اندرو میچل که در سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۲ میلادی سکان وزارت توسعه بینالملل انگلیس را برعهده داشت روز سهشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا همچنین تاکید کرد «نوبتبندی» حرکتهای برجامی نباید مانع مهمی برای بازگشت این توافق به ریل اصلی باشد.
میچل در این گفت و گو به تصریح دیدگاه خود در خصوص وقایع جاری، روابط بین ایران و انگلیس، اوضاع منطقه ای و تحولات مرتبط با برجام پس از به قدرت رسیدن دولت جدید در آمریکا پرداخت.
وی در پاسخ به سوال اول در زمینه تببین دیدگاه عمومی خود نسبت به روابط بین دو کشور عنوان داشت: تاکنون افتخار سفر به ایران را نداشته، هرچند بسیاری از دوستان او تاکنون به این کشور سفر کردهاند. او ایران را کشوری با تمدنی بزرگ و کهن توصیف کرد که به همین دلیل در تمام مدت خدمت خود در پارلمان طرفدار بهبود روابط بین دو کشور بوده و بر همین اساس به عنوان رئیس مشترک کمیته دوستی پارلمانی انتخاب شده است.
رئیس مشترک گروه پارلمانی انگلیس و ایران همچنین خاطرنشان کرد؛ از طرفداران توافق اتمی با ایران بوده و از اینکه آمریکا در زمان ترامپ به طور یکجانبه این توافق را ترک کرد متاسف شده است.
وی ابراز امیدواری کرد که جو بایدن رئیس جمهوری جدید آمریکا به عنوان رئیس جمهوری جدید آمریکا گامی در جهت زنده و نیرومند کردن توافق اتمی با ایران بردارد و به همراه آن شاهد بهبود روابط دو طرف باشیم.
میچل خاطرنشان کرد: «وضعیت بین ایران و انگلیس را آبستن بهبود روابط می بینم»
سفرهای پارلمانی انگلیس و ایران پس از همهگیری کرونا در راه است
وزیر اسبق وزارت توسعه بینالملل انگلیس در پاسخ به این سوال که آیا به زودی برنامه ای برای بازدید از ایران در قالب گروه دوستی پارلمانی دارد یا خیر گفت که بسیار امیدوار است پس از مهار شدن بیماری کرونا در هر دو کشور فرصتی پیدا شود که نمایندگان پارلمان انگلیس به تهران سفر کرده و متقابلاً نمایندگان مجلس ایران از لندن بازدید کنند.
این قانونگذار انگلیسی در زمینه توصیف دیدگاه خود در خصوص برجام هم گفت: « نظر من این است که اگرچه این توافق بی نقص نبود، اما به ایران و جامعه جهانی فرصت پیشرفت داد. افسوس که این توافق به طور یکجانبه توسط آمریکا نقض شد. امید من این است که با توجه به دیدگاه بایدن شاهد بهبود روابط (آمریکا) با ایران باشیم. بدین ترتیب من احساس می کنم این یک حرکت مثبت برای بهبود روابط با ایران است. »
خبرنگار ایرنا با اشاره به بیانیه اخیر سه کشور اروپایی و انتقاد آنها از آنچه زیر پا گذاشتن تعهدات توسط ایران نامیده اند پرسید به نظر شما چرا این واقعیت که ایران از امضای برجام و عمل به تعهدات خود هیچ بهره اقتصادی ای نبرده است در این بیانیه دیده نمی شود؟
میچل تاکید کرد که از دید وی آنچه اهمیت دارد این است که «طرفهای توافق دوباره به میز مذاکره بازگشته و نگرانیهای خود را مطرح و نقشه راهی برای گامهای آینده ترسیم کنند.» وی معتقد است که در هر صورت «گفت و گو و مذاکره وضعیت را به سمت بهتر شدن هدایت می کند.»
خبرنگار ایرنا سپس پرسید با وجود اینکه آژانس بین المللی انرژی اتمی از زمان امضای برجام تا کنون چهارده بار اجرای تعهدات ایران را تایید کرده و علیرغم این هنوز رئیس جمهوری آمریکا از ایران توقع دارد گام اول را بردارد، از دید شما کدام طرف باید گام اول را بردارد؟
رئیس کمیته دوستی پارلمانی انگلیس و ایران در پاسخ گفت؛ این وضعیتی است که دیپلماتهای ایرانی و آمریکایی به خوبی می توانند مدیریت کنند. به اعتقاد وی «نوبت بندی» حرکتها در این موضوع نمی تواند مانع مهمی باشد.
وی در پاسخ سوال دیگری، واسطه گری سه کشور اروپایی عضو برجام بین ایران و آمریکا و همچنین ادعای امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه را که خود را یک میانجی صادق نامیده بود تمجید کرده و آن را حرکتی مثبت ارزیابی کرد. وی گفت: «همه اینها گامهای مثبتی است و نشان دهنده باور غرب به مذاکره و رسیدن به نتیجهگیری جدیدی بر اساس توافق قبلی است.»
میچل در ادامه با توجه به عضویت انگلیس در گروه سه کشور اروپایی و همچنین داشتن روابط ویژه با آمریکا، ایفای نقش ویژه از سوی انگلیس را نپذیرفت و تاکید کرد که انگلیس بهتر است به عنوان عضوی از تروئیکای اروپایی باشد و اظهار داشت که حرکت جمعی از دید او در این زمینه بهتر است.
پیشرفتهای خوبی در زمینه کاهش تنشها در خاورمیانه صورت گرفته است
رئیس گروه پارلمانی انگلیس و ایران در تببین دیدگاه خود در خصوص درگیریها در خاورمیانه گفت که به نظر وی «پیشرفتهای خوبی در منطقه برای کاهش تنش انجام شده است.» وی همچنین متذکر شد به دلیل همه گیری ویروس کرونا اکنون بیشتر کشورها سرگرم حفظ سلامت مردم خودشان و عبور ازاین دوره دشوار هستند.
میچل در عین حال ابراز اطمینان کرد، پیشرفت در توافق اتمی با ایران و بهبود وضعیت در یمن به کاهش تنش ها در منطقه کمک خواهد کرد. وی تاکید کرد که همواره منتقد جدی دولت انگلیس در حمایت از ائتلاف به رهبری رژیم سعودی علیه یمن و وضعیت ناگوار انسانی در آن منطقه بوده است.
در ادامه خبرنگار ایران این پرسش را مطرح کرد که با وجود اعلام آمریکا مبنی بر اینکه فروش سلاح به رژیم سعودی را معلق می کند، و با توجه به اینکه «جیمز کلورلی» وزیر امور خارجه انگلیس در امور خاورمیانه و شمال آفریقا اخیراً مدعی شده است که تصمیم به تعلیق صدور سلاح فقط نظر واشنگتن بوده و تلویحاً از ادامه صدور سلاح های انگلیسی به این منطقه پشتیبانی کرده است، خواهان اظهار نظر میچل در این زمینه شد.
وی با صراحت گفت «من هرگز طرفدار تحریم تسلیحاتی (سعودی) نبوده ام.» این قانونگذار انگلیسی بیان داشت که به نظر او تصمیم گیری در مورد صدور سلاح در حیطه وظیفه سیاستمداران نبوده و فقط در اختیار کمیته صادرات سلاح انگلیس است که این مجوزها را صادر میکند.
میچل مدعی شد کمیته صادرات سلاح انگلیس سختگیرترین در نوع خود در تمام جهان بوده و مجوز صدور سلاح را با دقت صادر می کند. وی با بیان این مطالب نتیجه گیری کرد که در درجه اول این وظیفه کمیته صدور مجوز صادرات سلاح است که در زمینه تعلیق صدور سلاح به رژیم سعودی تصمیم گیری کند. وزیر اسبق توسعه بینالمللی انگلیس با این حال در مورد وضعیت یمن و با توجه به وضعیت بغرنج بشردوستانه در آنجا خواهان اعمال فشار به همه طرفهای صادر کننده سلاح به آن منطقه شد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا گمان نمی کند توقف صدور سلاح از انگلیس به سعودی می تواند باعث از بین رفتن حداقل یک درگیری در منطقه شود ادعا کرد: لزوما نه، چون عربستان سعودی کشور ثروتمندی است که توسط دشمنانش محاصره شده و حق دارد برای دفاع از خود سلاح خریداری کند.
میچل با اشاره مجدد به اینکه صدور مجوز صادرات سلاح در انگلیس، حتی با وجود پرسود بودن این تجارت، با دقت انجام می شود تکرار کرد؛ عربستان سعودی کشور ثروتمندی بوده و در هر صورت می تواند سلاح مورد نیاز خود را ولو از فروشنده های کمتر خوشنام خریداری کند.
عربستان و امارات از ششم فروردین سال ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی و با کمک آمریکا، حملات گستردهای را علیه یمن بهعنوان فقیرترین کشور عربی آغاز کردند تا به بهانه بازگرداندن «عبدربه منصور هادی» رئیسجمهوری مستعفی و فراری این کشور به قدرت، به اهداف و زیادهخواهیهای سیاسی خود جامه عمل بپوشانند.
انگلیس از زمان آغاز جنگ یمن که علاوه بر آمار بالای تلفات، دهها هزار زخمی و ویرانی در این کشور مسلمان بهجای گذاشته، مجوز فروش حدود پنج میلیارد پوند سلاح به عربستان سعودی را صادر کرده و در آموزش نیروهای سعودی نقش جدی داشته است.
جنگ علیه یمن همچنین میلیونها یمنی را با بحران شدید گرسنگی و قحطی روبه رو کرده است، بهگونهای که سازمان ملل متحد در گزارشی، قحطی در این کشور را بزرگترین فاجعه انسانی نامید.
استقبال از ابتکار برای صلح هرمز
اندرو میچل در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ایرنا، از ابتکار حسن روحانی برای رسیدن به ثبات در منطقه از طریق گفتگوهای بین منطقه ای و آنچه «ائتلاف امید» نامیده شده استقبال کرد و گفت که به طور کلی از هر ابتکاری از این دست که مایه پیشرفت است استقبال می کند.
وی در ادامه سوالی در زمینه تحولات اخیر آمریکا و حمله اوباش طرفدار ترامپ به ساختمان کنگره این کشور، آن را «منظره ناراحت کننده» ای برای افراد دمکراتی مانند خودش توصیف کرد که به قول چرچیل معتقد هستند «دموکراسی بدترین نوع حکومت است، اما بقیه از آن بدتر هستند».
این قانونگذار انگلیسی عنوان کرد که هرگز طرفدار دونالد ترامپ نبوده و چهار سال ریاست جمهوری او را دوران تاریکی برای تاریخ روابط بینالملل خواند. او از اینکه اکنون با پیروز شدن بایدن نیروهای «دموکراسی خواه» پیروز شده اند ابراز امیدواری کرد که دولت جدید آمریکا نیرویی در جهت ایجاد ثبات و حمایت از نظام حقوقی بین المللی باشد.
وی نسبت به آینده روابط بین ایران و غرب در سایه دولت جدید آمریکا هم عنوان کرد: «وقایع گذشته ثابت کرده است که نمی توان در این زمینه پیشگویی کرد. با این حال به نظر می رسد دولت جدید در آمریکا حداقل یک فرصت برای بهبود روابط با ایران باشد، اما اینکه چقدر از این فرصت در عمل محقق شود موضوع دیگری است.»