به گزارش روز سه شنبه وزارت جهاد کشاورزی، « حسین اصغری» افزود: این میزان محصول از سطح ۸۰۰ هزار هکتار برداشت می شود و از این رقم ۳.۵ میلیون تن محصول به ارزش ۱.۳ میلیارد دلار صادر شده است.
این مقام مسوول درباره برنامه ابلاغی وزارت جهاد کشاورزی در زمینه محصولات سبزی و صیفی اضافه کرد: اجرای برنامه ابلاغی یکی از مهمترین کارهایی است که باید توسط کشاورزان انجام شود و در این راستا جای خالی حلقه های واسط همچون تشکل های صنفی و انجمن های تخصصی کشت گیاهان که بتوانند برنامه ها را به سطوح پایین تر منتقل کنند، احساس می شود.
وی توضیح داد: برنامه کشت سبزی و صیفی از سوی معاونت امور زراعت با مشارکت استان ها و با توجه به ظرفیت آنها و همچنین برنامه صادرات تهیه و ابلاغ می شود.
وی گفت: اقلیم کشور اجازه می دهد که در هرچهار فصل سال به تفکیک محصولات مختلف پیاز، سیب زمینی، گوجه فرنگی و خیار برنامه تولید برای تمام استان های داشته باشیم و به آنها ابلاغ می شود.
اصغری با بیان اینکه امسال کشت پیاز در جیرفت ۲.۷ برابر برنامه ابلاغی انجام گرفته، گفت: وقتی محصولی تولید می شود یا باید در بازار داخل مصرف شود، به مصرف صنایع برسد و یا صادرشود.
وی افزود: ضرورت دارد کشاورزان بر اساس تحلیل بازار سال گذشته و پیش بینی آنچه که در آینده اتفاق می افتد، اقدام به کشت کنند.
مدیرکل دفتر امور محصولات علوفه ای و جالیزی وزارت جهاد کشاورزی گفت: اکنون زمان برداشت پیاز نرسیده، اما نگرانی نسبت به کاهش قیمت آن وجود دارد و از این رو تدابیری برای مساعدت کشاورزان اندیشیده شده است.
وی تصریح کرد: محصولات سبزی و صیفی به شکل تازه خوری مصرف می شوند و انباشت و مازاد تولید و کاهش کیفیت این محصولات در بازار، کاهش قیمت ایجاد می کند.
مدیرکل دفتر امور محصولات علوفه ای و جالیزی معاونت امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی در مورد صادرات پیاز اضافه کرد: بیشتر محصول پیاز کشور به عراق و پاکستان صادر می شود.
اصغری در مورد اجرای الگوی کشت و ترویج به منظور تثبیت قیمت محصولات اظهار داشت: مشکل در اجرای الگوی کشت این است که اهرم و امکان دیکته کردن تدابیر خود را در عرصه های کشاورزی نداریم و نمی توان برای میزان کشت الزامی بوجود آورد.
وی با اشاره به اینکه برنامه کشت وزارت جهاد کشاورزی در مردادماه امسال به کشاوزران ارایه شد و از مرداد ماه به کشاورزان اعلام شد که سطح زیر کشت خود را کنترل کنند و مروجان هم نیز در پهنه های کشاورزی در این زمینه اطلاع رسانی کردند، اما آنچه که در نهایت اتفاق افتاد افزایش ۲.۷ برابری کشت پیاز در جیرفت بود که نزدیک به ۶۰۰ هزار تن محصول اضافی از این ناحیه تولید خواهد شد.
مدیرکل دفتر امور محصولات علوفه ای و جالیزی وزارت جهاد کشاورزی گفت: ترویج یک کار ایجابی است نه سلبی و در حوزه وزارت جهاد کشاورزی به جز کار ترویجی و استدلال آوردن برای این که امکان جذب مازاد تولید در بازار وجود ندارد، نمی توان انجام داد.
وی افزود: الگوی کشت نیاز به اهرم ها و ضمانت اجرایی دارد و تا زمانی که ضمانت اجرایی وجود نداشته باشد، نمی توانیم بر کشت هایی که انجام می شود، کنترلی داشته باشیم.
اصغری در مورد کاهش تولید بر اثر کمبود سوخت و قطعی برق گلخانه ها در فصل سرما و هنگام بروز سرمازدگی نیز اذعان داشت: وزارت جهاد کشاورزی علاوه بر اطلاع رسانی اولیه در مورد وقایع جوی به کشاورزان و پیش بینی سرما، در مورد تخصیص سوخت و انرژی از کشاورزان حمایت می کند، اما در آن لحظه ای که یک دستگاه خدماتی مانند وزارت نفت یا نیرو درباره تخصیص سوخت و انرژی تصمیم گیری می کند، آنجا نیست تا از حق کشاورزان دفاع کند.
مدیرکل دفتر امور محصولات علوفه ای و جالیزی معاونت امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی با تایید این که قطعی برق و کمبود سوخت گلخانه ها در فصل سرما موجب از بین رفتن محصولات گلخانه ای می شود، گفت: در چنین شرایطی حتی پرداخت خسارت به تولیدکنندگان، کمبود محصول در بازار و بالا رفتن قیمت را جبران نمی کند.
وی افزود: ضروری است ساختاری ایجاد شود که قبل از قطعی برق یا کاهش سوخت در گلخانه ها، وزارت جهاد کشاورزی از آن مطلع شود و موضوع را پیگیری کند.
اصغری در همین حال اذعان کرد که گلخانه ها، واحدهای پر ریسک هستند و در این واحدها در دما، رطوبت و نور کنترل شده، اقدام به تولید می شود.
وی گفت: در بخش کشاورزی، نهاده ها و خدمات مختلف با هم ترکیب می شوند تا محصولات و غذا سر سفره مردم برسد به طوری که این بخش علاوه بر بحث تامین به موقع سوخت و انرژی باید در زمینه صادرات با گمرک و وزارت صمت و در زمینه حمل و نقل که یکی از دغدغه های کشاورزان است با وزارت راه و شهر سازی همکاری کند و بدون این همکاری ها و هماهنگی ها محصولات کشاورزی، تولید و یا در دسترس قرار نمی گیرد.
به گزارش ایرنا، اخیرا وزیر جهاد کشاورزی ایران در زمینه تولید بذر سبزی و صیفی گفته بود به بیش از ۹۵ درصد خودکفایی رسیده ایم درحالی که کشور با یک عقبماندگی تاریخی در تولید این بذرها روبروست.
وی اظهار امیدواری کرد: براساس همکاری با ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، تا پایان سال ۱۴۰۰ شاهد خودکفایی کشور در بذر سبزی و صیفی باشیم.