تهران- ایرنا- مدیر گروه تحقیقات و ویروس‌شناسی انستیتو پاستور ایران گفت: واکسن های کرونا بر پایه ناقل ویروسی در حال حاضر در مرحله تولید نیمه صنعتی قرار دارند که بعد از انجام آزمایش روی میمون، وارد کارآزمایی بالینی روی انسان خواهند شد.

به گزارش ایرنا، کیهان آزادمنش روز دوشنبه در چهارمین نشست با موضوع "تشریح روش‌های ساخت واکسن کرونا" که به همت بنیاد مصطفی (ص) و به صورت آنلاین برگزار شد، افزود: تقریبا یک ‌چهارم بستر واکسن‌های تولیدشده برای کرونا در دنیا بر بسترهای واکسن ویروسی بوده است و ما نیز در حال توسعه واکسن بر اساس این روش هستیم.

وی در مورد نسل‌های مختلف تولید واکسن گفت: نسل اول بر پایه ویروس غیرفعال شده، نسل دوم بر اساس پروتئین­ های نوترکیب و نسل سوم بر اساس ناقلان ژنی شامل دی‌ان‌ای است.

آزادمنش ادامه داد: یک چهارم بسترهایی که در دنیا برای ساخت واکسن کرونا استفاده می ­شود، ناقل های ژنی است که بعضی از آن­ها تکثیرشونده هستند و برخی دیگر تکثیرشونده نیستند، تکثیرشونده‌ها در بدن مثل ویروس طبیعی غیربیماری ­زا تکثیر می شوند و غیرتکثیرشونده هم ایجاد بیماری نمی ­کنند و فقط سیستم ایمنی بدن را تحریم می­ کنند.

مدیر گروه تحقیقات و ویروس‌شناسی انستیتو پاستور تاکید کرد: در این روش ژن ­های ویروس را برای واکسن کرونا می گیریم، ما از پروتئین اسپایک و پروتئین­ های داخلی این ویروس استفاده کردیم و آن را به داخل ویروس بردیم تا به عنوان پروتئین­ های داخلی ویروس، آنتی­ بادی در بدن فرد تولید کند. این استراتژی­ است که در دنیا کمتر استفاده شده است.

آزادمنش افزود: نقش ویروس ناقل این است که ژن را به داخل بدن برده و به این شکل یک بیماری ضعیف ایجاد می­ کند و بدن به شکل یک عفونت ضعیف به آن پاسخ می‌دهد، در واقع از ویروس دیگری برای انتقال ژن ویروس بیماری‌زایی این بیماری استفاده می‌شود.

وی با اشاره به اینکه انواع ناقلان ویروسی وجود دارند که هر کدام مزایا یا معایبی دارند، گفت: معروف­ترین واکسن­ های موجود در بازار بر پایه ویروس آدنو هستند. این ویروس­ ها یعنی آدنو ویروس ­ها معمولا ویروس ­های قوی نیستند و بیماری ایجاد نمی­ کنند؛ اگر ایجاد کنند عفونت­ های خفیفی ایجاد کرده و سال­ ها استفاده می­ شود و کاملا امن هستند. قدرت تحریک مناسبی برای سیستم ایمنی دارد و تجربه تولید آن در کشور وجود دارد و در ضمن قیمت مناسبی هم دارد. به همین دلیل واکسن آسترازنیکا با قیمت چهار دلار عرضه شده، ولی واکسن ­های دیگر با قیمت ­های بالای ۱۰ و تا ۳۵ دلار عرضه شده است.

آزادمنش یادآور شد: البته معایبی هم دارد؛ این‌که برای ویروس ناقل، ایمنی زایی در بدن فرد داشته باشیم. قسمتی از ویروس را که مسئول فرآیند تکثیر هست، برمی­ داریم و در این مورد خاص ژن کووید را می­ گذاریم و بعد از مهندسی ژنتیک، تکثیر می‌کنیم.

مدیر گروه تحقیقات و ویروس‌شناسی انستیتو پاستور توضیح داد: این فناوری از قبل بوده ولی ما برای تولید واکسن پروژه های جانبی انجام دادیم، امیدواریم به مشکلات از جمله ایمنی‌زایی موجود در بدن انسان غلبه کنیم.

وی با اشاره به اینکه یک شرکت هندی هم در حال تولید واکسن بر اساس همین فناوری است، گفت: ما در مرحله تولید نیمه صنعتی هستیم؛ بعد کارآزمایی بالینی، آزمایش روی میمون و بعد انسان را باید پشت سر بگذرانیم، در واقع از یک ویروس علیه یک ویروس دیگر و ایجاد واکنش ایمنی در بدن کمک می­ گیریم.