تهران - ایرنا - معاون محیط‌زیست دریایی سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: از سه میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار تالابی که در کشور شناسایی کردیم، یک میلیون و ۴۶۳ هزار هکتار یعنی معادل ۴۴ درصد از آن مستعد و دارای پتانسیل غبارخیزی است.

به گزارش ایرنا از سازمان حفاظت محیط زیست، احمدرضا لاهیجان زاده روز سه شنبه در مراسم بزرگداشت پنجاهمین سالگرد کنوانسیون رامسر با تاکید بر اینکه تالاب ها اعجاز خداوند بر روی زمین هستند، افزود: کنوانسیون رامسر، اولین معاهده  بین المللی دنیا در حفظ محیط زیست است و از طرف دیگر، این کنوانسیون بزرگترین شبکه مناطق حفاظت شده دنیا است و هم زمان ۱۷۱ کشور متعهد شدند که ۲۴۰۰ تالاب را به مساحت ۲۵۰ میلیون هکتار حفاظت کنند. 

وی با اشاره به اتمام تدوین برنامه مدیریت جامع ۱۹ تالاب کشور تصریح کرد: برنامه مدیریت جامع ۱۵ تالاب دیگر نیز در حال نهایی شدن است.

لاهیجان زاده با اشاره به حفاظت قرق به عنوان کم هزینه ترین و موثرترین اقدامات در راستای حفاظت از تالاب ها گفت: حفاظت از ۲۸۱ هزار هکتار در قالب قرق صورت گرفته که با این کار از توسعه کشاورزی به سمت محدوده تالابی ممانعت شده، عملیات لایروبی برای انتقال آب به تالاب ها، نهال کاری و ... را نیز در دستور کار قرار دادیم.  

وی با بیان اینکه ۲۵ تالاب ایران در کنوانسیون رامسر ثبت شده، به پیگیری ثبت هشت تالاب دیگر تاکید کرد و گفت: ۱۴۰ تالاب به مساحت سه میلیون هکتار را قانونمند کردیم.

معاون سازمان حفاظت محیط زیست خاطر نشان کرد: درست است که نزول رحمت الهی شرط اول حیات تالاب است اما با کارهایی که انجام دادیم ، آب را به سمت تالاب ها هدایت کردیم. 

لاهیجان زاده با تاکید بر اینکه تالاب ها مهم ترین زیست بوم برای حفظ تنوع زیستی، تنظیم اقلیم و تامین معیشت انسان ها است، گفت: کنوانسیون رامسر دو ویژگی دارد، نخست اینکه اولین معاهده بین المللی دنیا در حفظ محیط زیست است که در سال ۱۹۷۱ با حضور ۱۸ کشور منعقد شد، پس از آن تاکنون ۱۷۱ کشور عضو این کنوانسیون شدند.  

وی با اشاره به دیگر ویژگی کنوانسیون رامسر، گفت: از طرف دیگر، بزرگترین شبکه مناطق حفاظت شده دنیا است، چنین شبکه ای را در جای دیگر نداریم که ۱۷۱کشور متعهد شوند از ۲۴۰۰ تالاب در ۲۵۰ میلیون هکتار حفاظت کنند.  

معاون سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: از نظر تعداد تالاب های ثبت شده، کشور انگلستان با ۱۷۵ تالاب رتبه اول را دارد و با توجه به مساحت کشور انگلستان که به اندازه استان خراسان بزرگ پیش از تفکیک، است، تالاب های کوچک نیز پتانسیل ثبت در کنوانسیون رامسر را دارند. پس از انگلستان، مکزیک بیشترین تالاب را به ثبت رسانده است اما از نظر مساحت، کشور بولیوی با ۱۴.۸ میلیون هکتار بیشترین مساحت تالابی را دارد.

لاهیجان زاده با اشاره به رامسر سایت های ایران، اظهار کرد:تا کنون ۲۵ تالاب کشور به مساحت یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار  در کنوانسیون رامسر ثبت شده است. اکنون نیز پایش کیفیت آب تالاب ها با جدیت پیگیری می شود، نوسانات منابع آب سنجیده می شود و کنترل هوشمند در تالاب ها صورت می گیرد.

وی در ادامه با اشاره به طرح  انتقال آب کارون به شادگان، اظهار داشت: بر این اساس سالانه ۱۵۰ میلیون مترمکعب آب منتقل می شود. با انتقال این آب از سال گذشته حدود ۶۰ هزار هکتار از اراضی جنوب تالاب که سالها آبگیری نمی شد، اکنون آبگیری شده است. خروج آب از تالاب نیز به صورت مدیریت شده صورت می گیرد، درهورالعظیم نیز کارهای بزرگی صورت گرفت و تالابی که تا سال ۱۳۹۴ -۹۵، عمده آن خشک شده بود، اکنون به تالاب بسیار زنده و تاثیرگذار بر معیشت و اقتصاد منطقه تبدیل شده است.

معاون سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر ایجاد ۱۰۰ مرکز پایش، پاسگاه محیط بانی، پایگاه اطفاء حریق و مرکز بازدیدکنندگان در تالاب های کشور، گفت: از توسعه کشاورزی به سمت محدوده تالابی جلوگیری کردیم؛ عملیات لایروبی برای انتقال آب به تالاب ها و نهال کاری در سطح هزار هکتار در استان سیستان و بلوچستان، نیز از دیگر اقداماتی است که انجام دادیم.

لاهیجان زاده افزود: از سه میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار تالابی که در کشور شناسایی کردیم یک میلیون و ۴۶۳ هزار هکتار معادل ۴۴ درصد از آن مستعد و دارای پتانسیل غبارخیزی است، ۵۰ درصد از آن در استان های سیستان و بلوچستان و کرمان است بنابراین ۳۷۰ میلیون یورو مدت چهار سال گذشته اختصاص پیدا کرده برای این امر بنابراین در دو میلیون هکتار عملیات اجرایی قرار گرفته است. پنج میلیون و ۶۰۰ هزار متر مکعب لایروبی و به سازی مسیرها انجام شده است.

وی بر اقدامات کلان کشور برای حفاظت و احیای تالاب ها اشاره کرد و گفت: تشکیل کارگروه نجات دریاچه ارومیه در آغاز بکار دولت یازدهم، تصویب آیین نامه دولت درمورد نحوه حفاظت، احیا و مدیریت تالاب های کشور (۱۳۹۴)، تصویب قانون حفاظت، احیا و مدیریت تالاب ها توسط مجلس شورای اسلامی (۱۳۹۶) و آئین نامه اجرایی آن (۱۳۹۷) و تشکیل ستاد ملی دولت برای هماهنگی و مدیریت تالاب های کشور (۱۳۹۷) از اقدامات صورت گرفته است.

معاون سازمان حفاظت محیط زیست یادآور شد که برنامه ارتباطات، آموزش، مشارکت و آگاهی افزایی (CEPA) نیز در ۲۷ استان در حال انجام است.
لاهیجان زاده همچنین با تاکید بر عوامل تخریب و تهدید تالاب ها در جهان، گفت: تغییرات آب و هوایی، افزایش فشار انسان و آلودگی به مواد مغذی از عوامل تخریب و تهدید تالاب ها در جهان هستند و تغییر کاربری اراضی تالابی، تغییر در کمیت آب، تغییر در کیفیت آب، بهره برداری بیش از حد از از منابع تالاب و گونه های غیربومی مهاجم، از فرآیندهای تاثیرگذار در تالاب ها هستند.