به گزارش ایرنا، وانگ یی روز چهارشنبه در نشست شورای امنیت که با موضوع «اطمینان از دسترسی مناسب به واکسنهای کوید ۱۹ » برگزار شد، این مطلب را مطرح کرد.
وی خواستار تقویت همکاری در زمینه واکسن کووید۱۹ برای تقویت جامعه جهانی بهداشت برای همه و تضمین پیروزی نهایی در برابر بیماری همهگیر کرونا شد.
وزیر خارجه چین همچنین بر اجرای کامل قطعنامه ۲۵۳۲ شورای امنیت از جمله تضمین دسترسی بشردوستانه، پیشبرد راهحلهای سیاسی و برطرف کردن اقدامات قهریه یکجانبه به منظور ایجاد یک فضای مناسب برای مبارزه با کووید-۱۹ تاکید کرد.
وانگ یی، رد ملی گرایی واکسن، کاهش کمبود واکسن، ترویج توزیع عادلانه و منصفانه واکسنها و حمایت بیشتر از سیستم سازمان ملل متحد را همچون سازمان جهانی بهداشت ضروری دانست.
وی خاطرنشان کرد: چین به طور کامل به تعهد خود در قرار دادن واکسنها به عنوان یک کالای عمومی پایبند بوده است. چین به ۵۳ کشور در حال توسعه واکسن کرونا اهدا، به ۲۲ کشور واکسن صادر کرده است و با ۱۰ میلیون دوز برای «کواکس» مشارکت خواهد کرد.
وزیر خارجه چین با بیان اینکه دور جدیدی از این همهگیری همچنان در حال گسترش است، گفت: اکثر قریب به اتفاق کشورهای در حال توسعه، به ویژه کشورهای درگیر درگیری و کشورهای تحت تأثیر بحرانهای بشردوستانه با شرایط دشواری روبرو هستند.
وانگ یی افزود: ما باید تلاش خود را برای کمکهای جدید در مبارزه با همهگیری و حفظ صلح دوچندان کنیم. نخست آنکه، برتری مردم را حفظ و همکاری بینالمللی را در مبارزه با اپیدمی تقویت کنیم. در برابر همهگیری، هیچ اصلی مهمتر از برتری مردم نیست و هیچ توجهی به برتری زندگی اولویت داده نمیشود.
وی ادامه داد: این یک مسابقه برای نجات زندگی مشترک است، نه یک بازی با حاصل جمع صفر که در آن شما برنده شوید و من ببازم. همه کشورها باید تفرقه را با اتحاد جایگزین، راه صحیح همکاری را برای مبارزه با اپیدمی و غلبه بر مشکلات با هم و با قوت دنبال کنند. آنها باید علم را جایگزین تعصب و انواع اطلاعات نادرست و تلاش برای سیاسی کردن همهگیری را سرکوب کنند.
وزیر خارجه چین با تاکید بر اینکه قطعنامههای شورای امنیت باید به طور کامل اجرا و محیط مناسبی برای مبارزه با همهگیری فراهم شود، اضافه کرد: همه طرفهای دخیل باید با جدیت به قطعنامه ۲۵۳۲ شورای امنیت پایبند و از میدان نبرد برای کشتن یکدیگر دور باشند و برای مبارزه با همهگیری سرمایهگذاری کنند.
وانگ یی اظهار کرد: چین همیشه با تحریمهای یکجانبه مغایر شورای امنیت مخالف است و از کشورهای مربوطه میخواهد که بشردوستانه نشان دهند و حداقل اقدامات یکجانبه قهری را که مبتنی بر قوانین بینالمللی نیستند، به حالت تعلیق درآورند.
وی با تاکید بر اینکه باید کمبود واکسن را جبران و به کشورهای در حال توسعه کمک کرد، افزود: واکسنها به سرعت و در تعداد زیادی وارد کشورهای پردرآمد میشوند، در حالیکه کشورهای فقیر دسترسی کمی دارند. این نه تنها منجر به "شکاف ایمن سازی" میشود، بلکه "شکاف توسعه" را نیز تشدید میکند.
وزیر خارجه چین خاطرنشان کرد: همه طرفها باید برای مقاومت در برابر "ملیگرایی" واکسن و ترویج توزیع عادلانه و معقول آن به ویژه برای دستیابی و دسترسی مقرون به صرفه در کشورهای در حال توسعه از جمله کشورهای درگیر، با هم کار کنند تا اجازه ندهند کشوری که نیازمند آن است عقب بماند یا اجازه دهد افرادی که منتظر واکسن هستند فراموش شوند.
وانگ یی بر تقویت هماهنگی کلی و ایفای کامل نقش سازمان ملل متحد، اظهار کرد: همه طرفها باید به حمایت سیاسی و سرمایهگذاری مالی خود از سازمان جهانی بهداشت، به ویژه برای حمایت از سازمان جهانی بهداشت در هدایت این بزرگترین کمپین ایمن سازی در تاریخ بشر ادامه دهند.
وی گفت رئیس جمهور شی جین پینگ به طور جدی به جهانیان اعلام کرد که واکسنهای چینی یک محصول عمومی در جهان خواهد بود و سهم چین را در تحقق در دسترس بودن و مقرون به صرفه بودن واکسن در کشورهای در حال توسعه خواهد داشت.
وزیر خارجه چین با بیان اینکه چین تصمیم گرفته است به گروه اهداکنندگان واکسن کرونا به صلحبانان سازمان ملل بپیوندد، تأکید کرد چین هرگز در همکاری بینالمللی خود در مورد واکسن کرونا هیچ هدف ژئوپلیتیکی را دنبال نکرده، هیچ وقت منافع اقتصادی را محاسبه نکرده و هیچ شرایط سیاسی را پیوست نکرده است. آنچه که ما بیشتر درباره آن فکر میکنیم این است که واکسنها را به کالای عمومی تبدیل کنیم که مردم در همه کشورها بتوانند از آن استفاده کنند.