به گزارش ایرنا، حرکت به سمت هرچه صنعتی و علمیتر شدن کشاورزی از جمله دیدگاههایی است که پس از انقلاب اسلامی در ایران افزایش پیدا کرد و سبب شد در بخشهایی از صنعت و کشاورزی به دستاوردهای قابل توجهی دست پیدا کنیم.
آن طور که کارشناسان اقتصادی مطرح میکنند، حرکت به سمت کشاورزی خودکفا بدون توجه به زیرساختهای جدید و بهروز رسانی دستگاهها و ادوات و ماشینآلات امکان پذیر نیست و برای افزایش بازده باید سعی شود از روشهای جدید و مقرون به صرفه استفاده شود.
وزارت کشاورزی در دولت تدبیر و امید کوشید با ارائه تسهیلات و افزایش مراودات با سایر نهادها و بهکارگیری بیشتر بخش خصوصی برای افزایش زیرساختهای آبیاری و بهرهگیری از ماشین آلات جدید یا همان مکانیزاسیون کشاورزی و ایجاد کانال های آبیاری مورد نیاز بیش از گذشته اقدام کند.
توجه دولت تدبیر و امید به زیرساختها و تجهیزات کشاورزی
در هفت سال گذشته (از سال ۹۲ و با آغاز بکار دولت حسن روحانی تاکنون) بیش از ۱۲ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری در بخش مکانیزاسیون کشاورزی کشور انجام و در این مدت با این سرمایهگذاری حدود ۱۳۰ هزار دستگاه تراکتور، هفت هزار دستگاه کُمباین برنج، سه هزار و ۸۰۰ دستگاه کُمباین غلات و ۲۸۰ هزار ادوات به بخش کشاورزی وارد شد.
همچنین از ابتدای سال جاری تا نیمه نخست مهر بیش از یک هزار و ۴۶۰ میلیارد تومان تسهیلات از محل خط اعتباری شماره هشت مکانیزاسیون کشاورزی به بهرهبرداران تخصیص یافت که این میزان تسهیلات تخصیصی در مقایسه با ۶ ماه سال قبل، سه برابر رشد داشته است.
افزایش ۸۱ درصدی آبیاری نوین در کشور
علاوه بر این در دولتهای یازدهم و دوازدهم به گسترش روشهای جدید آبیاری بیش از گذشته توجه شد بهگونهای که آن طرحها در مقایسه با هفت سال قبل حدود ۸۱ درصد افزایش یافت، در سال ۹۲ حدود ۶۸ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی استان زیر پوشش سامانههای جدید قرار گرفت و میزان اکنون به افزون بر ۱۲۳ هزار هکتار رسید.
طرح سامانههای نوین آبیاری در سطح ۲۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی سنتی در سال جاری هدفگذاری شد که تاکنون در ۸۰ هزار هکتار اجرا شده و به بهرهبرداری رسیده است.
طرح سامانه نوین آبیاری در قالب پنج هزار و ۵۰۰ پروژه در سطح ۸۰ هزار هکتار اجرا و مورد بهرهبرداری قرار گرفت و پنج هزار پروژه در سطح ۱۲۰ هزار هکتار نیز در دست اجراست که تا تیرماه ۱۴۰۰ به اتمام میرسد.
در میان مناطق مختلف کشور استان اصفهان را باید یکی از اصلیترین مناطق در صنعت کشاورزی و بهویژه در توسعه زیرساختها و فناوریها دانست به نحوی که در هفت سال اخیر آهنگ رشد در این خطه سریعتر شده است.
افزایش ۵.۶ برابری استفاده از ماشین آلات کشاورزی در اصفهان
بر اساس آمار و ارقام اخذ شده از سازمان جهاد کشاورزی اصفهان در استان استفاده از ماشین آلات کشاورزی که به اصطلاح به آن مکانیزاسیون گفته میشود پس از انقلاب ۵.۶ دهم برابر شد.
ضریب مکانیزاسیون کشاورزی در این استان در مقایسه با سال ۹۲ بیش از ۳۴ درصد افزایش داشته است به این ترتیب که ضریب مکانیزاسیون کشاورزی هفت سال پیش ۱.۶۴ بود که در سال زراعی گذشته به ۲.۲ رسید، در سال ۹۲ بیش از ۲۴ هزار دستگاه انواع ماشینآلات کشاورزی در این منطقه وجود داشت که با افزودهشدن بیش از سه هزار و ۴۰۰ دستگاه دیگر، هماکنون این رقم به ۲۷ هزار و ۶۷۰ دستگاه رسیده است.
از ابتدای فعالیت دولت تدبیر و امید تاکنون حدود ۲ هزار دستگاه تراکتور، ۵۲ دستگاه کُمباین و بیش از سه هزار و ۶۰۰ دستگاه ادوات کشاورزی با استفاده از تسهیلات وارد صنعت کشاورزی استان شد و در همین ارتباط شاخص درجه مکانیزاسیون به ۱۱.۳۲ درصد و شاخص ضریب مکانیزاسیون به ۰.۵۴ اسب بخار رسیده است.
تجهیز افزون بر ۱۲۳ هزار هکتار اراضی به سامانههای نوین آبیاری
۱۲۳ هزار هکتار اراضی بخش کشاورزی اصفهان به سامانههای نوین آبیاری مجهز شدهاست که اجرای ۴۱ درصد این طرحها با وجود محدودیتهای مالی و اعتباری در دولت تدبیر و امید انجام شد و این اقدامات همچنان ادامه دارد.
به نظر مدیر مدیریت آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی اصفهان، افزایش شبکههای آبیاری تحت فشار و روشهایی که بهرهگیری از آب را تا حد زیادی بهینه و عقلانی میکند باید بیش از گذشته در منطقه پیادهسازی شود.
مجید امینی در گفت و گو با ایرنا افزود: با توجه به اینکه استان اصفهان در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد، لازم است مصرف بهینه آب در تمامی بخشها بهویژه صنعت کشاورزی باید جزو اولویتها باشد.
وی همچنین تصریح کرد: بهطور تقریبی نیمی از مزارع استان قابلیت تجهیز به سامانههای جدید آبیاری را دارد که مطالعات مرتبط با این امر انجام شده و با تخصیص اعتبارات عملیاتی میشود.
استفاده از شیوههای نوین آبیاری ضرورتی برای اصفهان
در همین پیوند عضو هیات علمی و استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: بهدلیل بارندگیهای کم و خشکسالی باید روز به روز ازطرحهای جدید کشاورزی و شیوههای به روز بهره برداری کرد.
محمد مهدی مجیدی در گفت و گو با ایرنا تصریح کرد: کاهش هزینههای کشاورزی از طریق بهبود تجهیزات و ماشین آلات از یک سو و ارتقای طرحهای نوین آبیاری ضروری است.
وی با بیان اینکه بسترسازی برای صادرات بیشتر مستلزم توسعه فناوری در کشاورزی است خاطرنشان کرد: توجه به فناوری های به روز هزینه نیست بلکه سرمایه گذاری محسوب میشود که به سود این صنعت در استان و کشور خواهد بود.
اصفهان با داشتن ۵۶۳ هزار هکتار اراضی کشاورزی معادل پنج درصد از مساحت استان و ۳.۵ درصد از اراضی کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است و با برخورداری از شرایط متنوع آب و هوایی، استعداد تولید انواع محصولات کشاورزی را دارد، بهگونهای که در مناطق گرم و خشک آن خرما، انار و پسته و در مناطق سرد و کوهستانیاش بادام و گردو و در مناطق معتدل و معتدل سرد، انواع محصولات دانهدار و هستهدار کشت میشود.
مجموع اراضی زراعی استان اصفهان حدود ۴۸۶ هزار هکتار است که در سالهای طبیعی از حیث بارندگی حدود۷۰ درصد آن به کشت محصولات زراعی مانند انواع غلات، حبوبات و محصولات علوفهای، جالیزی و انواع سبزی و صیفی و گیاهان زینتی اختصاص مییابد و تولید سالانه محصولات زراعی استان در شرایط عادی حدود چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تُن برآورد میشود.
مجموع اراضی باغی این دیار نیز حدود ۸۰ هزار هکتار است و بطور عمده شامل انواع سیب درختی، انار، به، انگور، بادام، پسته، گلابی و زردآلوست و مجموع تولیدات باغی و گلخانهای استان در شرایط عادی حدود ۸۰۰ هزار تُن برآورد میشود.
از تولیدات شاخص محصولات کشاورزی استان میتوان به شیرخام با تولید یک هزار و ۴۴۳ تُن(رتبه اول کشور)، گوشت مرغ با تولید حدود ۲۰۰ هزار تُن و تخم مرغ ۱۰۵ هزار تُن در سال(رتبه دوم)، گوشت قرمز با تولید ۷۰ هزار تُن در سال(رتبه پنجم)، عسل هفت هزار و سیصد تُن در سال(رتبه سوم)، گوشت بوقلمون ۱۰ هزار تُن(رتبه اول) و شترمرغ با تولید هزار تُن در سال(رتبه دوم) در سال اشاره کرد.
همچنین در بخش ماهیان زینتی با تولید ۶۷ میلیون و پانصد هزار قطعه در سال(رتبه اول)، محصولات گلخانهای با تولید سالانه ۳۰۲ هزار تُن(رتبه سوم)، پیاز با تولید سالیانه ۳۹۰ هزار تُن(رتبه دوم) و سیب زمینی با تولید سالانه ۵۲۸ هزار تُن(رتبه سوم) و سیب درختی با تولید سالانه ۲۷۷ هزار تُن(رتبه چهارم کشور) و قارچ با تولید سالیانه ۱۳ هزار تُن(رتبه سوم) به این خطه اختصاص دارد.