چند شهرستان فارس آغاز شود.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس اضافه کرد: در فاز نخست، عملیات اجرایی برای انتقال ۱۵ میلیون متر مکعب آب به منطقه ویژه انرژی بر لامرد و پارسیان توسط بخش خصوصی آغاز شده اما بحث ما انتقال آب به مرکز استان (شیراز) و چند شهرستان‌ دیگر فارس هست.
رضایی کوچی افزود: آبی که هم‌ اینک به صنعت و شرب اختصاص می‌یابد با قیمت پایین عرضه می‌شود اما از آنجا که شیرین سازی و انتقال آب دریا بسیار هزینه بر است و بهای آب تولید شده، گران تمام می‌شود حتما باید مصرف کننده قطعی داشته باشد.
وی ادامه داد: اولویت نخست ما این است که آب‌های موجود در استان برای استفاده ساماندهی شوند و بعد سراغ آب دریا برویم اما بدون تردید نیاز به آب دریا در استان وجود دارد چرا که وضعیت بارندگی در آینده قابل پیش‌ بینی نیست.